G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,84
GBP40,77
BIST10.208,65
GR. ALTIN2.398,51
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Çocukları virüsten koruma rehberi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocukları virüsten koruma rehberi / Haberin Peşinde Urfa

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Kıyak anlattı. Anaokulu ve 1’inci sınıf öğrencileri geçen hafta ders başı yaptı ancak velilerin çoğu tedirgin. İşte Uzman Dr. Kıyak’ın önerileri.

Pandemininbaşlangıcında erişkin hastaların bulaş açısından daha riskli olduğu ileri sürülse de ilerleyen dönemde virüsün çocukları da tehdit ettiği ortaya çıktı. Bu nedenle uzmanlar küçük büyük herkesin tedbir alması gerektiğine dikkat çekti. Hal böyle olunca ister istemez gözler okula başlayan anaokulu ve 1. sınıf öğrencilerine çevrildi. Ebeveynler tedirgin ve kararsız… Peki yüz yüze eğitim almaya başlayan minik öğrenciler için ne gibi riskler var? Hangi çocukların okula gönderilmesi daha tehlikeli? Aileler ne yapmalı? Dr. Hüseyin Kıyak, bu sorularımı şöyle yanıtladı.

Dr. Hüseyin Kıyak

OKUL ÖNCESİ MUAYENE ŞART

Okula başlayan çocukların okul öncesi mutlaka bir çocuk hekimi tarafından muayene edilmeleri, kansızlık ve vitamin eksikliği açısından değerlendirilmeleri ve aşılamalarının sorgulanması önerilir.

İŞTE HAYATİ TAVSİYELER

Aileler öncelikle çocuklarının herhangi bir şikayeti olup olmadığını yakından takip etmelidir. Semptomu olan çocuğu okula göndermemeleri gerekir. Mümkünse hekim kontrolü yaptırmalılar. Çocuklara hijyen kuralları (maske, sosyal mesafe ve el yıkama) mutlaka öğretilmelidir.

HASTALIĞI YAYABİLİRLER

Şimdiye kadar gösterilen veriler 18 yaş altında hastalığın görülme oranının yüzde 8.5 olduğu yönünde. Ancak hastalığın seyri altta yatan kronik hastalık ya da risk faktörüne göre değişmektedir. Çocuklar arasındaki bulaş oranı ile ilgili ise veriler kısıtlıdır. Semptomatik olan çocukların büyük çoğunluğunu adolesan (ergen) grup oluşturmaktadır. Dolayısıyla anasınıfı ve ilkokul 1. sınıf öğrencileri salgını daha çok asemptomatik (belirtisiz) ya da daha hafif semptomlarla atlatmaktadır. Ancak bu yaş grubu hastalığı etraflarına yayabilir.

BU SORUNLARA DİKKAT!

Her ne kadar anaokulu ve 1. sınıf çağındaki çocuklar, hastalığı asemptomatik ya da hafif semptomlarla geçirseler de, bazı çocukların hastalığı ağır geçirebildiği gösterilmiştir. Genetik, nörolojik, metabolik ve kronik rahatsızlığı olan çocuklar hastalık açısından ciddi risk altındadır. Örneğin obezite, astım, akciğer hastalığı, diyabet ve immünsupresyonlu (bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar) çocuklar erişkinler kadar ciddi Covid-19 riski taşır.

AİLELERE 10 ALTIN ÖNERİ

1) Ateş ölçün, belirtileri takip edin.

2) Covid-19 pozitif kişi ile temas halinde çocuğunuzu okula göndermeyin.

3) Çocuğunuza maske takın, maskenin ağız ve burunu kapatacak şekilde doğru kullanımını öğretin.

4) Çantasına mutlaka yedek maske ve kişisel hijyen gereçleri koyun.

5) Yanına su koyun, dışardan su içmemesini öğütleyin.

6) El yıkama ve genel hijyen bilgileri verin.

7) Tuvalet eğitimini ve lavabo hijyenini öğretin.

8) Fiziksel mesafenin önemini anlatın.

9) Kirli ellerle ağzına, burnuna ve yüzüne temas etmemesini öğretin.

10) İyi beslenme, yeterli uyku, egzersiz, dinlenme ve akranları ile uygun koşullarda vakit geçirmelerini sağlayacak öz bakım becerisinin kazandırılması konusunda rol model olun.

Çocukları virüsten koruma rehberi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!