G-CV0ZL47F6D
USD32,37
EURO34,79
GBP40,78
BIST10.208,65
GR. ALTIN2.403,29
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Türkiye: Haziran işsizlik oranı %10,3’e düştü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye: Haziran işsizlik oranı %10,3’e düştü / Haberin Peşinde Urfa

Türkiye’de Haziran ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayında %10,9 iken 0,6 puan azalarak %10,3 olarak gerçekleşti.

Türkiye’de Haziran ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayında %10,9 iken 0,6 puan azalarak %10,3 olarak gerçekleşti. Bir önceki ay ile kıyaslandığında ise arındırılmış işsizlik oranının 0,3 puan azaldığı görülmektedir. Genç nüfusta işsizlik oranı %20,4 olurken; geniş tanımlı işsizlik ölçütü olan atıl işgücü oranı, önceki aya göre %22,1’den %20,4’e geriledi.

 

Kıyaslanabilir dönemler olan Haziran 2021 – Haziran 2022’ye baktığımız zaman ilgili dönemler arasında işgücüne katılım oranında arındırılmış verilerle 2,5 puanlık artış olduğu görülmektedir. 2021’in benzer döneminde 32 milyon 274 bin kişi olan işgücü, Haziran 2022’de 34 milyon 407 bin kişi olmuştur. İşgücüne katılım oranı ise %50,7’den %53,2’ye yükselmiştir. Yine mevsim etkilerinden arındırılmış verilere bakıldığında; istihdam oranı geçen yılın aynı dönemine göre 2,6 puan artarak %47,8 olurken, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdamda ise önceki aya göre 46 bin kişilik bir azalma söz konusudur.

 

Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne ilişkin tamamlayıcı göstergeler, Haziran 2020 – Haziran 2022… Kaynak: TÜİK, Bloomberg

 

Manşet işsizlik oranında Mayıs ayındaki %10,6’dan Haziran ayında %10,3’e bir gerileme olduğu görülüyor. Potansiyel anlamdaki işsizliği işaret eden daha geniş tanımlı gösterge, atıl işgücü oranı ise %22,4’ten %20,4’e doğru bir düşüş göstermiş. Temmuz ayı için ise asgari ücrete gelen zammın etkilerine bakmak gerekli. Bir asgari ücretlinin eline geçen net tutar 5500 TL olmakla birlikte, işverene toplam maliyet 7603 TL (geçen sene 4204 TL, 2022 Temmuz’dan önce 5880 TL) ki enflasyon ortamında ücret iyileştirmeleri veya ara dönem enflasyon farkları itibariyle genel ücret artışları işveren maliyetlerini artırmış durumda. Yüksek ücret artışının karşılanması iş piyasasının genel durumu açısından, kayıtlı istihdamın artmaya devam etmesi ise kayıt dışılığın azaltılması anlamında önemli. Bu ücret artışlarının işsizlik artışına dönmemesi gerekiyor.

 

Geniş tanımlı işsizliğin ele alınması elbette önemli, çünkü işgücü piyasasındaki koşullar iyileştiğinde çalışmak isteyenlerin ve iş arayanların oluşturduğu havuza olan transfer buradan gerçekleşecek. Atıl işgücünün içinde çalışmak isteyip iş aramaktan vazgeçenler önemli bir kısmı oluşturuyor. Artı olarak, işgücü olarak nitelendirilen kesimde halen nüfusun yarısı kadar bir seviyedeyiz, ki potansiyelin değerlendirilememesi açısından önemli. Genç işsizlikte %20,3’ten %20,4’e çok sınırlı bir artış var. İşgücü piyasasındaki kırılım ve genele yayılan bir tam istihdam piyasası iyileşmesi için genç nüfus ve kadınların işgücüne katılımı dikkat edilmesi gereken konular.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Türkiye: Haziran işsizlik oranı %10,3’e düştü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!