G-CV0ZL47F6D
USD32,58
EURO35,00
GBP40,80
BIST9.895,11
GR. ALTIN2.463,01
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Çocuklarla birlikte pandemi süreci nasıl yönetilir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuklarla birlikte pandemi süreci nasıl yönetilir? / Haberin Peşinde Urfa

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Uzman Araştırma Görevlisi Deniz Yiğit, pandemi süreci yeni normallerinin çocuklara nasıl anlatılması gerektiği konusunda önemli mesajlar verdi. Yiğit, “Çocuklara ev dışındaki aktivitelerde maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat etmeleri konusunda eğitim verilmesi ve takibinin yapılmasında ebeveynlere büyük görev düşmektedir” dedi. 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Uzman Araştırma Görevlisi Deniz Yiğit, pandemi sürecinin çocuklar üzerinde etkilerini değerlendirdi.

ÇOCUKLAR KORKUTULMAMALI, BİLGİLENDİRİLMELİ

Uzman Deniz Yiğit, pandemi sürecinin endişe oluşturduğunu ve bunun da çocuklara yansıtıldığını belirterek şöyle konuştu:

“Anne ve babalar duygularını saklamaya çalışsalar bile, onların huzursuz ve tedirgin davranışları çocuklar tarafından algılanabilir ve kaygı oluşturabilir. Yüksek düzeyde yaşanan kaygı ise bireylerin vücut direncinin düşmesine, hastalıklara yatkınlıklarının artmasına ve bu sürece uyumlarının azalmasına neden olabilir.

*Vücut direncinin artırılması için ebeveynlerin öncelikli olarak kendi fiziksel ve psikolojik sağlığına dikkat etmesi, dengeli beslenmesi, uykusunu yeterli alması, etrafındaki negatif insanlardan ve bilgi kirliliğine yol açan kaynaklardan uzaklaşması, kontrollü sosyal hayata devamlılığı ve iç huzurunu sağlaması gerekmektedir. Ancak bu sayede çocuklarını da fiziksel ve psikolojik olarak korumaları mümkün olacaktır.

FOTO: SHUTTERSTOCK

*Bunun yanı sıra çocuklarını korkutmadan salgın süreci hakkında bilgilendirmeleri ve onlara nasıl korunacaklarını öğretmeleri önemlidir. Çocuklara ev dışındaki aktivitelerde maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat etmeleri konusunda eğitim verilmesi ve takibinin yapılmasında ebeveynlere büyük görev düşmektedir. Bu süreçte panik yapmadan gerekli tedbirlerin uygulanması, ebeveynlerin ve çocuklarının stres düzeyinin azalmasına ve bu sürece uyumlarının artmasına katkı sağlayacaktır”

ÇOCUKLARA VAKİT AYRILMALI

Esnek çalışma koşullarının çocukların lehine kullanılabileceğini belirten Uzman Deniz Yiğit, “Salgın döneminde evde kalmak zorunda kalan ve hareketliliği kısıtlanan çocuklar ile evde oyun alanlarının oluşturulması ve eğitici aktivitelerin yapılması önemlidir. Özellikle bu dönemde okula gidemeyen veya gitme sıklığı azalan çocuklarda telefon, tablet, internet kullanımı önemli derecede artış göstermiştir. Çocuklara yeterince vakit ayırarak onların internet, telefon ve tablet kullanımını sınırlandırmak ve onları eğitici uygulamalara yönlendirmek önemlidir” dedi.

AİLELER ÇOCUKLARINA İYİ BİR ROL MODEL OLMALI

Uzman Deniz Yiğit ebeveynlerin pandemi sürecini nasıl yönetmesi gerektiği konusunda şu tavsiyelerde bulundu:

* Çocuklara yaş dönemlerine uygun, onların anlayabileceği bir şekilde hastalık ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verilmelidir.

* Aileler çocuklarına iyi bir rol model olmalıdır.

* Çocukların ellerini sık sık 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkamaları sağlanmalıdır.

* Ev içi temizliğe dikkat edilmeli, temizlik sırasında çocuğa da yaş dönemine uygun sorumluluklar verilmelidir.

* Ortak kullanım alanları sık sık dezenfekte edilmelidir.

* Aile içi herhangi bir bireyde ateş, öksürük vb. belirti olması durumunda acilen sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Ateş, öksürük gibi soğuk algınlığı belirtileri gösteren bireylerden uzak durulmalı ve çocuklara da uzak durmalarının önemi anlatılmalıdır.

* Dışarıya çıkarken mutlaka maske takılmalı ve sosyal mesafeye dikkat edilmelidir.

* Kalabalık ortamlara mümkün olduğunca girilmemeli, çarşı, pazar, market vb. gibi gidilmesi zorunlu olan yerlerde sosyal mesafe kurallarına ve maske kullanımına dikkat edilmelidir.

* Sebze ve meyveler tüketilmeden önce iyice yıkanmalı, bu kural çocuklara da öğretilmelidir.

* Çocuklar ile eğitici ve kaliteli zaman geçirilmesi önemlidir. Kitap okuma saatlerinin belirlenmesi, çeşitli hobiler (boyama, şarkı söyleme, belgesel izleme vb.) geliştirilmesi, dikkatin salgın dışında farklı konulara yönlendirilmesi kaygıyı azaltacaktır.

* Hem ebeveynler hem de çocuklarının yeterli ve dengeli beslenmesi ve sağlıklı uyku düzenlerinin olması önemlidir.

ÇOCUKLAR SALGIN İLE KORKUTULMAMALI

Çocuklarla birlikte pandemi süreci nasıl yönetilir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!