G-CV0ZL47F6D
USD32,37
EURO34,78
GBP40,75
BIST10.082,77
GR. ALTIN2.440,62
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Yeni konu öğrenme önceki öğrenmelere engel olabilir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni konu öğrenme önceki öğrenmelere engel olabilir / Haberin Peşinde Urfa

Üsküdar Üniversitesi Tercih ve Kariyer Danışmanı Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş, 17-18 Haziran tarihlerinde üç oturum olarak yapılacak ve 3 milyonun üzerinde adayın gireceği 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na sayılı günler kala, sınava girecek öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Üsküdar Üniversitesi Tercih ve Kariyer Danışmanı Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş, 17-18 Haziran tarihlerinde üç oturum olarak yapılacak ve 3 milyonun üzerinde adayın gireceği 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na sayılı günler kala, sınava girecek öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

17 Haziran Cumartesi günü Temel Yeterlilik Testi (TYT), 18 Haziran Pazar günü sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testi (AYT), öğleden sonra oturumunda ise Yabancı Dil Testi (YDT) olduğunu hatırlatan Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş, YKS sonuçlarının 20 Temmuz 2023 tarihinde açıklanacağını sözlerine ekledi. 

Tüm adayların bu zamana kadar hayal ettiği üniversitelere, mesleklere ulaşmak adına çok büyük emekler verdiğini söyleyen Tözeniş, öğrencilerin son haftayı nasıl değerlendirmesi gerektiğiyle ilgili önerilerini ise şöyle sıraladı:

Rutininizi bozmayın, beden ve ruh sağlığınıza dikkat edin

“Her şeyden önce sağlığınıza çok dikkat edin. Uyku düzeninizi oluşturun. Her akşam aynı saatte yatmaya ve aynı saatte kalkmaya özen gösterin. Ne kadar sağlıklı uyursanız gün içinde o kadar zinde olursunuz. Beslenmenize dikkat edin. Fazla yağlı besinlerden, abur-cuburdan şu dönemde biraz uzak durun. Gün içinde fiziksel egzersizler yapmak hem bedensel hem de ruhsal olarak size iyi gelecektir.  Açık hava yürüyüşleri, bedeninizi çok zorlamadan yapılacak hafif egzersizlerle kendinizi daha iyi ve daha motive hissedebilirsiniz.”

Öğrencileri başarı kavramına ilişkin uyaran Tözeniş, “Başkalarının size dayatmış olduğu başarı tanımlamalarını kendinizin başarı kriteri olarak almayın. ‘Başarı, sınavda yüksek bir puan almak, sizden istenen bir üniversiteye ya da bölüme girmek midir?’ sorusunu kendinize sorun. İçinizden gelen, yetenekleriniz ile yaptığınız her şey başarıdır. Kendinize ‘Ben neler yapmaktan hoşlanıyorum, hangi konularda iyiyim?’ sorularını sık sık sorun. Böylece kendi başarınızı kendiniz oluşturmuş olursunuz.” önerilerinde bulundu. 

Olumsuz düşüncelerinizi olumlularla değiştirin

Tözeniş, sınav kaygısı yaşayan öğrencilere, “Bu dönemde motivasyonunuzu kaybettiğiniz, kaygınızın arttığı zamanlar olacaktır. Ya kazanamazsam ya istediğim puanı alamazsam gibi olumsuz düşüncelerinizi olumlularla değiştirmeye çalışın. Bundan önceki başarılarınızı düşünün. Bugüne kadar ne kadar emek verdiniz, bu emeklerinizin karşılığında neler başardınız. Ne kadar değerli olduğunuzu unutmayın ve bunu arada kendinize hatırlatın.” dedi.

Sınava az bir zaman kala yeni konular öğrenmeye çalışmanın önceki öğrenmelere de engel olabileceğine dikkat çeken Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş, “Konu tekrarları yapmaya özen gösterin. Tamamlamanız gereken konular varsa aralarından en iyi yapabileceklerinizi seçin ve bu konular üzerinden çalışmalarınızı planlayın.” dedi.

Yorulduğunuzda dinlenmeyi bilin, yarışı bırakmayı değil

Her gün mutlaka deneme sınavı çözülmesini tavsiye den Tözeniş, sözlerini şöyle tamamladı:

“YKS formatında çözeceğiniz bu deneme sınavlarında zamanı iyi kullanın. Deneme sınavı sonrasında mutlaka doğru ve yanlışlarınızı kontrol edin. Yanlış soruların üzerinden gitmeye özen gösterin. Yaptığınız yanlış dikkatsizlikten kaynaklanıyorsa o konuyla ilgili soru çözümleri yapın. Yanlışınız konu eksikliğinden kaynaklanıyorsa hemen o konuyla ilgili bilgi eksikliğinizi tamamlayın. Sınav stratejinizi belirleyin. Hangi testten başlamalısınız, hangi testle devam etmelisiniz bu sıralamayı şimdiden yapın. Deneme sınavlarında bu stratejinizi oluşturduktan sonra YKS’de de değişiklik yapmadan aynı test sıralamasını izleyin. Bu hem zamanı verimli kullanmanızı sağlayacak hem de deneme sınavlarından alışık olduğunuz için kaygı yaşamamanıza neden olacaktır. Yorulduğunuz zamanlarda dinlenmeyi bilin, yarışı bırakmayı değil. Unutmayın hayat tercihtir!” 

Hibya Haber Ajansı

Yeni konu öğrenme önceki öğrenmelere engel olabilir

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!