G-CV0ZL47F6D
USD32,29
EURO34,64
GBP40,64
BIST10.045,74
GR. ALTIN2.411,94
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Bu şikayetleriniz varsa mutlaka tiroidinize baktırın

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu şikayetleriniz varsa mutlaka tiroidinize baktırın / Haberin Peşinde Urfa

Tiroid hastalıklarının toplumumuzda oldukça sık görüldüğünü belirten İç Hastalıkları ve Endokrinoloji-Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Ersin Akarsu ‘Üstelik günlük yaşamı olumsuz etkileyen pek çok şikayete neden olurlar’ dedi.

Tiroid bezi, salgıladığı hormonlar sayesinde vücudun birçok fonksiyonunu düzenler. Bu hormonların eksik ya da fazla salgılanması, vücutta farklı rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Tiroid hastalıklarını; guatr, tiroid nodülleri, tiroid kanseri, bağışıklık sistemi bozukluğuyla birlikte olan Hashimoto tiroiditi, tiroid bezinin fazla hormon üretmesine bağlı hipertiroidi veya yetersiz hormon üretmesine bağlı hipotiroidi gibi hastalıklar, ilt.bi veya inflamasyona bağlı tiroid hastalıkları (tiroiditler), gebelikte tiroid hastalıkları ve iyot eksikliği şeklinde sıralayan Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) Tiroid Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ersin Akarsu, “Dünya Tiroid Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada şunları söyledi…

Prof. Dr. Ersin Akarsu

NE ZAMAN TEST YAPTIRILMALI?

Tiroid hastalıkları günlük yaşamımızı olumsuz etkileyen şikayetlere yol açabilir. Yorgunluk, infertilite (kısırlık), kilo alma veya tam tersine kilo kaybı, cilt kuruluğu, uyku problemleri (örneğin uyku apnesi), adet düzensizliği, saç dökülmesi, saç kuruluğu, sinirlilik, ödem, kabızlık, kas güçsüzlüğü, ses kısıklığı, nefes almada güçlük, gözlerde büyüme, çift görme, sinirlilik, ellerde titreme, bazı kalp ritm bozuklukları ve kolesterol yüksekliği gibi şikayetlerin sebebi tiroid bezi hastalıkları olabilir. Bu sorunları yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden tiroid hastalıkları açısından değerlendirilmesi ve uygun şekilde tedavisi gerekir.

“KAYA, GURME GİBİ TUZLARI ÖNERMİYORUZ”

İyot, tiroid hormonlarının üretimi için temel elementtir. Yeterli iyot alımı normal büyüme ve gelişme için gereklidir. İyot eksikliği yetersiz tiroid hormonu üretimine yol açmaktadır. Bunun önlenmesi için halen dünyada önerilen en etkili yöntem sofra tuzlarının iyotlanmasıdır. Ülkemiz orta ciddi derecede iyot eksikliği ve endemik guatr bölgesidir. Sofra tuzlarının zorunlu olarak iyotlanması ile problem şehir merkezlerinde önemli ölçüde çözülmüştür. Ancak problemin özellikle kırsalda devam ettiği düşünülmektedir. TEMD olarak ülke çapında rafine iyotlu sofra tuzu tüketimini önermekteyiz. Rafine edilmeyen, içeriği net olarak bilinmeyen veya diğer katkı maddelerinin doğal veya yapay olarak eklendiği, kaya tuzu, gurme tuzları gibi tuzların kullanılmasını tavsiye etmiyoruz. Ayrıca troid hastalıklarına dikkat çekmek için bu yıl Dünya Tiroid Günü aktivitesi olarak TEMD sosyal medya kanalları yoluyla bilgilendirici görseller paylaşıyoruz.

büyüme,doktor,Dünya,kabızlık,sosyal medya,Türkiye

Bu şikayetleriniz varsa mutlaka tiroidinize baktırın

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!