G-CV0ZL47F6D
USD32,52
EURO34,75
GBP40,65
BIST10.045,74
GR. ALTIN2.405,64
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

D Vitamini Neden Önemli?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

D Vitamini Neden Önemli? / Haberin Peşinde Urfa

Sağlıklı Beslenme için bilgi mi arıyorsunuz? D Vitamini Neden Önemli? makalesine göz atın ve Sağlıklı Beslenme hakkında daha fazla bilgi edinin 

Yaz neredeyse geldi, güneş etkisini arttırmaya başladı. O zaman güneş vitamini olarak anılan D vitamininden bahsetmeden olmaz değil mi? Her ne kadar vitamin olarak adlandırılsa da D vitamini vücutta sentezlenebilmesi dolayısıyla hormon özelliği taşıyor. Tabi önemli olan nasıl adlandırıldığı değil vücudumuzdaki önemi, öyleyse konumuza dönelim.

Vücuttaki Fonksiyonları Neler?

D vitamini vücudumuzda kalsiyum ve fosforun emilimini arttırır. Kemik oluşumunda ve kemik sağlığının korunmasında etkilidir. Osteoproz(kemik erimesi) riskini azaltır. Emildikten sonra yağ asitleri tarafından absorbe edilip lenf sistemine geçen D vitamini bağışıklık sisteminde de görevlidir.

Kaynakları Neler?

Sardalya, somon gibi yağlı balıklar, yumurta sarısı, karaciğer gibi besinler D vitamini içerse de, asıl kaynağı güneştir. D vitamininin büyük çoğunluğu güneş ışığı etkisiyle deride sentezlenir. Sentez miktarı ise güneş ışığının yoğunluğu ve derideki melanin miktarına bağlı olarak farklılık gösterir. Esmerlerde melanin pigmenti daha çok bulunduğundan D vitamini üretimi daha az olur.

D Vitamini Düzeyleri Ne Kadar Olmalı?

D vitamini düzeyini saptamak için kandaki 25(OH) D vitamini seviyesine bakılır. Buna göre:

>30ng/ml ise yeterli

20-30ng/ml ise eksiklik

<20ng/ml ise yetersizlik

<10 ng/ml ise ciddi yetersizlik şeklinde tanımlanmaktadır.

Eksikliğinde Neler Görülür?

D vitamini eksikliği osteoproz, osteoartrit, romatoid artrit, raşitizm, tip 1 diyabet ve kolon, meme, cilt kanseri gibi birçok hastalıkla ilişkilendirilmektedir.

Güneş ışığından yeterince faydalanamayanlar, böbrek hastaları, esmer tenliler, deri hastaları, 7 gebeler, yaşlılar, bebek ve çocuklar D vitamini eksikliğinin en çok görüldüğü gruplardır.

Ayrıca, yapılan çalışmalarda obezitenin D vitamini eksikliği riskini arttırabileceği ve D vitamini eksikliğinin de obeziteye neden olabileceği gösterilmiştir.

Takviye Gerekli Mi?

Eksikliği önlemek için gebe ve emziklilik döneminde annelere 1200IU, 1 yaşın sonuna kadar bebeklere 400IU D vitamini takviyesi yapılmalıdır. Yetişkinlerde de eksikliği sıklıkla görülen bu vitaminin kandaki düzeylerine göre takviye gerekebilir. Özellikle kemik-kas ağrıları, hareket güçsüzlüğü gibi problemleriniz varsa ya da risk grubundaysanız D vitamini seviyenizi ölçtürmeyi ihmal etmeyin.

D Vitamini Neden Önemli?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!