G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Huzursuz Bağırsak Sendromu hayat kalitesini düşürüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Huzursuz Bağırsak Sendromu hayat kalitesini düşürüyor / Haberin Peşinde Urfa

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, İrritabl Bağırsak Sendromu’nun (İBS) gelişmesinde rolü olan faktörleri ve alınacak önlemleri anlatarak hastalık hakkında bilgi verdi.

Halk arasında Huzursuz Bağırsak Sendromu olarak bilinen İBS’nin (İrritabl Bağırsak Sendromu) ağrı, şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirten uzmanlar, yaş ilerledikçe hastalığın görülme sıklığının arttığına dikkat çekiyor.  İBS’nin gelişmesinde çeşitli faktörlerin rolü olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, tedavisinin uzun vadede yönetilmesi gereken kronik bir rahatsızlık olduğunu vurguladı.

Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür

Sindirim sistemini etkileyen ve yaygın bir rahatsızlık olan İBS’nin karında kramp, ağrı, şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık ya da hem ishal hem kabızlık şeklinde belirtileri olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, “İBS her ırkta ve her iki cinsiyette de görülür. Kadınlarda erkeklere oranla 2 ila 3 kat daha sıktır ve hastalığın görülme sıklığı yaş ile artmaktadır.” diye konuştu.

Yararlı bakteri sayısındaki azalma İBS’ye neden olabilir

Hastalığın kesin nedeninin henüz tam olarak tespit edilemediğini belirten Atamer, “Fakat gelişmesinde rolü olduğu düşünülen çeşitli faktörler vardır. Bunlardan bazılarının; bağırsak kaslarındaki anormal kasılmalar, sinir sistemi ile ilgili anormallikler, ağır enfeksiyon, bağırsaklardaki iltihaplanma, disbiyosiz yani bağırsaklardaki yararlı bakteri sayısındaki azalma olduğu söylenebilir.” dedi.

Hayat kalitesini olumsuz etkiler

İBS’nin günlük yaşantımızı ve hayat kalitemizi olumsuz yönde etkilediğine değinen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Özellikle şiddetli karın ağrısı, hayatımızın rahatsız edici bir duruma girmesine neden olur. Ayrıca ishal, gaz sıkışması ya da kabız olarak ortaya çıkarak yoğun strese neden olur. Bu yüzden kronik hastalığa dönüşmeden önce muhakkak önlem almak gerekir.” açıklamasında bulundu.

Tedavisi uzun vadede yönetilmesi gereken kronik bir rahatsızlık

İBS’nin tedavisi uzun vadede yönetilmesi gereken kronik bir rahatsızlık olduğunun altını çizen Atamer, “Çoğu hastada diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yaparak, ayrıca stresi yöneterek belirtiler kontrol altına alınabilir. Daha şiddetli şikayetler ise ilaç tedavisi gerektirir. Dost bakteri alımı ile sindirim sistemi dengelenebilir. Dost bakteriler, bazı gıdalar tüketilerek alınabileceği gibi doktor onayıyla probiyotik takviyeleriyle de alınabilir. Böylece Huzursuz Bağırsak Sendromu belirtileri hafifletilebilir.” diyerek sözlerini tamamladı.

Hibya Haber Ajansı

Huzursuz Bağırsak Sendromu hayat kalitesini düşürüyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!