G-CV0ZL47F6D
USD32,53
EURO34,81
GBP40,62
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.445,21
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Diyette Doğru Bilinen 10 Yanlış

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyette Doğru Bilinen 10 Yanlış / Haberin Peşinde Urfa

Diyet için bilgi mi arıyorsunuz? Diyette Doğru Bilinen 10 Yanlış makalesine göz atın ve Diyet hakkında daha fazla bilgi edinin 

Yapılan diyetlerde doğru diye düşündüğümüz ama gerçekte aksine bizi yanlış yönlendiren bilgiler vardır. Yapılan diyetler kulaktan dolma bilgilerle değil her bireyin farklılık gösteren metabolizmasına göre olduğu bilinmelidir. Diyette doğru bilinen 10 yanlış listesi ve açıklamaları yazının devamından ulaşabilirsiniz.

Öğün Atlamak ve Uzun Süre Aç Kalmak

Kilolarından şikayetçi olan çoğu insanın düştüğü hatalardan biri öğün atlamaktır. Öğün atlamak uzun süre aç kalmamıza neden olan etkendir. Diyet sırasında uzun süre midenin aç kalmasına izin vermek, ilk öğünde yediğimiz besinlere daha fazla yüklenmemize neden olacaktır. Uzun süre açlık, diyet sırasında kilo vermemize değil kilo almamıza neden olacaktır. Uzun süre aç kalmak, midenin diğer fonksiyonlarının yerine gelmemesine, sağlıksız hatta kalitesiz bir yaşama neden olacaktır.

Kilo Aldırmayacağı Düşüncesi ile Light Ürünleri Çok Tüketmek

Light ürün, enerjisi %25 azaltılmış şekeri ve yağı sınırlı ürünlerdir. Bu ürünleri tüketerek zayıflanacağı düşüncesi yanlıştır. Normalde bu ürünler başlangıçta diyabet hastaları için hazırlanmıştır. Bu ürünü tüketmenin amacı ise; bir ürünün besin değerinin düşük olması ve diğer ürünün besin değerinin yüksek olmasıyla kurulan denkliktir. Light ürünlerde hem alınan kaloride kısıtlanma sağlanır hem de yüksek posa içeriğinden dolayı tokluk hissi yaşanır. Bu doğrultuda porsiyonlara da dikkat edildiği sürece ligth ürünler zayıflamaya yardımcıdır.

Dikkat edilmesi gereken nokta insanlar kalorisinin düşük olması nedeniyle daha fazla light ürün tüketimine eğilim gösterirler. Bunun sonucu olarak kişide kilo alma ihtimali artar. Bu nedenle tüketilen miktara dikkat etmek gerekir. Ürünler light diye çok fazla tüketilmemelidir.

Başkalarının Diyetlerini Uygulamak

Başkalarının Diyetlerini Uygulamak

Diyet listeleri hazırlanırken pek çok unsura dikkat edilir. Bunlar;

  • Yaş,

  • Boy,

  • Kilo,

  • Cinsiyet,

  • Kişilerin enerji ve besin ihtiyacı,

  • Biyokimyasal bulgular,

  • Bağırsak sağlığı,

  • Besin hassasiyeti,

  • Uyku saati,

  • Çalışma saatleri,

  • Öğün saatleri ve düzeni,

  • Besinlerle olan ilişkiler,

  • Yeme alışkanlıkları vb…

Bunların yanı sıra herkesin metabolizma hızı birbirinden farklıdır. Bu nedenle de her diyet listesi herkes için uygun değildir. Yiyecek miktarları ve porsiyon ölçüleri herkes için farklı boyutlardadır. Yanlış diyet uygulamasını yapan kişide hem yetersiz beslenmesinden dolayı bağışıklık sisteminin düşmesine hem de kas kitlesini kaybetmesine neden olur. Bu durum ise ilerleyen yaşlarda daha ciddi sorunlar yaratabilir. Beslenme programlarında önemli olan şeylerden biri de düzendir. Kimsenin saat olarak düzenleri birbirlerine uymaz. Vücut sistematik bir düzen içinde çalışırken bu tarz değişimler olumsuz sonuçlar doğurur. Bu yüzden kişi kendisi için uygun olabilecek diyet programını uzman yardımıyla oluşturmalıdır.

Su Yerine Çay, Kahve Tüketmek

Bir insanın günlük ortalama su ihtiyacı 8-10 bardak civarındadır. Sıcak ve nemli günlerde vücutta sıvı kaybı daha fazla yaşanır. Bu yüzden kaybedilen sıvının mutlaka geri takviye edilmesi gerekir. Bu durumda bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri çay ve kahve gibi içeceklerin sıvı ihtiyacını karşılamadığı ve su yerine geçmediğidir. Aksine bu içecekler idrar söktürücü etkiye sahip olduklarından vücuttan oldukça fazla sıvı kaybı oluşmasına neden olurlar.

