G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Akciğer Sönmesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Akciğer Sönmesi / Haberin Peşinde Urfa

Göğüs Hastalıkları için bilgi mi arıyorsunuz? Akciğer Sönmesi makalesine göz atın ve Göğüs Hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinin 

Akciğer sönmesinin aslında tıbbi adı Pnömotoraks. Pnömotoraks’ın yaş grubuna göre değişik sebepleri var. Genellikle 15-25 yaş arası genç erkeklerde, ince yapılı, uzun göğüs kafesli kişilerde görülebiliyor. Bu kişilerde akciğerin tepesindeki bir baloncuk açılıyor ve akciğerin çevresine hava kaçıyor. Bu sık görülen ve tedirgin edici bir problem, çünkü nefes darlığı ile belirti veriyor. Bir diğer grup ise 50 yaşın üzerinde uzun yıllar sigara içmiş akciğerinde amfizem gelişmiş hasta grubu. Amfizem gelişen kişilerde de yine baloncuklardan biri patlıyor, akciğerin sönmesine sebep oluyor. Bu durumda da hasta şiddetli bir nefes darlığı ile hastaneye başvuruyor. İlk tedavisi, göğüs boşluğunun içine bir hortum yerleştirilmesi ile oluyor. Buna tüp takılması diyoruz ve hastanın yaklaşık 5-6 gün kadar bir süre izlenmesi gerekiyor. Bu dönemde bazen akciğer kendini iyileştiriyor ve hava kaçağı kesiliyor. Kesilmediği durumlarda veya kesildikten sonra 1 yıl içerisinde tekrarladığı durumlarda ameliyat gündeme gelebiliyor, akciğer sönmesini (pnömotoraks) bu şekilde tanımlayabiliriz.

AKCİĞER ATELEKTAZİSİ NEDİR?

Akciğerin bir bölümünün hava almaması, sönmesi anlamına geliyor. Bu dışarıdan bası ile değil de akciğere hava götüren soluk borusunun tıkanması durumudur. Atelektaziye yol açabilecek nedenler var. Mesela sağ akciğerin üst parçası hiç havalanmıyor. Bu bir iki sebepten kaynaklanabiliyor, tümör tıkamış olabilir. Bazen tüm akciğerin soluk borusunu tümör tıkayabiliyor. Ameliyat sonrası en sık sebebi ise balgamı yeterli temizleyememek. Soluk borusunun belirli bölümlerini sert, koyu bir balgam tıkayabiliyor, bu da atelektazi dediğimiz akciğerin o bölgesinin havalanmamasına neden oluyor. Atelektaziyi akciğer filminde ve tomografi ile gözlemleyebiliyoruz.

AKCİĞER BÜYÜMESİ NEDİR, NEDEN OLUR?

Akciğer büyümesi diye bir şey yok, akciğer büyümesi diye tarif edilebilecek şey amfizemli akciğer demek. Normalde akciğerlerimiz eğer fazla hava tutarsa, ki buna amfizem diyoruz, akciğer dokusunun hasar görmesi ve içindeki havanın boşalmaması durumunda akciğerler normal boyutunun 1.5 katına çıkabiliyorlar. Çok uzun süre sigara içmiş, sigara içmeye alışmış kişilerde göğüs kafesi bazen çok genişler, biz ona varil göğüs diyoruz, hastalarda göğüs kafesinin çok genişlediğini görüyorsunuz. Genellikle çok uzun süre sigara içip amfizemi olan ve akciğerin içinde havanın hapsolduğu durumlarda görüyoruz. Akciğer büyümesinden bu kastediliyor.

AKCİĞER KANSERİ GENETİK MİDİR ?

Akciğer kanserinin genetik sebepleri var, bazı ailelerde akciğer kanserinin daha sık görüldüğünü biliyoruz. Daha ayrıntılı izah etmek gerekirse bazı hastalarda akciğer kanserini baskılayan veya akciğer kanserine sebep olan genlerde bozukluklar veya yatkınlıklar olabiliyor. Bu yatkınlıklar hiç sigara içmeden de ortaya çıkabiliyor veya bazılarında bu genlerin bozulmasına sigara sebep oluyor. Bu genlerin bozulması, genetik mekanizmaları hassas olan insanlarda daha çabuk kansere sebep oluyor, bazı kişiler çok dirençli oluyor sigara içmesine rağmen kanser olmuyor mesela. Akciğer kanserinin genetik yönü var, ama bu akciğer kanserleri tamamen genetik demek değil.

AKCİĞER KANSERİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

En önemli sebeplerinden biri (%90) sigaradır. Sigaranın dışında egzoz dumanları, toz, toksik bazı dumanlara maruz kalınan işler, mesela demir işçiliği, yalıtım işleri, tornacılık veya araba tamirciliği gibi. Bu tip işlerde içinde zehirli maddeler olan veya nefesimize çektiğimiz maddelere maruz kalıyoruz. Bunlar hep akciğer kanseri riskini arttırıyor, ama en önemli sebebi sigara.

Akciğer Sönmesi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!