G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Yabancı basında gözler Para Politikası Kurulu Toplantısı’nda

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yabancı basında gözler Para Politikası Kurulu Toplantısı’nda / Haberin Peşinde Urfa

Dış basında yapılan Türkiye ekonomisi haberlerinde ön plana çıkan nokta, perşembe günü toplanacak olan Para Politikası Kurulu’nun alacağı kararda. Faiz kararına ilişkin farklı beklentiler söz konusu. Bloomberg’e konuşan Deutsche Bank AG analisti Christian Wietoska, “Faizin yüzde 10’a artırılacağını tahmin ediyoruz” dedi. Nasdaq’a demeç veren Brown Brothers Harriman’dan stratejist Win Thin tam tersi bir yorum yaparak, “Merkez Bankası’nın politika faizini artırmasını beklemek için çok erken” ifadelerini kullandı. 

Yabancı basın, Türk ekonomisindeki gelişmeleri yakından takip etmeyi sürdürüyor. Bloomberg’de yer alan haberde, liranın peş peşe dördüncü günde de dolar karşısında düşüş yaşadığı belirtildi. Ay başından beri liranın dolara karşı yüzde 6 değer kaybettiğine vurgu yapıldı.

YÜZDE 11,25 FAİZLE 10 MİLYAR TL BORÇ VURGUSU

Haberde gözlerin perşembe günü yapılacak olan Para Politikası Kurulu Toplantısı’nda olduğu kaydedildi. Merkez Bankası’nın bu toplantı öncesinde fonlama maliyetini artırarak liranın değerini sabit tutmaya çalıştığı belirtildi. Haftalık repo faiz oranı yüzde 8,25 olmasına rağmen Merkez Bankası’nın pazartesi günü ihalede yüzde 11,25 faizle 10 milyar TL borç verdiğine vurgu yapıldı.

Deutsche Bank AG’den Christian Wietoska, Bloomberg’e verdiği demeçte, “Liranın düşüşü, uygulanan politikanın işe yaramadığını gösteriyor. Liranın istikrar kazanamaması durumunda eylül ayına kadar faiz oranının yüzde 12’ye yükselmesini bekliyoruz. Bunun dışında her şey, Türk yerel varlıkları üzerindeki baskıyı artırır. Perşembe günkü toplantıda faizin yüzde 10’a artırılacağını tahmin ediyoruz” dedi.

DOLAR, LİRA KARŞISINDA 7,40’I GÖRDÜ

Türk Lirası’nda yaşanan düşüş, Nasdaq tarafından da haberleştirildi. Liranın gece saatlerinde dolar karşısında 7,40’a kadar düştüğü, ardından ufak bir toparlanma olduğu belirtildi. Yatırımcıların, perşembe günkü Para Politikası Kurulu Toplantısı öncesinde Merkez Bankası’nın ‘arka kapı’ sıkılaştırma adımlarını takip ettiği bir dönemde doların 7,40 TL’yi görerek rekor kırdığına vurgu yapıldı.

Nasdaq, liranın son dokuz günün sekizinde değer kaybettiğine dikkat çekti. Merkez Bankası’nın tükenen döviz rezervlerine ilişkin endişeler ve döviz piyasasına yapılan maliyetli müdahalelerin, liranın zayıflamasına neden olduğu ileri sürüldü.

‘DAHA FAZLA ARKA KAPI SIKILAŞTIRMASI’

Nasdaq’ın haberinde, Reuters’ın yaptığı bir anket hatırlatılarak, bazı uzmanların beklentisinin aksine perşembe günkü toplantıda faizin sabit tutulabileceği belirtildi.

Brown Brothers Harriman’dan stratejist Win Thin konuyla ilgili olarak, “Merkez Bankası’nın politika faizini artırmasını beklemek için çok erken. Banka, faizleri doğrudan artırmaya zorlanmadan önce büyük olasılıkla daha fazla arka kapı sıklaştırma girişiminde bulunacaktır” yorumunu yaptı.

ÖDEMELER DENGESİ KRİZİ ENDİŞESİ

Alman DW de liranın durumunu yakından takip eden medya kuruluşlarından biri. Haberde, liranın, dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi olduğuna vurgu yapıldı. Merkez Bankası’nın lirayı istikrara kavuşturmak adına attığı ‘gayri resmi’ önlemlerin yalnızca geçici olduğunun ortaya çıktığı iddia edildi.

Haberde yatırımcıların enflasyonun artmasının yanı sıra ödemeler dengesi krizi konusunda da endişe taşıdıkları öne sürüldü.

Yabancı basında gözler Para Politikası Kurulu Toplantısı’nda

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!