G-CV0ZL47F6D
USD32,42
EURO34,91
GBP41,13
BIST10.082,77
GR. ALTIN2.440,12
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Türkiye ve İsviçre ‘CEO Yuvarlak Masa Toplantısı’nda buluştu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye ve İsviçre ‘CEO Yuvarlak Masa Toplantısı’nda buluştu / Haberin Peşinde Urfa

İstanbul’da iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesini görüşmek üzere bir “CEO Yuvarlak Masa Toplantısı” düzenledi.

Yuvarlak masa toplantısında Türkiye’deki İsviçreli şirketlerin temsilcileri, ikili ticaret ve yatırım fırsatlarının yanı sıra inovasyon, sürdürülebilirlik ve İsviçre-Türkiye startup ekosistemleri açısından iş birliği fırsatlarına ilişkin iyileştirilebilecek noktalar hakkında görüşlerini sundular. 

Türkiye’de İsviçre Ticaret Odası Derneği Başkanı Arpat Şenocak, yuvarlak masa toplantısının açılış konuşmasında, “İkili ticaret normalleşme ile birlikte toparlanıyor ve sürekli yukarı yönlü bir seyir izliyor, bu her iki ülke için de oldukça memnuniyet verici. Türkiye ile EFTA ülkeleri (İsviçre dahil) arasındaki modernize edilmiş serbest ticaret anlaşmasının yakın zamanda yürürlüğe girmesinin, ticari alışverişin daha da büyümesine yardımcı olmasını bekliyoruz. ” şeklinde konuştu.         

İsviçre’nin Türkiye Büyükelçisi Jean-Daniel Ruch, İsviçre’deki önemli ekonomi aktörlerinin Türkiye’nin uzun vadede sunduğu potansiyelin farkında olduğunu belirtti. Ruch, “İsviçreli şirketler uluslararası doğrudan yatırımda yılın başından bugüne kadarki dönem dikkate alındığında birinci sırada yer alıyor. Dünyada inovasyon listelerinde ilk sırayı İsviçre alırken, Türkiye son yıllarda inovasyon faaliyetlerinde dikkat çekici bir program sergiliyor. Önümüzdeki yıllarda iki ekosistemin bir noktada buluşup buluşmayacağını göreceğiz” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı A.Burak Dağlıoğlu ise “Güçlü, dayanıklı ve hızlı büyüyen ekonomisiyle Türkiye, sürdürülebilir uluslararası doğrudan yatırımları çekmek için yatırımcı dostu politikalar ve geniş yetenek havuzunun yanı sıra Avrupa, Asya ve Afrika’nın kesiştiği noktada küresel pazarlara erişim sağlıyor. ” dedi.

İki ülke arasındaki ticaret 5 milyar dolara ulaşacak

İsviçre ve Türkiye arasındaki sağlam ilişkiler, iki ülke arasındaki ticaret rakamlarının düzenli artışında da kendisini gösteriyor. Türkiye, İsviçre’nin 24’üncü büyük ticaret ortağı olma özelliğini bulundururken, iki ülke arasında ticaret hacmi 2021 yılında 4,6 milyar dolar hacme ulaştı. Ticaret hacminin gelecek dönemde daha da artacağı öngörülürken, ön verilere göre 2022 yılında bu rakamın 5 milyar dolar seviyesine ulaşması bekleniyor.

Türkiye’de 300 İsviçreli şirket faaliyet gösteriyor

İsviçre, yurt dışındaki doğrudan yatırımlar için dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. Dünyanın farklı yerlerindeki yatırımlarıyla ön plana çıkan İsviçre, özellikle uzun vadeli projelere yatırım yaparken, makine, ilaç, kimya, bankacılık, sigorta, turizm, gıda, ulaşım ve farklı alanlardaki 300’den fazla şirketi ile Türkiye’de de 8’inci en büyük uluslararası yatırımcı olma özelliği taşıyor. 

Serbest Ticaret Anlaşması ve Tarım Anlaşması güncellendi

Türkiye ile EFTA ülkeleri (İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn) arasında yenilenen Serbest Ticaret Anlaşması 2018 yılında imzalanmış ve geçen yıl Ekim ayında yürürlüğe girmişti. Buna paralel olarak İsviçre ile Türkiye arasında Tarım Anlaşması da imzalanırken, Haziran 2022’de TürkEximbank ve İsviçreli muadili SERV, Türkiye ve üçüncü ülkelerde EPC (Mühendislik Tedarik Sözleşmesi) projelerini desteklemek için bir Mutabakat Zaptı (MoU) imzalamıştı. Günümüz ekonomik ortamına uygun olarak düzenlenen Serbest Ticaret Anlaşması’nın yanı sıra güncellenen Tarım Anlaşması’nın iki ülke arasındaki ticaret hacmine pozitif etki etmesi bekleniyor. 

Hibya Haber Ajansı

Türkiye ve İsviçre ‘CEO Yuvarlak Masa Toplantısı’nda buluştu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!