G-CV0ZL47F6D
USD32,28
EURO34,63
GBP40,57
BIST10.045,74
GR. ALTIN2.409,75
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Çocukluk Çağı Hidrosel ve Kordon Kisti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocukluk Çağı Hidrosel ve Kordon Kisti / Haberin Peşinde Urfa

Çocuk Cerrahı için bilgi mi arıyorsunuz? Çocukluk Çağı Hidrosel ve Kordon Kisti makalesine göz atın ve Çocuk Cerrahı hakkında daha fazla bilgi edinin 

Erkek çocuklarında bir veya her iki testisin etrafını saran zarın (tunica vaginalis) iç ve dış yaprakları arasında sıvı birikmesi durumu hidrosel olarak tanımlanır. ‘Su fıtığı’ olarak da bilinen durum doğuştan ola bildiği gibi, çocuğun ileriki yaşamında veya erişkinlik döneminde de görülebilir.

Nasil gelişir?

Anne karnındaki gelişim sırasında karın içindeki testisler doğuma doğru testis keselerine iner. Bu iniş sırasında karın zarı da testisle beraber kasık bölgesinden keselere doğru ilerler ve bir yol oluşturur. Doğumdan hemen önce kendiliğinden kapanması gerekirken, bazı durumlarda kapanma gerçekleşmeyebilir ve .bu yol açık kalabilir. Açıklığın derecesine göre, geniş açıklıklarda bağırsakların geçişine izin veren kasık fıtığı oluşsa da, daha ince açıklıklarda karın içi sıvının geçişine izin veren su fıtığı (hidrosel) denen durum gelişebilir. Hidroseller genellikle kasık fıtığıyla beraber seyrederler.

Hangi çeşitleri var?

Hidroseller gelişme nedenine göre birinci ve ikincil, gelişme şekline göre ilişkili ve ilişkisiz olarak nitelendirilebilir. Çocuklarda görülen hidrosel çoğunlukla birincil olsa da, erişkinlerdeki hidroel daha çok testisin diğer hastalıklarına ikincil olarak oluşur.

Hidrosel olan çocuklarda hidrosel kesesiyle karıniçi arasında bağlantı olursa bu zaman ilişkili (kommunikan) hidrosel gelişir. Komunikan hidrosel varlığında çocuk ayaktayken, karın içi basıncı artarken hidrosel kesesindeki sıvı artar ve kese şişer. Çocuk uyuduğundaysa şişlik azalır, fakat tamamen kaybolmaz. İlişkisiz hidrosellerdeyse karın içiyle bağlantı yoktur ve gün içinde kesenin boyutu değişmez.

Nasıl tanı konur?

Hidrosel tanısı ailenin evde farketmesi üzerine doktra başvurmasıyla konur. Aileler çocuğun testisin birinin diğerinden büyük olması veya her iki testisin büyük olması şikayetiyle başvururlar. Tanıda çoğunlukla öykü ve Çocuk Cerahisi uzmanının fizik muayenesi yeterli olmaktadır. Testisin diğer patolojilerinden şübhe duyulduğunda ultrason ile muayene de gerekebilir.

Doktora ne zaman başvurmalı?

Testislerde şişlik farkedildiği zaman çok fazla beklemeden doktora başvurulması gerekmektedir. Hidrosel acil durum olmasa da, testislerdeki şişlik diğer acil durumların da belitreci olabilir. Doktor muayenesinde hidrosel tanısı kesinleştikten sonra çoğunlukla çocuklar bir yaşına kadar takip edilir. Bu süre boyunca bazı çocuklarda hidrosel boyutlarında küçülme ve tamamen kaybolma görülebilir. Fakat bir yaşına kadar hidroseli gerilemeyen çocuklarda testislerin hidrosel sıvısının ısısından etkilenmemesi için ameliyat edilmesi gerekmektedir.

Hidrosel ağrı vermez ve huzursuzluğa neden olmaz. Uzun süreli mevcudiyet durumunda kese içindeki sıvı ısınır ve bu da testislerin gelişimini kötü yönde etkiler.

Nasil tedavi edilir?

Çocuklarda hidroselin tedavisi cerrahi ameliyatdır. Ameliyat günübirlik olarak gerçekleştirilir. Ameliyat öncesi çocuklar Çocuk Cerrahisi ve Anestezioloji doktorları tarafından ayrıntılı muayene edilir, gerekli tahliller yapılır. Ameliyat günü için çocuğun beslenme saati belirlenir.

Ameliyat genel anestezi altında uygulanır. Kasıktan yaplan 2 – 3cm’lik bir kesiden fıtık kesesine ulaşılır ve kese bağlanır. Sonraasında hidrosel kesesi boşaltılır ve bir parçası çıkarılır. Kesi yeri emilebilir dikişlerle kapatılır. Sonradan dikiş alınmasına gerek olmaz. Ailenin isteğine görfe eş zamanlı sünnet de yapılabilir.

Ameliyat sonrası hastalar genellikle iki saat sonra beslenir ve aynı gün eve taburcu edilirler. Ağrıkesici amaçlı fitil veya şurup kullanılır. Ameliyattan bir-iki gün sonra ve birinci ayda kontrole çağrılır. Pansuman ilk kontrolde açılır ve tekrar yapılmaz. Pansuman açıldıktan sonra çocuklar banyo yapabilir. İlk bir hafta sonunda normal aktivitelerine dönebilirler.

Ameliyat sonrası tekrarlama riski düşüktür. Enfeksiyon, kanama gibi komplikasyonlar nadir de olsa görülebilir. Ameliyat dan hemen sonra şilik inse de, akşama doğru tekrar olşumaya başlar ve yaklaşık iki hafta içinde normale döner. Bu durum hidroselin tekrarladığı anlamına gelmez ve ameliyat yerinde oluşan ödemle ilgili olur.

Kordon kisti

Testislerin keseye inmesi sırasında açık kalan karın zarı sonradan hem karın, hem testis kesesi tarafdan kapanırsa kasık bölgesinde her iki tarafı kapalı, kistik bir oluşum gelişir. Kordon kisti olarak isimlendiilen bu patoloji çoğunlukla 1-2 yaş arası dönemde kendini belli eder.

Kordon kistinin tedavisi cerrahidir ve kasıktan yapılan kesiyle çıkartılması gerekmektedir. Çıkarılmadığı takdirde kasıkta kozmetik görüntü bozukluğuna, travmaya maruz kalma riskine ve içindeki sıvının oluşturduğu sıvının ısı etkisinden testisin etkilenmesine neden olabilir.

Kız çocuklarında da kordon kistine benzer kasıkta şişlik gelişebilir ve ‘Nuck kanal kisti’ olarak isimlendirilir. Tedavisi cerrahidir.

Çocukluk Çağı Hidrosel ve Kordon Kisti

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!