G-CV0ZL47F6D
USD32,21
EURO34,83
GBP40,97
BIST10.792,53
GR. ALTIN2.417,77
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Uzaktan eğitimde çocukların gözlerini koruma rehberi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzaktan eğitimde çocukların gözlerini koruma rehberi / Haberin Peşinde Urfa

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özgül Altıntaş, online eğitimde çocukların göz sağlığı için ailelere önerilerde bulundu… 

Online eğitimin başlamasıyla birlikte öğrenciler, bilgisayar karşısında daha fazla vakit geçirmeye başladı. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özgül Altıntaş, göz sağlığı için ne gibi önlemler alınması gerektiğini şöyle anlattı…

– Ekranlı aletlerden okuma, kağıttan okumadan farklıdır. Ekranların görüntüsünün bir yenilenme hızı vardır. Ekranda yenilenme oldukça, kişinin gözü sürekli uyum yapmak zorunda kalır. Daha önce fark edilmeyen bir göz numarası varsa çocuk görüntüyü netleştirebilmek için göz içi ve alın kaslarını kısarak gayret içine girer. Bunu bir süre yapabilir. Bir süre sonra yorulur, satır atlama, takip edememe,  baş ağrısı ve göz ağrısı hissetmeye başlayabilir. Dolayısıyla öncelikle bir göz numaraları var mı kontrol edilmelidir.

– Uzaktan eğitimde mümkünse masaüstü bilgisayar ekranı kullanılmalı, 50-60 cm uzaktan bakılmalıdır. Ekran göz hizasında veya biraz altında olmalıdır.

25 DAKİKADA BİR MOLA VERİLMELİ

– Ekran kullanımı ile erken başlayan miyopinin doğal artış hızı da arttı. Çok yakından uzun süreli ekran kullanımıyla çocuklarda gözlerde kayma ve içe kayma sıklığı da arttı. Küçük ekranlara en az 25-30 cm., büyük ekranlara ise 50-60 cm uzaktan bakılmalı.

– 25 dakikada bir molalar verilmeli, bir süre uzaklara bakılmalı, göz kapakları kapatılıp nemlendirilerek dinlendirilmelidir. İki kısa mola sonrası 1 biraz daha uzun mola daha iyi olacaktır. Bu kısa molalarda ekranlı başka bir alet kullanılmamalıdır.

DIŞ MEKANLARDA ZAMAN GEÇİRİLMELİ

– Tercihen dış mekan aktiviteleri yapılmalıdır. Haftada en az 10-14 saat güneş ışığının sağlıklı olduğu saatlerde dış mekanda zaman geçirilmesi miyopinin hızını yavaşlatmaktadır.

– Ekrandan yansıyan mavi ışığın filtrelenmesinde fayda var. Ekrana gelen pencere ışığı veya aydınlatmanın yönü kontrol edilmeli. En az yansıyan açı ve yerleştirme düzeni belirlenmelidir.

– Akşam saatlerinde uzaktan eğitim sonrası çocukların sosyalleşme ihtiyaçlarını mümkün olduğu kadar ekranlardan uzak geçirmeleri sağlanmalıdır. Mümkünse dış mekan oyunları ve aktiviteleri yapılmalıdır.

Uzaktan eğitimde çocukların gözlerini koruma rehberi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!