G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Vertigo

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vertigo / Haberin Peşinde Urfa

Nörolojik Hastalıklar için bilgi mi arıyorsunuz? Vertigo makalesine göz atın ve Nörolojik Hastalıklar hakkında daha fazla bilgi edinin 

Baş dönmesi ve dengesizlik hastaları en çok korkutan ve çok sık karşılaşılan yakınmadır. Vertigo kelime anlamı olarak baş dönmesi demektir, bir hastalık adı değildir. Vertigo/baş dönmesi ve dengesizliğin çok sayıda farklı nedeni olabilir. Beyin, beyincik, beyin sapı ve bağlantıları, orta kulakta yer alan denge sistemi, görsel sistemler, omurilik, kaslardan omuriliğe bilgi taşıyan çevresel sinir ağı, eklemlerde yer alan denge iğcikleri ve ortopedik sistemin tamamı dengeden sorumlu olan anatomik yapılardır. Bu yapıların herhangi birindeki problem kendisini denge bozukluğu ve baş dönmesi hissi olarak gösterebilir. Ayrıca tüm bu yapılar anatomik olarak normal olsa bile stres, enfeksiyonlar, vitamin eksiklikleri, kansızlık, tümörler, multipl skleroz, akciğer ve kalp hastalıkları, migren, bahar mevsimi vb. gibi çok sayıda nörolojik veya nörolojik olmayan durumlar da dengesizlik ve baş dönmesi hissi oluşturabilir.

Aynı şikâyete neden olabilecek bu kadar farklı durumun olması nedeniyle tanı konulması zahmetli olan bir problemdir. Hastalık öyküsünü iyi almak, tam bir nörolojik muayene ve gerekli durumlarda kan tetkikleri, görüntüleme yöntemleri (tomografi, MR), posturografi, kulak denge testleri, EEG veya EMG gibi incelemelerden uygun görülenler yapılarak tanıya ulaşılabilir.

Tedavi çoğunlukla varsa neden yöneliktir, altta yatan bir neden bulunamadığında semptomatik (yakınmayı düzeltici) tedaviler uygulanır. Bu tedavilerde bilinmesi gereken en önemli nokta uzun süreli kullanılmamaları gerektiğidir. Çünkü bu ilaçlar denge sistemi üzerinde baskı kuran ve baş dönmesi yakınması oluşturmasını engelleyen ilaçlardır. Uzun süre baskı altında tutulan denge sistemi zaman içinde yavaşlar ve bozulmaya başlar, bu durumda hastada sürekli bir dengesizlik hissi oluşmasına neden olarak durumu daha da kötüleştirilir. Yapılacak en büyük yanlış ise ilaçların dozunu daha da artırmaktır.

Aslında denge sistemi doğal seyrine bırakıldığında kendi kendini iyileştirebilen bir sistemdir ancak yapılan yanlış uygulamalar nedeni ile hastalar gün geçtikçe daha da kötüleşir ve hatta yer çekiminin neden olduğu normal salınımları dahi hissetmeye başlarlar. Böylece yatarken çok sorunu olmayan hasta neredeyse ayağa kalkmak istememeye başlar ve ayakta sürekli düşmekten korkarak veya yardımla yürür. Bu tip durumlarda gerekli ilaç düzenlenmeleri yapılarak ve denge rehabilitasyonu ile denge algı eşiği tekrar yükseltilir ve hastalar büyük oranda düzelir.

İşitme sistemi denge sisteminden farklı ancak yan yana duran bir başka sistemdir. Birlikte nadir olarak etkilenirler. İşitme ve denge birlikte bozulmuşsa Meniere hastalığı veya orta kulak-beyin sapı-beyincik alanına baskı yapan bir kitle lezyonu öncelikle düşünülmelidir.

Ayrıca migren hastalığı da baş ağrısı ile birlikte veya baş ağrısı olmaksızın baş dönmesi yapabilir ve bu duruma vestibüler migren veya vertijinöz migren adı verilir. Aslı tedavisi migrene yönelik yapılır, elbette vertigo ilaçları da semptomatik iyileşme için ataklarda kullanılır.

Vertigo

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!