G-CV0ZL47F6D
USD32,45
EURO34,74
GBP40,54
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.438,37
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Adım Adım Obezite

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuk Hastalıkları için bilgi mi arıyorsunuz? Adım Adım Obezite makalesine göz atın ve Çocuk Hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinin

Hepimizin günlük yaşantısındaki hareketlerinin kısıtlandığı bu süreçte, çocuklarımızın da aktif enerjilerini kullanabilmeleri için gerekli olan hareketliklerinin azalması, daha çok dijital ekran önünde ve oturarak ders çalışıyor olmaları, yağ dokularının sayıca ve hacimce artmasına neden olmaktadır.
Çocukluk çağında obezite yaşa, cinsiyete ve boya göre mevcut kilosunun kabul edilen üst sınırın üzerinde olması, aşırı kiloluluk ise üst sınırda olmasıdır. Mümkünse kıyaslanmadan her çocuk için ayrı değerlendirilmelidir.
Çocuklarda aşırı kiloluluk ve obeziteye genetik, çevresel ve gelişimsel nedenler etkendir. Çocukluk çağındaki obezite ile ilgili olduğu bildirilen 200’den fazla gen ve kromozom bölgeleri tanımlanmıştır. Anne, babası aşırı kilolu veya obez olan çocukların veya bazı kültürlerin ve toplumların çocuklarının aşırı kilolu veya obez olma riskinin daha yüksek olduğu bildirilmektedir.
Tüm dünyada 180 milyon çocuğun aşırı kilolu veya obez olduğu bildirilmektedir. Büyük bir sağlık sorunu olarak obezite gelişmiş ülkelerdeki çocukların %30unu, gelişmekte olan ülkelerde ise %15ini etkilemektedir. Obezite oranı erkek çocuklarda %10, kız çocuklarda ise %6,6 olarak bildirilmiştir. Çocukluk ve ergenlik çağındaki aşırı kiloluluk ve obezite ile bu yaşlarda mücadele edilmelidir.
Çalışmalar göstermektedir ki bu çocuklar doğru, dengeli ve yeterli beslenmezler ve gerektiğince fiziksel aktivite yapmazlarsa büyük olasılıkla ileride obez erişkinler olacaklardır. Çocukluk çağında aşırı kiloluluk ve obezite ile mücadele etmek için fiziksel aktivitenin düzenli şekilde günlük hayatta yer alması ve dijital ekranlar karşısında hareketsiz geçirilen sürenin sınırlanması sağlıklı beslenmenin düzenlenmesi kadar önemlidir.
Sağlıklı yiyecek seçimleri konusunda çocuğa destek ve örnek olunmalıdır. Yiyecek, içecekten ödül olmamalı, beslenmede şeker içerikli gıdalar mümkünse yer almamalıdır. Kuru meyve, kuruyemiş gibi sağlıklı atıştırmalıklar teşvik edilmeli, televizyon karşısında yemek yeme alışkanlığı edindirilmemelidir. Çocukların acıkmadan yemek yemeğe zorlanması veya doygunluk belirtilerine aldırış etmeden beslenmeye devam edilmesi uygun değildir.
Obez çocuklarda da erişkinlerde görmeye alıştığımız yüksek tansiyon, insülin direnci, kan yağlarının yükselmesi gibi sağlık sorunları görülebilir.
Birincil hedef çocukluk çağındaki aşırı kiloluluk ve obeziteyi tedavi etmekten ziyade önlemektir ve çocuklara belirli aralıklarla yapılan muayeneler ve tetkikler ile genel sağlık taramalarının önemi tekrar tekrar vurgulanmalıdır.
Sağlıklı beslendiğimiz, bol hareketli günler dilerim.

Adım Adım Obezite

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!