G-CV0ZL47F6D
USD32,59
EURO35,01
GBP40,79
BIST9.788,62
GR. ALTIN2.456,63
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Uber ve Lyft, California’da yasaklanabilir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uber ve Lyft, California’da yasaklanabilir / Haberin Peşinde Urfa

California’da mahkeme, Uber ve Lyft sürücülerinin sözleşmesi personel statüsünden tam istihdama geçirilmesi yönünde karar aldı. Kasım ayındaki seçimlerde California vatandaşlarına bu konu da sorulacak. Hem Uber hem de Lyft bu eyalette önce geçici sonra da kalıcı olarak faaliyetlerini durdurmak zorunda kalabilir. 

California Eyaleti, Uber ve Lyft’in şoförlerini ‘sözleşmeli çalışan’ olarak gösteremeyeceğine hükmederek şirketteki personel statüsünde olması gerektiği yönünde karar almıştı. Business Insider’da yer alan habere göre, bu karar sonrası iki şirketin eyaletteki faaliyetleri geçici olarak durdurulabilir.

Uber CEO’su Dara Khosrowshahi, bir eyalet yargıcının verdiği bu karar sonrası açıklama yaptı. Khosrowshahi, “Mevcut modelimizi hızlı bir şekilde tam istihdam modeline geçirebileceğimize inanmak çok zor” diye konuştu.

20 AĞUSTOS’TA GEÇİCİ DURDURMA OLABİLİR

Lyft’ten yapılan açıklamada ise 20 Ağustos’tan itibaren California’daki faaliyetlerin geçici olarak durdurulma ihtimali olduğu belirtildi. Ayrıca şirketin müşterilerinin yüzde 16’sının eyaletteki kamu çalışanları olduğu vurgulandı.

ABD’de kasım ayında yapılacak seçimlerde California’daki vatandaşlar bu konuyu da oylayacak. Uber ve Lyft çalışanlarının statüsü, bu oylamanın ardından netleşecek. Uber, mahkemeye yaptığı başvuruda, seçime kadar faaliyetlerin şu anki haliyle devam etmesini istedi.

Uber ve Lyft şoförleri tam zamanlı istihdama geçiş yapmaları halinde ekstra birçok hakka sahip olacak. Ancak bunun şirketlere maliyeti de artacak genel giderler nedeniyle fazla olacak. Uber ise tam istihdam halinde, çalışanların şu an çok sevdikleri bazı esneklikleri kaybedeceklerini savundu. Uber tam istihdam yerine üçüncü bir seçenek sundu. Buna göre çalışanların aylık mesai durumuna göre değişen miktarlarda bir sosyal yardım fonuna ödeme yapılmasını önerdi. Uber ayrıca tam istihdam için mücadele eden çalışanlarının siyasiler tarafından yönlendirildiğini de öne sürdü.

‘SALGINDA DESTEK VERİLMEDİ’ İDDİASI

Tam istihdamı savunan ‘We Drive Progress’ grubunun bir üyesi olan Uber sürücüsü Mekela Edwards ise, “Mahkemenin aldığı karar, Uber ve Lyft’in, onlara acilen ihtiyaç duyan sürücülerine karşı fayda ve korumayı reddeden kanunsuz eylemlerine son verecek” dedi. Uber ve Lyft şoförleri, özellikle corona virüsü salgınında iki şirketin de kendilerine gereken sağlık desteğini vermediğini öne sürdü.
Eğer Uber, California’dan tamamen çekilirse, bu ABD’de bu yönde attığı ilk adım olacak. Bu durum, California Başsavcısı Xavier Becerra’yı pek üzmeyecek gibi görünüyor. Becerra yaptığı açıklamada, “Kısa süreli işçilere dayanan iş modelleri sadece California’da değil, hiçbir yerde olmamalı” ifadelerini kullandı. Karara itiraz için bir haftası bulunan şirketlerden Uber’in CEO’su Khosrowshahi konuyla ilgili son olarak, “Umarım mahkemeler yeniden düşünür. California’dan çekilmeyi kesinlikle istemiyorum” dedi.

Uber ve Lyft, California’da yasaklanabilir

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!