G-CV0ZL47F6D
USD32,33
EURO34,84
GBP40,67
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.391,38
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Beyaz Önlük Hipertansiyonu Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beyaz Önlük Hipertansiyonu Nedir? / Haberin Peşinde Urfa

İç Hastalıklar için bilgi mi arıyorsunuz? Beyaz Önlük Hipertansiyonu Nedir? makalesine göz atın ve İç Hastalıklar hakkında daha fazla bilgi edinin 

Hipertansiyon dünyada ve ülkemizde oldukça sık görülen rahatsızlıklardan birisidir. Toplumda her 3 kişiden birinde hipertansiyon rahatsızlığı vardır. Ancak toplumda bu hastaların anca yarısı hastalığının farkındadır. Hipertansiyon olduklarını biliyordur. Ayrıca tansiyon hastalığı olanlarında ancak yarısı tansiyon ilacı veya tedavisi almaktadır. En kötüsü ise ilaç alan hastaların ancak yarısının tansiyonu kontrol altındadır.

Hipertansiyonun sebeplerine gelince ailesel yatkınlık, obezite, diyabet varlığı, aşırı tuzlu tüketimi, stres ve çeşitli ilaçları sayabiliriz. Yaş hipertansiyon açısından en önemli risk faktörlerinden birisidir. Yaş arttıkça hipertansiyon gözükme oranları da artmaktadır. Bunlara ek olarak böbrek hastalıkları, bazı endokrinoloji bozukluklar da hipertansiyona yol açabilmektedir.

Beyaz önlük hipertansiyonu ve ofis hipertansiyonu, evde yapılan kan basıncı ölçümleri normal olan ancak hastanede, doktor ofisinde yapılan kontrollerde kan basıncının yüksek çıkması durumuna beyaz önlük hipertansiyonu olarak adlandırılır. Daha önceleri bu durumun fizyolojik bir durum olduğu için çok önem verilmezdi. Ancak yıllar içinde yapılan araştırmalar beyaz önlük Hipertansiyonu olan kişilerde yıllar içerisinde aşikar kan basıncı yükseklikleri hızla gelişmektedir. Ayrıca bu hastalarda erken dönem ateroskleroz yani kalp damar hastalıkları çok daha sık ve daha erken dönemde geliştiği saptanmıştır. O yüzden beyaz önlük hipertansiyonu olan hastalarda öncelikle bu durumun tespiti için 24 saatlik kan basıncı takibi yapılarak bu durumun saptanması gerekir.

Beyaz önlük hipertansiyonu olan hastalar kendilerini hipertansiyon hastası gibi kabul edip öncelikle tuz kısıtlaması yapmalıdır. Tuz toplumumuzda oldukça fazla kullanılmaktadır. Sadece yemeklere atılan tuzlar değil, tuz içeren gıdalarında kısıtlanması hem beyaz önlük hem de normal hipertansiyon hastalarında kan basıncı kontrolünde çok önemli yere sahiptir. Ek olarak eğer obezite varsa mutlaka kilo verilmesi için çaba gösterilmeli ve gerekirse medikal tedavi yapılmalıdır. Düzenli egzersiz yapılması da tansiyon kontrollünde önemli yere sahiptir.

Beyaz önlük hipertansiyonu olan hastalarda zaman içerisinde yukarıdaki öneriler uyulmaz ise aşikar hipertansiyon hızla gelişmektedir. Onun için konunun önemli olduğu unutulmamalı ve öneriler uyarak yakın yakın takip yapılmalıdır.

Beyaz Önlük Hipertansiyonu Nedir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!