G-CV0ZL47F6D
USD32,38
EURO34,78
GBP40,70
BIST10.208,65
GR. ALTIN2.400,73
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Çocuklarla kaliteli zaman geçirmenin yolları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuklarla kaliteli zaman geçirmenin yolları / Haberin Peşinde Urfa

Çocuk Psikiyatri Uzm. Dr. Rümeysa Alaca anlattı. Akranlarıyla birebir ilişkileri kopan, onlarla oynayamayan, okula gidemeyen çocuklar için pandemi zor bir süreç olmaya devam ederken, Alaca ebeveynler için bir yol haritası çizdi.

Son bir 1 yıldır sosyal ilişkiler online ilişkiye dönüşürken bu durum özellikle çocukları olumsuz etkiledi. Pandeminin ilk dönemi kaygılar artmıştı fakat süreç uzadıkça depresyonlar, takıntılar, iletişim problemleri, dijital bağımlılıklar da yaygınlaştı. Dolayısıyla anne babaların bu sorunlara karşı çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmeleri çok önemli. İşte Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Rümeysa Alaca’nın verdiği ipuçları:

Çocuk Psikiyatri Uzm. Dr. Rümeysa Alaca

– Çocuklara okula giderken uydukları günlük rutine benzer bir rutin oluşturulmalı, nasıl olsa evdeyiz deyip bu aksatılmamalı, ders saatleri, ödev saatleri, yemek ve uyku saatleri düzenlenmeli.

– Çocuk ne yaşıyor, ne hissediyor, duygusal ihtiyaçları neler bunu anlamaya çalışılmalı. Sohbet ihtiyacı karşılanmalı. Online platformlarda akranlarıyla, arkadaşlarıyla buluşturulmalı.

– Ekran kullanımı konusunda rol model olunmalı. Örneğin anne baba ekrana baktığında çocuklar kendilerini umursanmamış hissedebiliyor ya da bunu ekran kullanımı için bir fırsat olarak görüyor. Mümkün olduğunca onların dilini anlamaya çalışılmalı.

– Evde onlarla oyun oynanmalı. Anne babası ile oyun oynayan çocuk tablette oturup oyun oynamayı tercih etmez. Yaşa uygun süre ile ekran kullanımına izin verilmeli. Çocuk süreci yönetemiyorsa içerik veya süre uygulama ayarlarından ayarlama yapılmalı. Yemek saatleri ekran olmadan geçirilmeli.

ONLARI PANDEMİNİN OLUMSUZ ETKİLERİNDEN NASIL KORUYABİLİRİZ?

– Kontrol edebileceğimiz noktalara odaklanılmalı, değiştiremeyeceğimiz şeylerle ilgilenilmemeli. Çocukların akademik zorluklarına odaklanmak yerine duygusal dünyalarına odaklanmak daha doğrudur, akademik boşluklar daha sonra yeniden doldurulabilir. Gerekli ve ihtiyaç duydukları bilgiler verilmeli, gereksiz detaya boğulmamalılar.

– Çocuğun hareket imkanı artırılmalı. Çocuklar artık uzun dönem evde kaldıkları için artık evden çıkmak istemeyebilirler, dışarı çıkma rutini oluşturma ve bu konuda teşvik edici olmak önemli. Basit yürüyüşler, imkanı olanlar için bisiklete binme, paten kayma gibi…

– Evde de güzel rahat ve kaliteli vakit geçirmenin yollarını aranmalı. Hikaye okuma, hikaye yazmak, dolap düzenlemek, el işi aktiviteleri düzenlemek, güzel bir akşam yemeği hazırlamak, müzik dinlemek, dans etmek, egzersiz videoları eşliğinde hareket etmek, kart oyunları-evcilik oynamak, ufak tiyatro gösterileri planlamak, eğlenceli taklitler yapmak, evcilik, sessiz sinema, kart-el- kelime oyunları, ekranlarda hızlı düşünüp çabuk karar vermeye yönelik oyunlar oynamak, origami-resim yapmak, karikatür çizmek gibi aktiviteler planlanabilir.

Çocuklarla kaliteli zaman geçirmenin yolları

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!