G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Bebeklerde Mide Çıkış Tıkanıklığı – Pilor Stenozu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bebeklerde Mide Çıkış Tıkanıklığı – Pilor Stenozu / Haberin Peşinde Urfa

Çocuk Cerrahı için bilgi mi arıyorsunuz? Bebeklerde Mide Çıkış Tıkanıklığı – Pilor Stenozu makalesine göz atın ve Çocuk Cerrahı hakkında daha fazla bilgi edinin 

Pilor stenozu, tam adıyla ‘İnfantil Hipertrofik Pilor Stenozu’ bebeklerde hayatın ilk iki ayında mide çıkış tıkanıklığı ve safrasız kusmanın en önemli nedenidir. Mide çıkışıyla ince bağırsağın ilk kısmı olan oniki parmak bağırsak arasında bulunan ve kas kitlesinden oluşan ‘pilor’ belirli aralıklarla açılıp kapanarak besinlerin porsiyonlarla mideden ince bağırsaklara geçişini ayarlar. Bu kas dokusunda aşırı büyüme (hipertrofi) pilorun açılmasını engeller ve midedeki besinler ince bağırsağa geçemezler. Bu zaman bebekler beslenmeden hemen sonra fışkırık tarza kusar ve beslenme ihtiyaçlarını karşılayamazlar. Bu durum çocuğun susuz kalmasına ve hayati önemli mineralleri kaybetmesine neden olur.

Nedenleri ne?

Pilor stenozunun tam olarak nasıl geliştiği, bu duruma neyin neden olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Fakat genetik, çevresel faktörlerin ve pilor dokusundaki hücrelerde olan bazı bozuklukların (sinir hücrelerinin işlev bozukluğu, reseptör eksikliği vs.) pilor stenozuna neden olduğu düşünülmektedir.

Genetik olarak neden olan bozukluk tam olarak ortaya koyulmasa da, erkek çocuklarında kızlara göre 3-4 kat fazla olması, anne ve babadan birinde veya kardeşlerden birinde bebekikte pilor stenozu olması, yenidoğan bebekte de bu hastalığın görülme riskini artırmaktadır. Bunun dışında erken doğum, amme sütü yerine formül mamayla beslenme, bazı ilaçlara maruz kalma gibi durumlar pilor stenozunun görülme riskini artırabilir.

Hangi belirtiler verir?

Pilor stenozu olan bebekler doğumda diğer sağlıklı bebekler gibi beslenir, kilo alır. Kusmasları da diğer sağlıklı bebekler gibi az miktarda olur. Fakat 2 – 8. haftalar arasında, özellikle 3 – 5. haftalarda her beslenme sonrası, giderek artan fışkırır tarzda kusmalar görülmeye başlar. Kusmalar safrasızdır ve kusma sonrası çocuklar tekrar beslenmek isterler.

Çocuklar iyi beslenemedikleri için kilo kaybederler, karınları çöküktür, su kaybı nedeniyle ciltleri kurudur. Çok fazla sıvı ve mineral kaybeden çocuklar halsiz ve düşkündür. Kusma nedeni olarak reflü hastalığı düşünülse de, yatış pozisyonu ve beslenme şekli fayda etmez ve kusmalar devam eder

Tanısı nasıl koyulur?

Tanısı genellikle öykü ve fizik muayeneye dayanır. Genellikle öyküleri benzerdir. Fizik muayenede karında, pilora denk gelen yerde genişlemiş pilor ‘zeytin – olive’ şeklinde elegelir. Tanının kesinleştirilmesi amaçlı yardımcı görüntüleme yöntemi olarak USG kullanılır. USG’de pilor duvar kalınlığının 4mm’den kalın (prematürelerde 3,5mm) ve uzunluğunun 16mm’den uzun olması Pilor stenozu tanısı kesinleştirir.

Aynı zamanda kan gazı, kandaki elektrolitler okntrol edildir. Kusmanın neden olduğu mineral kaybı yerine konulur. Hasta ameliyata hazırlanır.

Pilor stenosu bazı cerrahi olan ve olmayan hastalıklarla da karışabilir. Cerrahi olarak mide çıkışında ve onikiparmak bağırsakta webler, pilor atrezisi, duplikasyon kistleri benzer semptomlara nedne olsa da çok daha nadir görülür ve ek tetkilerle tanı konulabilir. Cerrahi olmayan hastalıklardan reflü hastalığı, gastritler, kafa içi basıncın artmasına neden olan patolojiler, metabolik hatalıklar da benzer şeklide kusmaya neden olabilir. Bu nedenle de ayrıntılı öykü ve muayene önem arzetmektedir.

Tedavisi nedir?

Pilor stenozunun tedavisi cerrahi olarak kalınlaşmış pilor kas tabakasının açılması ve mideden geçişin sağlanmasıdır (Ramstedt piloromyotomisi). Ameliyat 2 – 3cm’lik küçük kesiden açık olarak veya kapalı (laparoskopik) olarak uygulanabilir. Fakat pilor stenozu tedavisinde laparoskopik yöntemin açık yönteme karşı üstünlüğü ortaya koyulmamıştır.

Ameliyat sonrası dönem

Ameliyat sonrası aynı gün bebekler az – az beslenmeye başlar ve miktar giderek artırılır. Genellikle 2 – 3 gün içinde tam beslenmeye geçilir ve bebek taburcu edilir. Bazı durumlarda ameliyat sonrası bir süre daha kusmalar devam deebilir ve zamanla normale döner.

Bebeklerde Mide Çıkış Tıkanıklığı – Pilor Stenozu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!