G-CV0ZL47F6D
USD32,43
EURO34,78
GBP40,85
BIST10.082,77
GR. ALTIN2.432,56
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Türkiye-İsveç-NATO mutabakata vardı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye-İsveç-NATO mutabakata vardı / Haberin Peşinde Urfa

SÜMEYYE YALÇIN- 10.07.2023 – HİBYA – Litvanya’nın başkenti Vilnius’taki NATO zirvesi öncesi NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg açıklamalarda bulundu.

Litvanya'da yarın NATO zirvelerinden biri yapılacak. Zirve öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson bir araya geldi. Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in üyelik sürecinin onaylanması için kararı Meclis'e götüreceğini açıkladı. 

Stoltenberg'in konuşmasından bazı satır başları ise şöyle:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğinin kabul edilmesi konusunda TBMM'ye talimat vermeyi kabul etti. Bu üçlü muhtıra terörle mücadele konusunda ve Türkiye'nin güvenliğinin yanı sıra NATO'nun daha da güçlenmesini sağlamıştır.

Madrid’deki anlaşmamızdan beri Türkiye ile İsveç yakın iş birliği içerisinde olmuşlar ve Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerinin ortadan kaldırılması sağlanmıştır. Bu sürecin parçası olarak İsveç yasalarını değiştirmiş, terörle mücadele işbirliğini genişletmiş, Türkiye'ye silah ihracatının önündeki engelleri kaldırmıştır. İsveç’in Türkiye ile terörle mücadele konusundaki iş birliği NATO üyeliği sonrasında da tabii ki artarak devam edecektir.

Sorular ve yanıtlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç’üyeliği konusundaki fikrini değiştiren ne oldu?

Bugünkü anlaşmamız tabii ki 1 yıl önce Madrid’de anlaştığımız temellere dayanıyor. Madrid’te diğer müttefiklerimiz ile birlikte Türkiye İsveç ve Finlandiya’yı ittifaka davet ettiler. Türkiye İsveç’inde üyeliğini kabul etmeye hazır olduklarını ifade ettiler. Bu ortak açıklamamızda hem İsveç’in yaptıkları ve yapmaya devam ettikleri yani bu yeni bir müzakere değil. Burada 1 yıl önce anlaştığımız hususların hayata geçirildiği konusunda. Son paragrafta Türkiye,  İsveç’in NATO üyeliğinin TBMM’ye gönderilmesi ve bunun kabul edilemsi konusunda çaba gösterileceği şeklinde bir paragraf mevcut.

İsveç Başbakanın Türkiye'nin talepelri konusundakli fikri nasıl değişti.?

Fikrinin değiştişrmekten ziyade fikir ayrılıklarını ortaya koyduk. Bundan hareketle ilerleme sağlayabildik. Bu hepimizin güvenliğini artıran ve sevindirici bir karar.

Herhangi bir tarih belli mi?

Bu konuda Trükiye’den net bir kararlılık görüyoruz. İsveç’in çok net bir şekilde terörle mücadele konusunda irade göstermesi,  Türkiye ile daha fazla iş birliğini sağlaması  ve NATO olarak bizim teröröle mücadelede müttefikler olarak çabalarımızı artırmamız şeklinde. Tüm bu paket bir arada düşünüldüğünde tarihi bir gün ortaya çıkıyor. Bunun için net bir tarih vermem mümkün değil Cumhurbaşkanı Erdoğan en kısa zamanda gerçekleştireceklerini söyledi.

Avrupa Briliği konusu

Türkiye'nin onay işlemi hakkında ayrıntıları ben veremem. Şunu kesin olarak söyleyebilirim ki Cumhurbaşkanı Erdoğan en yakın zamanda onay işlemini gerçekleştirecektir. İsveç, Avrupa Birliği üyesi olarak Türkiye'nin AB sürecini, vize serbestisini ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çabalarını destekleyecek.”

 

Hibya Haber Ajansı

Türkiye-İsveç-NATO mutabakata vardı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!