G-CV0ZL47F6D
USD32,38
EURO34,78
GBP40,70
BIST10.208,65
GR. ALTIN2.400,73
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Yüzüstü yatmak fıtık nedeni

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüzüstü yatmak fıtık nedeni / Haberin Peşinde Urfa

Yüzüstü yatmanın omurgayı olumsuz etkilediğini anlatan Tolu, “Bu pozisyonda uyumak boyun, sırt ve bel etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, boyun ve bel kıvrımında artışa neden olur. Ayrıca omurgadan sinirlere

Uyku apnesi ya da horlama şikayeti olan obez hastaların ise sırt üstü yatmasının ani solunum durmasına neden olabileceği bilgisini veren Tolu, bunun yanı sıra sarkan yumuşak damağın da nefes yolunu tıkayarak solunumun durmasına ve uykunun kalitesinin düşmesine sebep olacağını aktardı.

Sırt üstü yatmanın boyun ve bel ağrılarını azalttığını bildiren Tolu, “Şiddetli bel ağrısı, kas spazmı ve omurga kireçlenmesi durumlarında sırt üstü yatıp dizlerin ve bel kavislerinin ufak bir yastıkla desteklenmesi bel ağrısının hafiflemesini sağlayarak, iyileşmeye destek olur. Diğer yandan devamlı sırt üstü pozisyonda yatmak arka bacak kaslarında kısalmaya neden olarak ilerleyen dönemlerde bel ağrısına neden olabilir. Özellikle reflü, astım ve kalp yetmezliği olan hastalar yüksek bir yastıkla sırt üstü yatmalıdır.” tavsiyelerinde bulundu.

Yatış şekliniz hastalığınızı söylüyor

Önerilen yatış pozisyonlarının kişiye ve hastalıklara özel olması gerektiğine dikkat çeken Medipol Mega Üniversite Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Doç.Dr. Sena Tolu, uykunun sağlığa etkilerine dair açıklamada bulundu.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Doç. Dr. Sena Tolu, “Kaliteli ve sağlıklı bir uyku için kişiye ve hastalığa özel yatış pozisyonu belirlenmeli. Yatma şekli başta omurga sağlığı olmak üzere beyin, kalp, akciğer ve mide gibi organların sağlığını etkiler. Yüzüstü kollarını yastığın altına koyarak uyumaktan, sırt üstü yatmaya ve sürekli sağa ya da sola dönerek uyumaya kadar farklı yatış pozisyonu fıtık, tendon, omuzda tendon sıkışması, uyku apnesi, tansiyon, baş ağrısı reflü gibi sorunlara zemin hazırlıyor” dedi.  

Kalp ve omurga sağlığınız için yan yatarak uyuyun

Kalp ve omurga sağlığı için en ideal uyku pozisyonunun yan yatış olduğunu dile getiren Tolu, “Sol taraf üzerinde yan yatarak bacakların karına doğru çekildiği cenin pozisyonunda yatmak vücuttan kalbe kanın daha kolay dönüşünü sağladığı için en sağlıklı olarak kabul edilen yatış pozisyonudur. Omurga sağlığı için de yan yatış pozisyonu omurlar arası disklere binen yükü azaltır. Ayrıca yüksek tansiyon, reflü, uyku apne sendromu ve gebelerde de sol taraf üzerine yan yatış öneriliyor. Cenin pozisyonunda hafif bacaklar karına doğru çekilip yan yatarken bacaklar arasına yastık konulmasında da yarar vardır. Kalp hastalarının ise sağ yan pozisyonda yatmaları önemli” dedi.

Doğru yatak seçimiyle uyku kalitenizi yükseltin

Yatış pozisyonu kadar doğru yatak seçiminin de uyku kalitesini etkilediğine dikkat çeken Tolu, sözlerine şöyle devam etti;

“Çok sert ve çok yumuşak yatakta uyumak uygun değil. İdeali orta sertlikte omurganın düz durması için destek sağlayabilecek yapıda olmasıdır. Doğru yatak, yastık seçimi yapmanıza ve doğru uyku pozisyonunda uyumanıza rağmen ağrılarınız nedeni ile uykuya dalmakta zorlanıyorsanız, gece ağrılarınız nedeni ile uyanıyorsanız ve sabah eklemlerinizde tutukluk ve şişlik hissi ile uyanıyorsanız mutlaka bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon hekimine başvurmalısınız.”

Hibya Haber Ajansı

Yüzüstü yatmak fıtık nedeni

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!