G-CV0ZL47F6D
USD32,36
EURO34,66
GBP40,53
BIST10.196,24
GR. ALTIN2.391,71
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Yeni haftanın gündemi ve beklentiler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni haftanın gündemi ve beklentiler / Haberin Peşinde Urfa

Fed Başkanı Powell’ın geçen haftaki açıklamalarının ardından piyasa, eylül ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında 75bp faiz artırımı fiyatlamaktadır. Ağustos enflasyon verilerinin beklentiyi önemli ölçüde etkilemeyeceğini düşünmekteyiz. ( Piramit Menkul )

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler

  • 12 Eylül Pazartesi İngiltere; İmalat Üretimi Türkiye; Cari İşlemler Dengesi (Temmuz), İşsizlik Oranı (Temmuz)
  • 13 Eylül Salı Japonya; ÜFE (Ağustos) İngiltere; İşsizlik Oranı Almanya; TÜFE (Ağustos) Türkiye; Sanayi Üretimi (Temmuz), Perakende Satışlar (Temmuz) Almanya; ZEW Endeksleri Euro Bölgesi; ZEW Ekonomik Güven Endeksi ABD; TÜFE (Ağustos)
  • 14 Eylül Çarşamba İngiltere; TÜFE/ÜFE (Ağustos) Euro Bölgesi; Sanayi Üretimi ABD; ÜFE (Ağustos), Ham Petrol Stokları
  • 15 Eylül Perşembe Türkiye; Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Ağustos), Konut Satışları (Ağustos), Tarım ÜFE (Ağustos) ABD; Perakende Satışlar, Sanayi Üretimi, NY Fed İmalat Endeksi, Philadelphia Fed İmalat Endeksi
  • 16 Eylül Cuma Çin; Sanayi Üretimi İngiltere; Perakende Satışlar Türkiye; TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi (Eylül), Konut Fiyat Endeksi (Temmuz) Euro Bölgesi; TÜFE (Ağustos) ABD; Michigan Tüketici Güven Endeksi

– Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) tarihindeki en güçlü faiz artırımı ve Fed’in eylül toplantısı öncesinde Başkan Jerome Powell’ın enflasyona karşı sert tutumunu yinelediği konuşmasının ardından bu hafta ABD başta olmak üzere dünya genelinde geçen ayın enflasyon verileri küresel piyasaların gündeminde öne çıkıyor.

ABD’de yıllık tüketici enflasyonunun ağustosta %8,5 seviyesinden %8,7’ye yükselmesi, çekirdek göstergenin %5,9’dan %6,1’e yükselmesi bekleniyor. Enflasyon haziranda %9,1 ile kırk yılın zirvesini görmesinin ardından enerji maliyetlerindeki düşüşün etkisiyle bir miktar gerilemesine karşın yüksek seyrini koruyor. Salı günkü TÜFE rakamlarından bir gün sonra açıklanacak üretici enflasyonunda yıllık beklenti %9,8’den %8,9 ile yaklaşık bir yılın en düşük seviyesine gerileme olacağı yönünde. Üretici fiyatları temmuzda önceki aya göre sürpriz bir şekilde %0,5 gerilemişti. Aylık düşüşün geçen ağustosta da sürmesi bekleniyor. Fed Başkanı Powell’ın geçen haftaki açıklamalarının ardından piyasa, eylül ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında 75bp faiz artırımı fiyatlamaktadır. Ağustos enflasyon verilerinin beklentiyi önemli ölçüde etkilemeyeceğini düşünmekteyiz.

Euro Bölgesi’nde öncü veriler tüketici enflasyonunun geçen ay %9,1 ile rekor tazelediğini işaret etmişti. AMB, temmuzda 50 bp faiz artırımına gitmesinin ardından geçen hafta 75bp ile ikinci kez faiz artırdı. Yedi hafta içinde gelen ikinci faiz artırımı ile ABD’nin her üç politika faizi de 2014’ten beri ilk kez pozitif bölgeye geçti. Euro Bölgesi’nde üretici enflasyonunun ocaktan beri %30 seviyesinin üzerinde seyretmesi, tek hanedeki tüketici enflasyonunda yukarı yönlü potansiyelin devam ettiğini işaret ediyor.

Çarşamba günü İngiltere’nin ağustos ayı enflasyon verileri takip edilecek. Yıllık TÜFE artışı temmuzda %10,1’e yükselerek kırk yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti. Ağustos beklentisi %10,2’ye yükseldiği yönünde ancak aylık TÜFE artışında bir miktar yavaşlama bekleniyor. Rusya’nın Avrupa’ya arz kısıntısı tehdidinin enerji maliyetleri üzerindeki yukarı yönlü baskısı devam etmektedir. İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) son para politikası raporunda enflasyonun yıl sonuna doğru %13’e yükselebileceği tahmini yer alıyor. Kraliçe II. Elizabeth’in hayatını kaybetmesinin ardından BoE’nin bu hafta yapılması beklenen para politikası toplantısı 22 Eylül Perşembe gününe ertelendi.

