G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

YHK’dan sendikalı işçinin zammını budayan karar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YHK’dan sendikalı işçinin zammını budayan karar / Haberin Peşinde Urfa

Bugüne kadar önce asgari ücret zammı ardından da toplu sözleşme zammı alan sendikalı asgari ücretliler artık tek zamla yetinecek. Taşeron işçiler dahil milyonlarca işçi asgari ücrete mahkum olacak. 

İşçi ile işveren sendikaları arasındaki uyuşmazlıkları çözmesi için oluşturulan Yüksek Hakem Kurulu (YHK) milyonlarca asgari ücretli ile kamuya geçen taşeron işçilerin toplu sözleşme zammını budayacak kritik bir karar aldı.

Türk-İş’in itirazına rağmen kabul edilen kararla artık asgari ücretliler sendikanın aldığı toplu sözleşme zammıyla maaşlarını yükseltme imkanı bulamayacak. Taşerondan kamuya geçen 1 milyona yakın işçi başta olmak üzere milyonlarca asgari ücretli toplu sözleşme zamlarını fiilen alamayacağı için yıllar geçse de hep asgari ücretle çalışmak zorunda kalacak.

YHK’nın oy çokluğuyla aldığı ilke kararına göre, Kurul tarafından sonuçlandırılan toplu iş sözleşmelerinde 31.12.2020 tarihindeki ücrete zam verilecek. Dolayısıyla sendikalı asgari ücretlilerin maaşlarına 31 Aralık’ta önce Kurul’un belirlediği yüzde 4 ila 5 oranındaki toplu sözleşme zammı eklenecek, ardından 1 Ocak 2021’de asgari ücret zammı uygulanacak.

Asgari ücret zammı toplu sözleşme zammından daha yüksek olacağı için toplu sözleşme zammı fiilen anlamsız hale gelecek.

BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI

YHK, asgari ücretli işçiler için büyük hayal kırıklığı yaratan kritik kararı 21 Temmuz 2020’de, “Emsal ilke ve prensiplerinin değerlendirilmesi” gündemiyle yaptığı toplantıda aldı.

Bugüne kadarki uygulamalarda asgari ücretlilerin maaşına önce asgari ücret zammı uygulanıyor, ardından da YHK’nın belirlediği zam oranı ilave ediliyordu. Böylece sendikasız işçiler sadece asgari ücretle yetinmek zorunda kalırken sendikalı işçiler asgari ücretin üzerine yüzde 4 artı 4, yüzde 5 artı 5 gibi ilave toplu sözleşme zammı alıp gelirlerini yükseltebiliyorlardı.

YHK’dan sendikalı işçinin zammını budayan karar

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!