G-CV0ZL47F6D
USD32,36
EURO34,80
GBP40,70
BIST10.208,65
GR. ALTIN2.399,94
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Ayasofya’da ikinci sevinç: Medrese cuma günü açılıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ayasofya’da ikinci sevinç: Medrese cuma günü açılıyor / Haberin Peşinde Urfa

Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılmasından sonra hemen bitişiğinde bulunan ve 1936’da yıkılan Ayasofya Medresesi yeniden inşa edildi. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’ne bağlı araştırma merkezi olarak hizmet verecek medrese cuma günü kapılarını açacak. Rektör Prof. M. Fatih Andı, sergiler, sempozyumlar ve eğitimin bir bölümüne ev sahipliği yapacak medresenin yeniden anlamını kazanacağını söyledi.

Ayasofya Medresesi, ihya çalışmalarının ardından 86 yıl sonra Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Vakıflar Genel Müdürlüğünün yaptığı çalışmalarla yeniden açılıyor.

Ayasofya Medresesi, ihya çalışmalarının ardından 86 yıl sonra yeniden açılıyor. Caminin bitişiğinde bulunan ve 1936’da yıkılan medrese, o dönemki mimari ve malzeme kullanımı ile aslına uygun olarak yeniden yapıldı. Cuma günü kapılarını açacak Ayasofya Medresesi, resmi açılıştan önce kapılarını ilk defa Yeni Şafak’a açtı.

Ayasofya Medresesi’nde Şeyh Ebül Vefa, Molla Gürani, Molla Hüsrev, Hızır Çelebi gibi dönemin alimleri, akademik dersler verirdi.

7 UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

İstanbul Belediyesi tarafından en son ‘Kimsesizler Yurdu’ olarak kullanılan yapı, 1936 yılında Ayasofya Camii müzeye dönüştürülürken yıkıldı. 1987 yılında Kültür Bakanlığınca medresenin temel kazı ve araştırmaları yapıldı. Mevcut kalıntılar ve tarihi belgelerden yola çıkılarak 2014 yılındaki girişimler ile rekonstrüksiyon projesi hazırlandı. 2017’de medresenin rekonstrüksiyonuna başlandı. İslam aleminin önemli simgelerinden olan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin arkasında bulunan Fatih Sultan Mehmet döneminde Ali Kuşçu’nun Baş Müderris olarak görev aldığı medrese, tarihi dokusu bozulmadan aslına sadık bir şekilde yeniden hizmete açılıyor. İki katlı inşa edilen medresede 34 oda, 7 uygulama ve araştırma merkezi faaliyet gösterecek. İslam Araştırmaları Merkezi, İslam Yazma Eserler Uygulamalı Araştırma Merkezi, dünyada ilk defa Evliya Çelebi Araştırma Merkezi, Vakıf Araştırmaları Merkezi, Görsel İletişim ve Tasarım Uygulama Araştırma Merkezi olacak. Medrese, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezleri ile lisansüstü programlara ev sahipliği yapacak.

AYASOFYA’YI ANLATAN KÜTÜPHANE OLACAK

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı yapılan çalışmalarla ilgili şunları söyledi: “Ayasofya Araştırmaları Merkezi kurarak yola çıktık. Bu merkez aşağı yukarı 30 birimden oluşuyor. İçinde iki tane sempozyum düzenlenecek salon ve Ayasofya kültür tarihiyle ilgili kütüphane olacak. Cuma günü Cumhurbaşkanımızın teşrifiyle açacağımız sergimiz var. Daha sonra da İslam Sanatları Merkezi ve Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ortaklığıyla açılacak olan İslam Türk Sanatları sergilerimiz olacak. Bu sergilerde; minyatür, çini, seramik olacak. Ayrıca eğitimlerimizin bir kısmını orada gerçekleştireceğiz. Bazı öğrencilerimiz yüksek lisans derslerini orada yapacak. 27-29 Mayıs tarihleri arasında da 2. Ayasofya Uluslararası Sempozyumu düzenleyeceğiz. Ayasofya’nın ibadete açılmasının verdiği sevincin ardından, Ayasofya Medresesi’nin ihya edilmesi ve bunun Fatih Sultan Üniversitesi’ne verilmesinden dolayı çok mutluyuz. Bu medresenin yeniden anlamını kazanacağını umuyorum.”

​Ayasofya,Ayasofya Medresesi,Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi,M. Fatih Andı

Ayasofya’da ikinci sevinç: Medrese cuma günü açılıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!