G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Xi: “Ortak kazanç temelinde Çin-Tacikistan kader birliğini oluşturmaya hazırız”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Xi: “Ortak kazanç temelinde Çin-Tacikistan kader birliğini oluşturmaya hazırız” / Haberin Peşinde Urfa

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün Çin’in Xi’an kentinde Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman’la görüşerek, karşılıklı yarara dayalı ortak kazanç temelinde Çin-Tacikistan kader birliğini oluşturmaya hazır olduklarını belirtti.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün Çin’in Xi’an kentinde Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman’la görüşerek, karşılıklı yarara dayalı ortak kazanç temelinde Çin-Tacikistan kader birliğini oluşturmaya hazır olduklarını belirtti.

Çin-Orta Asya Zirvesi’ne katılan ve Çin’e resmi bir ziyaret gerçekleştiren Rahman’ı ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren Xi Jinping, “Çin ile Tacikistan arasında diplomatik ilişkinin kurulmasından bu yana, iki tarafın ortak çabalarıyla ikili ilişkiler, iyi komşuluk ve dostluk seviyesinden önce stratejik ortaklığa, sonra kapsamlı stratejik ortaklığa yükseltildi. 2019 yılında ülkenize yaptığım ziyaret sırasında, Çin ile Tacikistan arasında kalkınma birliği ve güvenlik birliğinin inşa edileceğini ilan etmiştik. Aradan geçen dört sene boyunca, bu iki alanda sevindirici ilerlemeler kaydedildi.” dedi.

Xi, Çin’in Tacikistan’la beraber, her alanda iş birliği seviyesini kapsamlı bir şekilde yükselterek nesiller boyu sürecek bir dostluk ilişkisi inşa edeceklerini kaydetti.

Xi “İki taraf karşılıklı saygı ve güven temelinde çok yönlü stratejik iş birliğini derinleştirmeli, egemenlik, bağımsızlık, güvenlik, toprak bütünlüğü gibi temel çıkarlarla ilgili konularda karşılıklı olarak destek vermeli ve birbirlerinin güvenilir stratejik ortağı olmalıdır. İki taraf arasında kalkınma stratejilerinin kenetlenmesi güçlendirilmeli, Kuşak ve Yol’un nitelikli inşası hızlandırılmalı, ekonomi, ticaret, bağlanırlık, tarım gibi alanlardaki iş birliği derinleştirilmelidir. Çin, Tacikistan’dan daha çok kaliteli tarım ürünleri ithal etmeye hazır. İki ülke arasında kültürel ve beşeri iletişim yoğunlaştırılmalı, eğitim, medya işbirliği güçlendirilmelidir. Çin, iki ülkenin ve bölgenin ortak güvenliğini sağlamak için Tacikistan ile kolluk kuvvetleri ve güvenlik iş birliğini güçlendirmeye, Küresel Kalkınma İnisiyatifi, Küresel Güvenlik İnisiyatifi ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi’nin hayata geçirilmesini hızlandırmaya, gelişmekte olan ülkelerin ortak çıkarlarını korumaya, insanlığın kader birliğini oluşturmaya isteklidir. Tarafların ortak çabalaryla Çin-Orta Asya Zirvesi’nin başarılı şekilde düzenleneceğine ve Çin-Orta Asya iş birliğinde yeni bir sayfa açılacağına inanıyorum.” ifadelerine yer verdi.

Rahman, Tacikistan-Çin ilişkisinin yüksek derecede karşılıklı güven, karşılıklı saygı ve karşılıklı destek temelinde geliştiğine dikkat çekti.

Rahman, “Tacikistan, tek Çin politikasına kararlılıkla bağlı kalacak ve ikili stratejik ortaklık ilişkisini geliştirerek, Tacikistan-Çin kader birliğini oluşturmak için kararlılıkla çaba gösterecek. Bu, iki ülke ve iki ülke halkının temel çıkarlarına uygundur. Çin tarafından ileri sürülen Küresel Güvenlik İnisiyatifi, Küresel Kalkınma İnisiyatifi ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi’ni destekleyen Tacikistan, kendi ulusal kalkınma stratejisinin Kuşak ve Yol inisiyatifiyle kenetlenmesini istiyor. Çin’in gelişme deneyimlerinden yararlanarak, iki ülke arasında ekonomi, ticaret, endüstriyel kapasite, tarım, ulaşım, yeşil ekonomi ve kültür gibi alanlarda iş birliğini pekiştirmeye hazırız. Tacikistan, Çin’le beraber, ilk Çin-Orta Asya Zirvesi’ni başarılı bir şekilde düzenlemek ve Çin-Orta Asya mekanizmasını tam olarak oluşturmak için çalışmaya isteklidir.” ifadelerini kullandı.

İki lider görüşmenin ardından, Çin Halk Cumhuriyeti ve Tacikistan Cumhuriyeti Ortak Açıklaması’na imza atmanın yanı sıra, ekonomi, ticaret, bağlanırlık, bilim ve teknoloji ile yerel yönetimler arasındaki iletişim gibi alanları kapsayan iş birliği belgelerinin imzalanmasına tanıklık etti.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu 

Hibya Haber Ajansı

Xi: “Ortak kazanç temelinde Çin-Tacikistan kader birliğini oluşturmaya hazırız”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!