– Bu hafta yurt içinde de yoğun bir veri akışı mevcut. Cari işlemler dengesi, sanayi üretimi ve perakende satışlar, konut satışları ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) piyasa katılımcıları anketi takip edilecek veriler arasında öne çıkıyor.

Haftanın ilk işlem gününde TCMB temmuz ayı ödemeler dengesi gelişmelerini yayınlayacak. Cari işlemler açığı haziranda 3,46mlr USD, on iki aylık açık 32,67mlr USD olarak gerçekleşmişti. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı haziranda 4,29mlr USD fazla verdi.

TÜİK salı günü temmuz ayı sanayi üretimi ve perakende satışlar verini yayınlayacak. Sanayi üretimi haziranda aylık %1,3, yıllık %8,5 artmıştı. İmalat sanayi sektörü aylık %1,6, yıllık %10 arttı. Perakende satış hacmi haziranda yıllık %5,5 artmasına karşın bir önceki aya göre %0,7 azaldı. Otomotiv yakıtı satışları aylık bazda %9,6 geriledi.

Perşembe günü geçen ayın konut satış istatistikleri ve tarım ÜFE rakamları açıklanacak. Türkiye genelinde konut satışları temmuz ayında yıllık %12,9 azalmıştı. Ocak-Temmuz döneminde %24,2 arttı. TÜİK’in verilerine göre tarım ürünleri üretici enflasyonu temmuzda yıllık %148,90’dan %157,89’a yükselirken aylık enflasyon %5 oldu.

Haftanın son işlem gününde TCMB’nin yayınlayacağı temmuz ayı konut fiyat endeksi (KFE) ve eylül ayı piyasa katılımcıları anketinin sonuçları öne çıkıyor. KFE haziranda aylık %9 artarken yıllık bazda artış %160,6 ile rekor kırmıştı. Endeksin yıllık reel artışı %47 olmuştu. Geçen ayın piyasa katılımcıları anketinin sonuçlarına göre piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi %70,60 seviyesinde gerçekleşmişti.

Borsa İstanbul tarafında; haftayı %9’un üzerinde yükselişle tamamlayan BIST100 Endeksi, rekor seviyelerde seyretmekte olup resesyon ve enflasyon endişeleriyle baskılanan küresel endekslerden pozitif ayrışmaya devam etmektedir. Teknik olarak kısa vadede pozitif görünüm korunmakla birlikte sektörler arasındaki ayrışma ve bankaların öncülük ettiği ralli devam ederken hızlı yükselişin ardından olası düzeltmelere karşı temkinli olunması gerektiğini düşünmekteyiz.

Geçtiğimiz Hafta Ne Oldu?

– Avrupa hisse endeksleri geçen hafta %0,08-2,41 aralığında artarak pozitif bir görünüm ortaya koydu. FTSE 100 Endeksi %0,96, CAC 40 Endeksi %0,73 ve DAX Endeksi %0,29 artış kaydetti. EUR/USD paritesi %1’e yakın artışla 1 seviyesinin hemen üzerinde işlem gördü. Böylece Dolar Endeksi (DXY) üç haftalık artış serisinin ardından ilk defa düşerek 109 puana geriledi. Zira geçen hafta küresel piyasaların odaklandığı Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplantısında, yükselen enflasyonla mücadele etmek için faizlerde agresif bir artış yapılmasına karar verildi. AMB, piyasa beklentileri doğrultusunda 75bp’lik faiz arttırımına giderek ana refinansman faizini %1,25, mevduat faizini %0,75 ve marjinal borç verme faizini %1,50 seviyesine çıkardı. Euro Bölgesi ekonomisi (GSYİH) 2Ç22’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %4,1, bu yılın ilk çeyreğine göre %0,8 büyüme ile beklentileri aştı. Ancak Bölge’nin hem imalat hem de hizmet sektörünün görünümüne dair fikir veren bileşik PMI’ın ağustosta eşik değerin (50) altında gerçekleşmesi resesyona dair işaretleri destekledi. Ayrıca Bölge’nin Sentix yatırımcı güven endeksi bu ay -31,8 puana gerileyerek Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyede yer aldı.

