G-CV0ZL47F6D
USD32,32
EURO34,77
GBP40,65
BIST10.261,86
GR. ALTIN2.389,32
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Çocukları aşırı sıcaklarda güneşin zararlarından koruyun

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocukları aşırı sıcaklarda güneşin zararlarından koruyun / Haberin Peşinde Urfa

Uz. Dr. Utkucan Uçkun, çocukların güneşin zararlı etkilerinden nasıl korunması gerektiği hakkında bilgi verdi.

Uz. Dr. Utkucan Uçkun “Hava sıcaklıkları son günlerde giderek artıyor ve güneşin olumsuz etkilerine karşı korunmak önem taşıyor. Çocuklar ve bebekler güneşin zararlı ışınlarına karşı çok daha hassas oldukları için ciltlerini dikkatli bir şekilde korumak gerekiyor. Ülkemizin yer aldığı iklim kuşağı ve günden güne artan küresel ısınma etkileri de ebeveynlerin çocuklarını güneşin olumsuz etkilerine karşı her mevsim korumaları gerektiğini gösteriyor” dedi.

 Güneş hasarı cilt kanseri nedeni arasında yer alıyor

Güneş, iki tür ultraviyole (UV) ışını yayar. Bunların yaklaşık  yüzde 95'ini oluşturan UVA ışınları cilde derinden nüfuz ederek erken yaşlanmaya neden olduğunu söyleyen Uçkun,  “Arta kalan yüzde 5'ini oluşturan UVB ışınları ise cildin en dış tabakalarını etkileyerek güneş yanığına neden olur. UV maruziyetinden kaynaklanan cilt hasarı, tehlikeli bir cilt kanseri türü olan ‘Melanom’ nedenidir. Melanom gelişiminde, güneşe ne kadar sıklıkta maruz kaldığımız ve hasarın ne kadar uzun süredir var olduğu önemlidir. Cilt kanserleri önceleri daha çok ileri yaşlarda görülürken, günümüzde daha genç yaşlarda da yaygın olarak görülebilmektedir.” açıklamasında bulundu.

 Çocuklarınızı güneşten bu yöntemlerle koruyun 

 Uz. Dr. Utkucan Uçkun, çocukları güneşteyken güvende tutmanın yollarını paylaştı:

 Gölgede kalın

 Güneş ışınlarının en güçlü ve etkili olduğu dönem öğle saatleridir, dolayısıyla 11:00 ile 15:00 saatleri arasında gölgeli alanlarda kalmaya çalışın diyen Uçkun, “Bebekleri sürekli olarak gölgede tutun. Mümkün olduğunca şemsiye veya bir ağaç altında gölgede bulunun.” önerisinde bulundu.

 Giysilerle cildini koruyun 

 Çocuklarınızı ciltleri direkt güneş temasına en az maruz kalacak şekilde giydirilmesi gerektiğine vurgu yapan Uçkun, “Eğer çocuklar uzun süre dışarıda kalacaklarsa, omuzlar güneş yanığı için en riskli alanlar olduğundan, askılı elbiselerden kaçınılmalıdır. Bol kesim, pamuklu ve hafif kıyafetler onları serin tutmaya yardımcı olacaktır, ancak seyrek dokunmuş -ışığa tutulduğunda ışığa geçirgen nitelikte- kıyafetlerin güneş yanığına neden olabileceğini unutmamak gerekir. Bunun yerine artık kolayca kuruyan özel güneş koruyuculu giysiler de tercih edilebilir.” şeklinde konuştu.

 Şapka takın

Geniş siperlikli bir şapka, güneşten daha fazla korunma sağladığını dile getiren Uçkun, “Balıkçı, kova veya cankurtaran tipi şapkalar iyi birer seçenek olabilir. Geniş siperlikli, arka ve yanlarda ekstra kumaş ile güneş koruyuculuğu perçinlenmiş şapkalar; yüzü, boynu ve omuzları gölgeleyerek daha iyi bir koruma sağlayabilir.” dedi.

 Güneş gözlüğü kullanın

Uçkun, “Güneş gözlüğü takmak hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlar. Güneş gözlüğünün CE veya UV 400 sertifikasına sahip olmasına dikkat edin, çünkü bunlar güneş gözlüklerinin iyi UV koruması sağladığını gösterir. Çerçeve ve gözlük sapları arasındaki boşluklardan güneş ışınlarının sızmasını engelledikleri için çocuklar için etrafı saran ‘wraparound’ güneş gözlükleri çok daha iyi seçeneklerdir.” ifadesini kullandı.

 Güneş kremi uygulayın

 UV hasarını azaltmak için güneş kremi uygulamak, güvenli güneşlenmek için en önemli unsur olduğunun altını çizen Uçkun, “Bu aşamada güneş kremi şişelerindeki farklı harfler, sayılar ve derecelendirmeler kafa karıştırıcı olabilir. 6 aydan küçük bebeklerde güneş kremleri önerilmemektedir; bu grup direkt güneş ışığı temasından tamamen uzak tutulmalıdır.” açıklamasını yaptı.

Uçkun güneş kremi seçerken dikkat edilmesi gereken şeyleri anlattı:

“Güneş kremi seçerken çocuklarda tercihen SPF değeri 50 veya daha yüksek olan ve geniş spektrumlu güneş koruması sağlayan güneş kremleri tercih edilmelidir. Bu, cildi hem UVB hem de UVA ışınlarından koruyabileceğiniz anlamına gelir. Ambalajda SPF’nin yanı sıra artı işareti (+) ile ifade edilen ve en yüksek 5 adet artı işareti üzerinden derecelendirilen UVA koruma faktörüne (PA) de dikkat edilmelidir. Bu size güneş kreminin UVA ışınlarına karşı ne kadar iyi koruduğunun göstergesidir. Artı işareti sayısı ne kadar fazla ise bu size daha fazla ne kadar yanmadan güneşte kalabileceğinizi gösterir.”

Hibya Haber Ajansı

Çocukları aşırı sıcaklarda güneşin zararlarından koruyun

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!