G-CV0ZL47F6D
USD32,50
EURO34,85
GBP41,10
BIST10.082,77
GR. ALTIN2.442,63
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Cumhuriyetin 100. yılında verem savaşında neredeyiz?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhuriyetin 100. yılında verem savaşında neredeyiz? / Haberin Peşinde Urfa

ŞANLIURFA – 06. 01.2023 – HİBYA – Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi’nde, 1-7 Ocak 76. Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası nedeniyle hasta ve yakınlarına yönelik stant açılırken eğitim konferansı düzenlendi.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi’nde, 1-7 Ocak 76. Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası nedeniyle hasta ve yakınlarına yönelik stant açılırken eğitim konferansı düzenlendi.

Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerif Kurtuluş konferansta sunum yaparken, bölgede Tüberküloz Servisi olan tek merkez olduklarını ve dört yıldır hizmet verdiklerini söyledi.

Ülkemizde veremle savaşın her aşamasının ücretsiz olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Kurtuluş, son yıllarda verem tanısı almış bazı hastaların tedavi boyunca devlet kurumları tarafınca maaş bağlandığını belirtti.

Dünya; savaşlar, göçler, yoksulluk, zorluklar ve kısmi olarak devam eden Covid 19 salgını da yaşamaktadır. Bu durumlar veremle mücadeleyi olumsuz etkilemektedir. Sağlık altyapısı ve personel eksikliği, ekonomik zorluklar, yoksunluklar yaşayan Afrika ve Asya ülkelerinin daha ciddi bir tüberküloz tablosu göstermektedir. 

Dünyada 2021 yılında 10,6 milyon verem hastası ve yaklaşık 1,6 milyon ölüm oldu. Dünyada en çok Hindistan (3 milyon civarı hasta), daha sonra sırayla sırasıyla Endonezya, Çin, Filipinler, Pakistan, Nijerya, Bangladeş, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Güney Afrika da sık görülmektedir. 2019 da 7,1 milyon tüberküloz hastası, 2020 de 5,8 milyon tüberküloz hastası, 2021 de 6,4 milyon tüberküloz hastası söz konusu olduğunu belirten Doç. Dr. Kurtuluş, “Covid 19 pandemisiyle birlikte verem hastaları sağlık hizmetlerine erişimlerinin azalmasına bağlı olarak daha az tanı almıştır. Bu durum veremle savaşın 5 yıl gerilemesi anlamı taşıdığı düşünülüyor” dedi.

Doç. Dr. Kurtuluş, Ülkemiz ve özellikle Şanlıurfa için önemli ve güncel sorunlardan olan mültecilerin verem hastalığını artırmadığını bilimsel verilerle aktardığı konuşmasında verem hastaları tedavisinde ilaç direnci sorununu vurgulayarak hastaların sağlık camiası ile iş birliğinin artırılması konusuna dikkat çekti.

Doç. Dr. Şerif Kurtuluş, “Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı olarak 4 yılı aşkın sürede 478 hastanın tanısı konuldu ve 182 hastanın Tüberküloz servisinde tedavi ve takiplerinin yapılıyor. Emekçi sağlık çalışanları adına gururluyuz.” diye konuştu.

Cumhuriyetin 100. yılında verem savaşında yapılması gereken daha çok ödev olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Kurtuluş, Gelinen nokta için, Harran Üniversitesi Hastanesine (öncelikle Göğüs Hastalıkları servis – yoğun bakım ve Tüberküloz servisi çalışanlarına), Şanlıurfa Verem Savaş Dispanserine, Halk Sağlığı Müdürlüğüne, Sağlık Bakanlığına, Türk Toraks Derneğine – öncelikle Tüberküloz Çalışma Grubuna, Verem hastaları ve onların yakınlarına ve geçmişten günümüze veremle savaşanlara teşekkür etti.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İdris Kırhan, “Verem hastalığı, zamanında anlaşılır ve tedbir alınırsa, tedavisi çok kolay olan bir hastalık” dedi.

Düzenlenen eğitim konferansında verem hastası A. Ak ve veremli hastanın yakını M. Kömürcüoğlu tüberküloz hastalığının tanı ve tedavi sürecinde yaşadıkları deneyimleri aktardı.

 

Hibya Haber Ajansı

Cumhuriyetin 100. yılında verem savaşında neredeyiz?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!