G-CV0ZL47F6D
USD32,41
EURO34,76
GBP40,79
BIST10.082,77
GR. ALTIN2.428,19
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Osmanlı’da en çok tüketilen çay: Kivinin faydaları nelerdir? Kivi çayı nasıl yapılır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Osmanlı’da en çok tüketilen çay: Kivinin faydaları nelerdir? Kivi çayı nasıl yapılır? / Haberin Peşinde Urfa

E ve C vitaminleri bakımından zengin olan kivi, bağışıklık sistemini güçlendiren meyveler arasında yer alır. Zengin içeriği ile vücudun birçok ek takviyesini karşılar. Tropikal bir meyve olmasına rağmen iklim koşullarına uygun Kuzey ve Orta enlem ülkelerinde kolayca yetiştirilebilir. Osmanlı’da kahvelerde en çok tüketimi tercih edilen kivi çayı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık.

E ve C vitaminleri bakımından zengin olan kivi, bağışıklık sistemini güçlendiren meyveler arasında yer alır. Zengin içeriği ile vücudun birçok ek takviyesini karşılar. Tropikal bir meyve olmasına rağmen iklim koşullarına uygun Kuzey ve Orta enlem ülkelerinde kolayca yetiştirilebilir. Osmanlı’da kahvelerde en çok tüketimi tercih edilen kivi çayı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık.

Melez bir yapısı olan kivi, asıl olarak Çin’in güneyindeki Yangste Vadisine özgü bir meyvedir. Dış kabuğu soyularak tüketilir. 1850 yıllarında Avrupa’da yayılmasına rağmen 1900 yıllarında tüketimi artmıştır. İpek yolu ticareti sayesinde Anadolu topraklarında yüzyıllardır bilinen kivi, Osmanlı kültüründe çayı yapılırdı. Halen bu gelenek kahvehanelerde sürdürülür. Çay, kurutularak toz haline getirilip yapılır. Kivinin ağacı asma türleri arasında yer alır. Çok büyük ve güçlü asmalar oldukça fazla su ister. Asmalar Mayıs ayında çiçek açarlar ancak meyve ekim ve kasım aylarında hasat kıvamına gelir. Ülkemizde Karadeniz toprakları ve iklimine uygun olduğundan orada kolayca yetiştirilir. Ancak sıcaklık burada geç olduğundan olgunlaşma Aralık ayını bulur. Yapılan araştırmalarda kivinin insan sağlığına inanılmaz faydaları olduğu ortaya çıkarılmıştır. Bilinen dışı kahve içi yeşil ve siyah çekirdekleri var. Ancak birçok çeşide sahiptir. Monty, Matua, Allison ve Tomourı gibi türleri bulunmaktadır. 

KİVİNİN FAYDALARI NELERDİR?

İki tane  kivi vücudun ihtiyacı olan C vitaminini fazlasıyla karşılar. Bu sayede vücudun direncini artırır. Özellikle kış aylarında artan grip ve nezle gibi soğuk algınlığı hastalıklarının yaşanma riskini azaltır.

Düzenli tüketildiğinden içerdiği pektin maddesi sayesinde vücudun toksinlerinden kurtulmasını sağlar. 

Vücudun sıvı oranını karşılar. Bu özelliği sayesinde kanın akış hızını dengeler. Böbreklerin fonksiyonunu artırır. Kan basıncının artmasını ve böbreklerin iltihaplanmasını engeller.

İçerdiği lif sayesinde sindirim problemlerini engeller. Metabolizmanın sağlıklı çalışmasını destekler. Diyet yapmak isteyenler için ideal bir besindir. Aynı zamanda vücudun enerjisini de artırır. Hem kilo verdirir hem de kronik yorgunluk gibi sağlık sorunlarının yaşanmasını önler. 

Yapılan araştırmalarda diyabet hastalarının da rahatlıkla kivi tüketilebileceği söyleniyor. Kandaki şeker oranını düzenler. İnsülin direncini kırar. 

A vitamini de içerdiğinden göz sağlığına da fayda sağlar. Özellikle katarak hastalığının yaşanmasını önler. Göz içindeki sıvı oranını dengeler. Yaşlılıkla beraber oluşma ihtimali olan göz hastalıklarını engeller. 

İltihap kurutucu özelliği sayesinde sinüs ve hava yollarını temizler. Astım ve bronşit gibi rahatsızlıklara doğal ilaçtır.

Herhangi bir alerjik etkisi olmadığı gibi alerjik etkileri de azaltır. 

Cildin elastik yapısını korur. Kollejen maddesinin artmasında yardımcı olur. Yaşlanma ve kırışıklığı önler. 

KİVİ ÇAYI NASIL YAPILIR & KİVİ ÇAYI İÇERSENİZ…

Kronik yorgunluk ve uykusuzluk çekenler için ideal bir çaydır. Sinirleri yatıştırarak rahat bir uyku çekilmesini sağlar. Ayrıca gece vücudun dinlenme aşamasında daha sağlıklı yenilenmesini destekler. 

Kivi çayı için aktarcılardan hazırlanmış kivi tozu alınarak yapılabilir. Aynı zamanda ev de de soyulmuş orta boy bir kivi bir ince dilim limon ve bir çay kaşığı pudra şekerini, bir bucuk su bardağı ile beraber kaynatın. 10 dakika kaynadıktan sonra süzüp tüketebilirsiniz. 

SAĞLIK haberleri,kivi çayı,Kivinin faydaları nelerdir,kivi çayı ne işe yarar,kivi besin değeri,osmanlı çayları

Osmanlı’da en çok tüketilen çay: Kivinin faydaları nelerdir? Kivi çayı nasıl yapılır?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!