Karbonhidratı Hayatımdan Çıkarmalıyım

Karbonhidratı Hayatımdan Çıkarmalıyım

Karbonhidrat içeren besinlerden kurtulmak oldukça zordur. Fakat bırakmamız için çok büyük sebepleri bulunmaktadır. Çünkü karbonhidratı hayatından çıkaran kişilerin yaşamlarında olumlu yönde gelişmeler olur. Bunlar:

  • Karbonhidrat bırakılırsa zamanla kilo verilir ve bu problem ortadan kalkmaya başlar,

  • Karbonhidrat tüketimini sonlandırmak kişinin daha az acıkmasını sağlar,

  • Diyabet olma riski azalır,

  • Kaslarda zamanla belli oranlarda güçlenmeler başlar,

  • En önemlisi kişi kendini daha enerjik hisseder.

Ancak yine de karbonhidrat hayatımızdan tamamen çıkartılmamalı, azaltılmalıdır.

Sadece Salata Tüketmek

Sadece salata ile tek çeşit beslenerek zayıflamak da bilinen yanlışlar arasındadır. Sadece salata yenirse, vücut protein ve karbonhidrat alamadığı için kendini yemeye başlar. Bu da yağdan değil kaslardan kaybettirir. Sebzelerin %70-80’i su olduğu için salata mideden çok hızlı bir şekilde yok olur ve tez acıkmayı sağlar. Bu da bazı durumlarda çok yemeyi gerektirir ve daha fazla kilo alımını sağlar. Göz ardı edilen bir diğer konu ise salata soslardır. Sosların kalorisi küçümsenmemelidir. Salata doğru ve dengeli beslenilmesi durumunda zayıflamaya ve sağlıklı beslenmeye faydalı olur.

Bitki Çaylarının Zayıflattığını Düşünmek

Bitki çaylarının direkt olarak zayıflatacağı düşünülür ama sadece metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olan etkileri vardır. Bilinmesi gereken şu ki, hiçbir bitki çayı sağlıklı bir diyet ve fiziksel aktivite olmadan kilo vermeyi doğrudan sağlamaz.

Hiçbir Şey Tüketmemek

Hiçbir şey yenilmemesi durumunda ilk zamanlar kaslarda depolanmış olan glikojen depoları enerji olarak harcanırken herhangi bir zorluk görülmez. Ardından bu depolar bittiğinde yağ ve kas kaybı başlar, yani vücut ağırlığı azaldığında beyin direkt alarma geçecektir. Vücut ile beyin sistematik olarak işlediği düzeni koruma eğilimindedir, bu yüzden düzenin hızlı bir şekilde değiştirilmesi için tüm imkanlarıyla savaş açacaktır. Böylelikle açlık isteği daha da artacak, konsantrasyon kaybı yaşanacak ve kişide keyifsizlik başlayacaktır.

Zayıflama İlaçları Kullanmak

Günümüzde insanlar zayıflamak için birçok yollara başvuruyor. Bunlardan en tehlikeli ve dönüşü olmayacak yöntem ilaç kullanarak zayıflamaya çalışmak. Yapılan araştırmalara göre zayıflama ilaçlarını kullanan insanların ciddi boyutta psikolojik problemlerinin olduğu belirlenmiştir. Kilo vermek için insanların bilerek kendilerine zarar verme isteği bu yönde sonuç vermiştir. Zayıflama ilaçlarının içerisinde kimyasal maddeler bulunmasından dolayı çarpıntı, kalp krizi ve tansiyon gibi hastalıklara neden olduğu görülmektedir. Bunların dışında beyin fonksiyonlarını etkiliyor, bağımlılığa neden oluyor ve fiziksel zarar veriyor.

Sadece Spor Yaparak Zayıflarım Düşüncesi

Egzersiz yaparak kilo vermek oldukça etkili olsa da tek başına tamamen yeterli bir faktör değildir. Çünkü sadece egzersizlere yönelmeyle daha fazla enerji tüketimi gerçekleşir ve kişi daha fazla yemeye başlar. Egzersiz yapmanın yanında dikkat etmemiz gereken şeyler de vardır. Bunlar; daha az yağsız ve daha az yağlı proteinleri tüketmek, abur cuburdan uzak durmak, sadece masada yemek, kalorisi fazla olan sosları kullanmamak ve kalorisi yüksek içecekleri tüketmemek gibi kontrol altında tutulması gereken spora yardımcı etkenler vardır.

Diyette Doğru Bilinen 10 Yanlış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!