G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Varlık Fonu SGK’nın petrol payına çöktü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Varlık Fonu SGK’nın petrol payına çöktü / Haberin Peşinde Urfa

Türkiye Varlık Fonu’na devredilen TPAO hisselerinin yüzde 5.47’si SGK’ya ait. Ancak fon, SGK’ya kârdan pay vermediği gibi bu hisseleri de üzerine geçirdi. Sayıştay, SGK’nın hakkını aramasını istedi. Sayıştay, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Türkiye Petro…

Türkiye Varlık Fonu’na devredilen TPAO hisselerinin yüzde 5.47’si SGK’ya ait. Ancak fon, SGK’ya kârdan pay vermediği gibi bu hisseleri de üzerine geçirdi. Sayıştay, SGK’nın hakkını aramasını istedi.

Sayıştay, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Türkiye Petrolleri A.Ş’deki (TPAO) yüzde 5.47336 oranındaki ortaklık payının Türkiye Varlık Fonu (TVF) tarafından ele geçirildiğini bildirdi.

Skandal olay SGK’nın TVF’ye gönderdiği resmi yazıyla ortaya çıktı. SGK, TVF’ye gönderdiği yazıda hisselerinin karşılığı olan kâr payının ödenmesini talep etti. Ancak TVF, SGK’ya verdiği yanıtta, kâr payı ödemeyeceğini, çünkü TPAO’nun yüzde 100 hissesinin 2017’de TVF’ye geçtiğini, SGK’nın TPAO’da hissesi görünmediğini ifade etti. Bu yanıta Sayıştay’dan tepki geldi. Sayıştay, SGK hisselerine 1984’te de benzer yöntemlerle el konulmak istendiğini, ancak mahkeme kararıyla hisselerin geri alındığını hatırlatarak SGK’dan TVF’ye dava açıp hakkını almasını istedi. Sayıştay, SGK mallarının devlet malı olmadığını, devletin koruması altında olduğunu da ifade etti.

Sayıştay raporuna göre, TPAO’nun yüzde 5.47336 hissesine sahip olan Emekli Sandığı, 1984’e kadar şirketten düzenli olarak kâr payı aldı. Ancak Haziran 1984’te dönemin Başbakanı Turgut Özal, TPAO’nun yüzde 100 hissesini Hazine Müsteşarlığı’na alıp Emekli Sandığı’nı devre dışı bıraktı. Kuruma kâr payı ödemeyi de durdurdu. Dava açan Emekli Sandığı 2004’te hisselerini almayı başardı. Kararı veren Danıştay, Emekli Sandığı’na ait malların devlet malı olmadığı, devlet koruması altında olduğu tespitini de yaptı. 2006’da Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur SGK çatısı altında birleşince TPAO’daki hisse payı da SGK’ya geçti. 1984’ten 2007’ye kadar olan dönemde oluşan 58.5 milyon liralık kâr payı SGK’ya ödendi. Ancak TPAO, hükümetin direktifleri ile 2007’den sonra kâr paylarını SGK yerine Hazine’ye aktarmaya başladı. SGK da her yıl kâr payını istedi. TPAO, 2017’de TVF’ye devredildi. SGK, kâr payını alabilmek için bu kez TVF’ye yazı gönderdi. TVF ise 2019’da TPAO’nun hisselerinin yüzde 100’nün kendisine ait olduğunu belirtti.

TVF’NİN PORTFÖYÜ BOZULDU

TVF, TPAO’da SGK’nın payının olmadığını, yüzde 100 hissenin de fona ait olduğunu iddia etti. Sayıştay ise hisselere ilişkin mahkemenin kesinleşmiş kararını gerekçe gösterip, kâr payının ödenmesi için SGK’nın yasal süreci başlatmasını istedi. TVF’nin internet sitesinde fonun sahibi olduğu kamu kurum ve kuruluşları arasında TPAO da bulunuyor. TVF, TPAO’nun kendisine ait olduğunu dünyaya ilan etti. Ancak SGK’nın elindeki mahkeme kararı, TVF’nin portföyünün mahkeme kararlarıyla ters düştüğünü de ortaya koymuş oldu.

Danıştay,dava,emekli,internet,mahkeme,Sayıştay,SGK,Türkiye

Varlık Fonu SGK’nın petrol payına çöktü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!