G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,64
GBP40,82
BIST10.045,74
GR. ALTIN2.410,09
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Coronavirüs

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Coronavirüs / Haberin Peşinde Urfa

Sağlıklı Beslenme için bilgi mi arıyorsunuz? Coronavirüs makalesine göz atın ve Sağlıklı Beslenme hakkında daha fazla bilgi edinin 

Yeni bir koronavirüsün neden olduğu bir hastalık olan COVID-19, dünya çapında hızla yayılarak pandemi durumuna dönüşen bir hastalıktır. Koronavirüs, esas olarak insan solunum sistemini hedef alan başlıca patojenlerden biridir. Yaş, diyabet, kardiyovasküler hastalık, bağışıklığın baskılanması ve organ yetmezliği, hastalığın şiddeti ile ilgili risk faktörleridir.

Ateş, öksürük, yorgunluk, kas ağrısı, ishal ve pnömoni COVID-19’un en yaygın belirtileridir ve akut solunum sıkıntısı sendromu, metabolik asidoz, septik şok, pıhtılaşma bozukluğu, karaciğer, böbrek ve kalp yetmezliği görülebilmektedir. Bireysel düzeyde, COVID-19 da dahil olmak üzere viral enfeksiyonlarla mücadelede beslenme ve diyet önerilerinin çoğunu yönlendiren ortak payda, diyet ve bağışıklık arasındaki bağlantıda yer almaktadır. Aslında, mevcut kanıtlar diyetin insanların bağışıklık sistemi ve hastalığa yatkınlığı üzerinde derin bir etkiye sahip olduğunu vurgulamaktadır. Spesifik besinlerin veya besin kombinasyonlarının, çeşitli yollarla bağışıklık sistemini etkileyebileceği gösterilmiştir. Dahası, diyet katkı maddeleri bağırsak mikrobiyal bileşiminin önemli belirleyicileridir ve sonuç olarak vücuttaki immün yanıtların özelliklerini şekillendirmektedir. Enerji, protein ve spesifik mikro besinlerin beslenme eksiklikleri, baskılanmış bağışıklık fonksiyonu ve enfeksiyona karşı artan duyarlılıkla ilişkilidir. Yeterli miktarda demir, çinko ve A, E, B6 ve B12 vitaminleri alımı, immün fonksiyonun sürdürülmesi için baskın olarak hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle, etkili bir bağışıklık sistemini sürdürmenin anahtarı, bağışıklık hücresinin tetiklenmesi, etkileşimi, farklılaşması veya fonksiyonel ekspresyonunda önemli bir rol oynayan besinlerin eksikliklerinden kaçınmaktır. Bu nedenle, COVID-19 salgını sırasında bireylerin sorumluluğu, sağlıklı bir yaşam tarzı seçmek, meyve ve sebzeler açısından zengin diyetler ile beslenmek, boş zamanlarında egzersiz yapmak, sağlıklı kilo vermeye çalışmak ve yeterli miktarda uyumaktır. Kişinin diyetle alımına dikkat etmesinin yanı sıra, bireylerin toplu sorumluluğu, beslenme ve diyet alımıyla ve COVID-19 ile ilgili yanlış bilgilerin yayılmasını önlemektir. Salgından bu yana, sosyal medya ağları, enfeksiyonun tedavisi veya önlenmesi vaadinde bulunan tek gıdalar / şifalı bitkilerden oluşan mesajlarla doluydu. Bu tür temelsiz iddiaların etkileri, enfeksiyona karşı yanlış bir koruma duygusu vermekten toksisiteye kadar değişen olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir.

COVID-19 Pandemisi Sırasında Beslenme Önerileri

• Dengeli öğünler yemeye çalışın, düzensiz atıştırmalardan kaçının

• A, C, E, B6 ve B12 vitaminleri, çinko ve demir açısından zengin yiyecekleri seçin, örneğin; turunçgiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler ve süt ürünleri.

• Düzenli egzersiz (ev egzersizleri), düzenli uyku ve meditasyon yapmaya çalışın.

  • Yeteri kadar su tükettiğinizden emin olun.

• Sigara, alkol ve uyuşturucudan kaçının.

  • Tuz tüketiminizi kısıtlayın.

• COVID 19 hakkındaki beslenme ve diyet alımıyla ilgili yanlış bilgileri yaymaktan kaçının.

Coronavirüs

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!