– Nasdaq Bileşik Endeksi geçen hafta %4’ü aşan artışla ABD hisse piyasalarındaki yukarı yönlü harekete öncülük etti. S&P 500 Endeksi %3,65 ve Dow Jones Endeksi %2,66 arttı. Yaklaşık altı haftadır artışını sürdüren ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi geçtiğimiz hafta 12,6bp’lik artışla %3,32 düzeyine ulaştı. Zira hâli hazırda piyasa beklentisi Fed’in eylül toplantısında 75bp’lik faiz artırımı yapmasını işaret etmekte. Fed’in bej kitap raporunda, gelecekteki ekonomik büyüme için görünümün genel olarak zayıf kaldığı belirtildi. Geçen ayın nihai PMI verileri ise bileşik PMI’ın 44,6 puan düzeyinde gerçekleşerek eşik değerin altında kaldığını gösterdi. Bu duruma karşın Fed Başkanı Powell katıldığı bir konferansta enflasyonla mücadele vurgusunu yineledi. Ayrıca Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, faizlerin %4’ün üzerine çıkarılması ve bir süreliğine o seviyede tutulması gerektiğini aktardı. Akabinde Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard, faiz oranlarını enflasyon kontrol altına alınmadan erken indirmenin riskli olabileceğini dile getirdi.

– Hafta başında OPEC+ grubu tarafından düzenlenen toplantıda ekim ayı için petrol arzının 100 bin varil azaltılması kararı ve artan küresel resesyon endişeleri emtia fiyatlamaları üzerinde etkili oldu. Brent petrol geçen hafta %1,29 düşerek varil başına 92USD’ye geriledi. Kıymetli madenlerden ons altın üç haftalık düşüşün ardından %0,28 değerlenerek 1717USD’ye yükseldi.

– BIST100 Endeksi geçtiğimiz hafta %9,27’lik artışla küresel hisse piyasalarından oldukça pozitif ayrıştı. Böylece haftalık kapanış rekorunu 3.521,38 puana yükselten gösterge endekste lot bazında işlem hacmi 37,25 milyarla tarihi rekor kırdı. USD/TRY kuru yatay alıcılı bir seyir izlerken pariteden destek bulan EUR/TRY kuru %1,08’lik artış kaydetti. Gram altınsa hafifçe alıcılı fiyatlanarak 1.000 TL’nin hemen üzerindeki konumunu korudu. Yurt içi piyasaların odağında ağustos ayının enflasyon verileri vardı. TÜİK’in açıkladığı veriler yıllık ÜFE’nin %143,75 ve yıllık TÜFE’nin %80,21 arttığını gösterdi. TCMB’nin aynı döneme dair açıkladığı verilere göre TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru (REDK) 52,84’e geriledi. REDK, Aralık 2021’de 48,1 ile rekor düşük seviyeye gerilemişti. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye imalat sektörü ihracat iklimi endeksinin ağustosta 48,8’e gerilemesi imalat ihracatçıları için daha zorlu bir dönemi işaret etti. Zira endeks yaklaşık iki yıl sonra ilk defa eşik değerin altına geriledi.

BIST-100 HAFTALIK TEKNİK GÖRÜNÜM

BIST100 Endeksi haftalık bazda %9,27 oranında sert yükseliş ile 3.521 puandan kapattı. Endeks geçtiğimiz haftaya 3.247 puandan başladıktan sonra haftalık bazda 3.247-3.545 aralığında dalgalı hareket etti. Haftanın genelinde gelen güçlü alımlar etkili oldu ve kapanış rekoru (3.521) kırıldı. Endeksin işlem hacmi haftalık bazda 539mlr TL ile tüm zamanların zirvesinde gerçekleşti. Endeksin yukarı yönlü hareketinde Bankacılık Endeksi’nin %25,81 oranındaki sert yükselişi etkili oldu. Endeksin teknik görünümünü incelediğimizde, 3.500 seviyesinin üzerinde hacim destekli kapanış yapılmasını olumlu olarak değerlendirmekteyiz. Geri çekilmelerde 3.500 seviyesi ve 5 günlük AO (3.447) desteklerini takip etmekteyiz. Bu seviyelerin korunması ile mevcut güçlenmenin devam edebileceğini düşünmekteyiz. Dolar Bazlı Endeks haftalık bazda 1,78-1,94 cent bandında sert alıcılı hareket etti. Haftayı 1,93 cent seviyesinde kapatan endekste, yukarı yönlü hareketlerde psikolojik direnç konumunda takip ettiğimiz 2,00 cent direncini önemsemekteyiz. Aşağı yönlü hareketlerde 1,85-1,80 cent destekleri izlenebilir.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı

Yeni haftanın gündemi ve beklentiler

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!