G-CV0ZL47F6D
USD32,39
EURO34,78
GBP40,60
BIST9.999,67
GR. ALTIN2.435,79
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Xi, BRICS’in uluslararası düzen oluşturmasına pozitif güç kattı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Xi, BRICS’in uluslararası düzen oluşturmasına pozitif güç kattı / Haberin Peşinde Urfa

15. BRICS Zirvesi dün Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde başladı. BRICS liderleri, “BRICS ve Afrika: Ortaklığın Derinleştirilmesi, Ortak Büyümenin Hızlandırılması, Sürdürülebilir Gelişmenin Gerçekleştirilemsi ve Kapsayıcı Çok Taraflılığın Güçlendirilmesi” ana teması altında örgütsel işbirliği ve tüm tarafları ilgilendiren önemli uluslararası sorunlar üzerinde fikir alışverişinde bulundu ve fikir birliği sağlandı.

15. BRICS Zirvesi dün Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde başladı. BRICS liderleri, “BRICS ve Afrika: Ortaklığın Derinleştirilmesi, Ortak Büyümenin Hızlandırılması, Sürdürülebilir Gelişmenin Gerçekleştirilemsi ve Kapsayıcı Çok Taraflılığın Güçlendirilmesi” ana teması altında örgütsel işbirliği ve tüm tarafları ilgilendiren önemli uluslararası sorunlar üzerinde fikir alışverişinde bulundu ve fikir birliği sağlandı. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, BRICS’in uluslararası düzenini oluşturan önemli bir güç olarak dünyaya daha fazla belirlilik, istikrar ve pozitif güç katması gerektiğini belirtti.

Xi Jinping, 15. BRICS Zirvesi’nde konuşma yapıyor.

BRICS uluslararası düzende nasıl bir rol oynuyor?

2022 BRICS Spor Oyunları'nda BRICS ülkelerinin sporcuları, break dansı, satranç ve Wushu dallarında çevrim içi yarışmalara katıldı

Xi Jinping konuşmasında, “BRICS, uluslararası düzende önemli bir role sahiptir. Kendi gelişim yolumuzu kendimiz belirliyoruz, birlikte gelişme hakkımızı savunuyoruz ve modern bir yolculukta bir arada ilerliyoruz. Bu yaklaşım, insanlık toplumunun ilerleme yönünü temsil eder ve dünyanın gelişme sürecini köklü bir şekilde etkiler.” ifadelerini kullandı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmalar konusunda, bazı Batılı ülkeler bu durumdan faydalanmaya çalışırken, Çin, Güney Afrika ve Brezilya gibi ülkeler Ukrayna krizinin siyasi yollardan çözülmesi adına çaba harcadılar. Ukrayna krizinin şimdiye kadar bu boyutlara gelmesinin karmaşık sebepleri olduğunun altını çizen Xi, en acil ihtiyacın barış görüşmelerini hızlandırmak ve çatışmaları sonlandırmak olduğunu belirtti. Xi, bu konuda olumsuzlukları körükleyerek durumun daha da kötüleşmesine izin verilmemesi gerektiğini savundu.

Yeni Kalkınma Bankası’nın Hindistan’da geliştirdiği bölgesel hızlı transfer sistemi projesi sayesinde kentin trafik sorunu hafifledi

Xi Jinping’den BRICS işbirliği için yeni önlemler

BRICS işbirliğinin kritik ve geleceğe yönelik bir dönemde olduğuna dikkat çeken Xi, birlik içinde ve kendi kapasitelerine dayanarak ilerleme hedefini sürdürmeye devam etmeleri gerektiğini vurguladı. Xi, “Çeşitli sektörlerdeki işbirliğini güçlendirerek yüksek kaliteli ortaklık ilişkilerini derinleştirmeli, küresel yönetişimdeki reformları daha adaletli ve mantıklı bir yöne taşımalı ve dünyaya belirlilik, istikrar ve olumlu enerji katmalıyız.” dedi. Xi, bu amaçla, gelişme, güvenlik ve medeniyetin bütünleşmesi konusunda çeşitli önlemler önerdi.

Ekonomik işbirliği bağlamında, Xi, BRICS ülkelerinin kendi gelişim yollarını sürdürürken bölünmelere ve ekonomik baskılara karşı dirençli olmaları gerektiğinin altını çizdi. Dijital ekonomi, yeşil kalkınma ve tedarik zinciri gibi alanlarda işbirliğinin derinleştirilmesi gerektiğini ifade eden Xi, BRICS ülkelerinin yapay zeka araştırmalarını hızla başlatması ve bu alanda yönetim normları ve çerçevelerini oluşturması gerektiğini ileri sürdü.

Kültürel ve beşeri işbirliği konusunda ise, Xi, çeşitli medeniyetlerin ve farklı gelişme yollarının varlığının, aslında dünyanın ihtiyaç duyduğu bir zenginlik olduğunu belirtti. İnsanlık tarihinin tek bir medeniyet veya sistemle sınırlı olmadığını ifade eden Xi, BRICS ülkelerinin “Tüm nehirlere açık olan deniz” anlayışıyla, farklı medeniyetlerin barış içinde bir arada var olmasına ve her ülkenin kendi gelişim yoluna kendi karar vermesine saygı gösterirken ideolojik ayrışmalara, sistemlere karşı dirence ve medeniyetler arası çatışmalara karşı olmaları gerektiğini belirtti.

Çin, BRICS için neler yapabilir?

Çin'in kurduğu Xiamen BRICS İnovasyon Merkezi'nde, Brezilya Hava Yolları'na ait bir uçak modeli sergileniyor. (2020 yılında faaliyete geçen bu merkez, personel eğitimi, düşünce atölyesi ve endüstriyel inovasyon yarışmsı gibi etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.)

 

 

Güney Afrika'da bir erken çocukluk eğitimi merkezi bulunmaktadır. Bir Çin şirketi bu merkezin yanı sıra toplamda dört benzer merkez kurmuş ve yoksul ailelerden gelen yaklaşık 500 çocuğun eğitim almasına destek olmuştur.

Xi, “BRICS Sürdürülebilir Endüstriyel Temas ve İşbirliği Mekanizması”nı ilgili taraflarla birlikte kurmaya hazır olduklarını ifade etti. “Çin-BRICS Yeni Çağda Teknolojik İnovasyon Merkezi” kurmayı planladıklarını ve bu merkezin inovasyon fikirlerinin ürüne dönüştürülmesini destekleyeceğini belirtti. Xi, BRICS üyesi ülkelerin tarım, ekoloji ve afetle mücadele alanlarında ihtiyaç duyduğu veri desteğini sağlamak amacıyla küresel uzaktan algılama uydu verileri ve kullanımı için bir işbirliği platformunun kurulmasını teşvik edeceklerini dile getirdi.

Eğitim alanında, Xi, BRICS ülkelerinin işbirliğinin genişletilmesini, mesleki eğitim birliğinin etkin bir şekilde işlev görmesini ve dijital eğitimde işbirliği mekanizmasının oluşturulmasını önerdi. Ayrıca, Çin'in başlattığı kadın inovasyon yarışması gibi platformların, BRICS ülkeleri arasındaki kültürel ve beşeri ilişkileri daha da güçlendireceğini vurguladı.

 

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı

Xi, BRICS’in uluslararası düzen oluşturmasına pozitif güç kattı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!