G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Yaşlılarda Düşmeler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaşlılarda Düşmeler / Haberin Peşinde Urfa

Nörolojik Hastalıklar için bilgi mi arıyorsunuz? Yaşlılarda Düşmeler makalesine göz atın ve Nörolojik Hastalıklar hakkında daha fazla bilgi edinin 

Düşmeler; özellikli yaşlı insanlar için ciddi bir sorundur. Zaten kronik hastalıklara ikincil yürüme güçlükleri, eklem şikayetleri nedeniyle hareketi kısıtlı olan bu hastalarda bir de düşmelerin eklenmesi hastayı tamamen yatağa bağımlı duruma getirebilir. Bu hastalarda yaşla ortaya çıkan görme sorunları,işitme sorunları, denge sorunları ve fiziksel sorunlar düşmeyi daha sık görünür hale getirmektedir.

Genel olarak düşmelerin nörolojik sebeplerine bakıldığında; senkop (bilinç kaybı), serebrovaskuler olay (beyin damarlarında tıkanma veya kanama) veya epileptik nöbet ön plana çıkmaktadır.

Nörolojik nedenler: Beyin damar hastalıkları, parkinson hastalığı, demans(alzheimer tipi ve diğer demanslar), epilepsi, vertigo, polinöropati gibi sinir ucu iltihaplanmaları

Kardiyak nedenler: Kalp krizi, kardiyak aritmi, hipotansıyon

Gastro-intestinal nedenler: Mide kanaması, ishal

Dahili nedenler:Hipotroidi, anemi, hipoglisemi, dehidratasyon

Fiziksel nedenler:Artrit, adele güçsüzlükleri

Psikiyatrik nedenler:Depresyon, kaygı bozuklukları

Diğer nedenler:Bazı santral sinir sistemi ilaçları

Her 7 yaşlıdan birinde anlamlı derecede yürüme bozukluğu ve her 4 yaşlıdan birinde baston, yürüteç gibi bir yardımcı cihaza gereksinim vardır. Ayrıca kaygan zemin, uygunsuz ışıklandırma gibi çevresel faktörler de düşmelerin yarısından sorumludur.

Ev içindeki düşmeler daha çok banyoda, yatak odasında ve mutfakta, ev dışındaki düşmeler ise daha çok basamak ve kaldırım kenarlarında olmaktadır.

Yaşlılarda düşmelerin genellikle birden fazla sebebi vardır ve çoğu yaralanma ile sonuçlanır.

Yaralanmalar, ağrılı yumuşak doku yaralanmaları, kalça, femur (bacak) , humerus (kol) , el bileği ve kaburga kırıkları, beyin kanamaları sıklıkla görülen yaralanmalardır. Bazı yaralanmalar hastaneye yatmayı gerektirir. Uzun süre yatmaya bağlı komplikasyonların ortaya çıkması ilerde yatağa bağımlı olmaya neden olabileceği için istenmeyen bir durumdur.

Önemli olan düşmeyi önlemek veya hastada düşme korkusunun gelişmesinin önüne geçmektir. Düşmeye neden olan alttaki sebepler düzeltilmelidir. Sağlıklı yaşam, fiziksel egzersiz ve dengeli beslenmeye önem vermek gerekir. Hastanın ev içinde düşmesine neden olabilecek engeller, yükseltiler ortadan kaldırılmalıdır. Düşme korkusu gelişmeden başta destekli yürüme, sonrasında hastanın kendi başına yürüme egzersizleri yapması sağlanmalıdır.

Yaşlılarda Düşmeler

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!