G-CV0ZL47F6D
USD32,36
EURO34,71
GBP40,61
BIST10.169,91
GR. ALTIN2.389,48
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Diyabetik veya Light Ürünler Sağlıklı Mı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyabetik veya Light Ürünler Sağlıklı Mı? / Haberin Peşinde Urfa

Sağlıklı Beslenme için bilgi mi arıyorsunuz? Diyabetik veya Light Ürünler Sağlıklı Mı? makalesine göz atın ve Sağlıklı Beslenme hakkında daha fazla bilgi edinin 

Diyabetik veya light ürünler konusunda dikkatli olunmalıdır. Bazı besinlerin ambalajı üzerinde ‘şekersiz’, ‘şekeri azaltılmış’, ‘şeker katkısız’ veya ‘şeker ilave edilmemiştir’ ibareleri bulunmaktadır. Bu ibarelerin bulunması, o besinin sağlıklı besin olduğu veya serbestçe tüketilebilir olduğu anlamına gelmez. Besin etiketinde yer alan ‘İçindekiler’ kısmı mutlaka okunmalıdır. Besinin içindeki yağ miktarı, yağın türü ve tuz miktarı gibi bilgiler de önemlidir. Bazı ‘şeker katkısız’ veya ‘şekeri azaltılmış’ besinler, kalp sağlığının bozulmasına neden olabilen doymuş yağı fazla miktarda içerebilmektedir.

Diyet ürünleri, yeterli ve dengeli beslenmeye katkıda bulunabilecek ürünler değildir; bu ürünler ayrıca diyet olmayan benzerlerine kıyasla, daha fazla yağ ve enerji içerebilmektedir. Bu nedenle ‘diyabetik/light ürünlerin besin etiket bilgileri okunmalı ve ‘diyabetik/light olmayan’ benzer ürünlerle etiket bilgileri karşılaştırılmalıdır. Tüketimi gerekli olmamakla birlikte, ne kadar tüketileceği konusu, bireysel farklılıklara göre değişeceği için diyetisyene danışılmadan tüketilmemelidir.

Diyabetik ve Light ürünlerin farkı nedir?

Genel olarak toplumda light ve diyabetik ürünler karıştırılmakta, diyabetik ürünler şekersiz olduğu için daha az kaloriye sahip olduğu düşünülmektedir.

Bazı besinlerin ambalajı üzerinde “şekersiz”, “şekeri azaltılmış”, “şeker katkısız” veya “şeker ilave edilmemiştir” ibareleri bulunmaktadır.Bu ibarelerin bulunması o besinin sağlıklı besin olduğu veya serbestçe tüketilebilir olduğu anlamına gelmez. Besin etiketinde yer alan içindekiler kısmı mutlaka okunmalıdır. Diyabetik ürünlerde şeker ve şeker grubundan katkıların olup olmadığına bakılmalıdır. Besinin içindeki yağ miktarı, yağın türü, tuz miktarı gibi bilgilerde önemlidir.

Diyabetik Ürünlerin Normal Şekerli Ürünlerle Karşılaştırılması
Diyabetik Ürünler
Diyabetik/diyetetik ürün adı altında piyasada satılan ürünlerle, normal şekerli besinler kıyaslandığında enerji açısından çok büyük farkları olmadığı, bazı ürünlerde yağ içeriklerinin göz ardı edildiği, açık olarak görülmektedir.

Ayrıca diyabetik ürün diye aşırıya kaçılması kişide kan şekerini doğrudan yükseltmese bile dolaylı olarak kişiyi olumsuz etkileyecektir.

Buradan hareketle, kullanılmak istenilen diyabetik/diyetetik ürünlerin etiket bilgilerinin tüketicilere aktarılması önemlidir ve bu konuda diyetisyenlerden yardım alınması gereklidir.

Light Ürünler
Türk gıda kodeksine göre enerji-besin öğesi miktarında, benzer bir ürüne göre en az %30’luk bir azalma sağlanması gerekir. Dikkat edilmesi gereken tek önemli konu light diye kalorisiz olduğu düşünülüp fazla tüketilmesidir ki bunun sonucunda alınan toplam kalori artacağı için kişinin kilo alması söz konusu olabilir.

Light ürünler toplam alınan kalori oranı azaltılmış ve içeriğindeki posa sayesinde tokluk hissi vererek kişide daha az yemeye teşvik etmektedir.

Kepek ekmek ile normal ekmeğin kalori miktarının hemen hemen aynıdır. Sadece kepekli ekmek daha doyurucudur.

Kalorisiz: 1 porsiyondaki enerji değerinin 4 kcal den fazla olmaması gerekir.

Düşük kalorili: 100 g katı gıdadaki enerji değerinin 40 kcal den fazla olmaması gerekir.
Şekersiz: içerisinde sofra şekeri içermeyen ürünlerdir.
Düşük yağlı: 100 g gıdadaki yağ miktarının 3 g’dan fazla olmaması gerekir.
Ekstra yağsız: 100 g/ml gıdadaki yağ miktarının 0,5 g’dan fazla olmaması gerekir.

Bu yüzden diyet ürünlerinin miktarı ve sıklığı kişinin beslenmesine uygun şekilde diyetisyen tarafından ayarlanarak yapılmalıdır.

Diyabetik veya Light Ürünler Sağlıklı Mı?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!