G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP40,93
BIST10.724,42
GR. ALTIN2.520,75
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Türk TORAKS Derneği’nden acil çağrı: 1 ay tam kapama gereklidir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk TORAKS Derneği’nden acil çağrı: 1 ay tam kapama gereklidir / Haberin Peşinde Urfa

İstanbul başta olmak üzere birçok yerde Covid-19 vakalarının artış göstermesi nedeniyle Türk TORAKS Derneği bir açıklamada bulunarak tehlikeye dikkat çekti ve kısıtlama çağrısında bulundu. Salgının kontrolden çıktığı vurgulanan açıklamada, “En az 2 hafta, hatta koşullar zorlanarak 1 ay tam kapanma gereklidir” denilerek durumun vaka artışındaki tehlikeye dikkat çekildi. 

Türkiye genelinde corona virüsü vakalarında artış yaşanırken, Türk TORAKS Derneği, İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde salgının kontrolden çıktığına dikkat çekti.

SALGIN KONTROLDEN ÇIKTI

Acil bir çağrıda bulunan Türk TORAKS Derneği açıklamasında şunlara değindi:

Covid-19 Pandemisi tüm hızıyla sürmekte, yaşamlarımızı Mart-Nisan aylarından çok daha fazla tehdit etmektedir. Salgının ülkemize ulaşmasının üzerinden 8 ay geçti. Bu süre içerisinde ilan edilen rakamlara göre 390.000 kişi hastalığa yakalandı, 10 binden fazla yurttaşımızı da kaybettik. Salgın şu anda İstanbul başta olmak üzere bütün Türkiye’ye yayılmış ve kontrolden çıkmıştır. Bu ifade birçok kurum tarafından kullanılmakta, sahada çalışan hekimler bizzat yaşamaktadır. Öte yandan günlük hayat olağan akışında seyretmekte, insanlar sokaklarda, toplu yerlerde, arkadaş-aile buluşmalarında, alışveriş merkezlerinde, çoğu zaman maskesiz ya da uygunsuz takılmış maskelerle dolaşmaktadır. İşyerleri açık, sanatsal gösteriler yapılmakta, toplu taşımalar (özellikle işe gidiş dönüş saatlerinde yoğun sıkışıklıklarla) ve şehirlerarası dolaşım hiçbir kontrol olmadan devam etmektedir.

Okullar açıldı, açılmayan sınıfların da açılması düşünülmektedir. Özellikle 5-14 yaş grubunda vaka sayısı artmakta olup, bütün yaş gruplarında ağır vakaların arttığı ve ölümlerin görüldüğü bilinmektedir. Ayrıca çocukların bulaştırıcı olduğu da unutulmamalıdır.

HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI?

FOTO: SHUTTERSTOCK

Türk TORAKS Derneği’nin açıklamasında “Avrupa’da ülkeler, vaka ve ölüm artışları nedeniyle sıkı önlemler almaktadır. Yeniden toplumsal hareket kısıtlamaları uygulamaya başlamışlardır. Yurttaşları için ülkemize seyahat kısıtlamaları getiren ülkelerin olduğu da bilinmektedir. Ülkemizde bu kadar hızlı bir tırmanış varken, alarm işaretleri barizken, toplumda ve sağlık çalışanlarında ağır hasta ve ölüm sayısı hızla artarken, yoğun bakımların doluluk oranları salgın başından beri hiç olmadığınca kritik düzeye gelmişken artık önlemlerin alınmasında daha fazla gecikilmemelidir.” denilerek alınması gereken önlemler sıralandı:

1. COVID-19 ile mücadele bireylerin sorumluluğuna bırakılmamalıdır.
2. Toplumsal hareketlilik kısıtlanmalıdır.
3. En az 2 hafta, hatta koşullar zorlanarak 1 ay tam kapanma gereklidir.
4. Okulların açılması ertelenmeli, yüz yüze sınavlar kesinlikle başlamamalıdır.
5. Sağlık ekonomik kaygıların üstündedir. Hasta olan kişiler zaten iş kaybına uğramaktadır. Toplumsal hareketlilik kısıtlaması, iş ve gelir kaybını önleyecek sosyal devlet uygulamaları ile bütünleştirilmelidir.
6. Sahanın gözlemlerinden hareketle toplam olgu sayılarının büyüklüğünden endişe etmekteyiz. Sağlık Bakanlığı’nın toplam olgu sayılarını şeffaflık içinde açıklamasının, birçok açıdan önemi yanında toplumun önlemlere uymaya teşviki açısından da zorunlu olduğu düşüncesindeyiz.
7. COVID-19 sonrası hastaların izlenmesi, gereken tedavi ve rehabilitasyonları açısından planlamalar yapılarak sağlık kuruluşlarında birimler oluşturulmalıdır.
8. Mevsimsel grip ve COVID-19 birlikteliği ölümcül sonuçlara yol açabilir. Bir an önce sağlık çalışanları ve öncelikli gruplar aşılanmalı, tüm toplumun aşılanması için yeterli dozda aşı sağlanmalıdır.
9. Salgında 8 aydır sağlık çalışanları gece gündüz canla başla çalışmaktadır. Her gün birkaç arkadaşımızı kaybediyoruz. Baştan beri talep ettiğimiz, COVID-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabulünün hayata geçirilmesi artık acil bir zorunluluk hâline gelmiştir.

Türk TORAKS derneği olarak bir kez daha uyarıyoruz. Çığlığımızın çok geç olmadan duyulmasını istiyor, yetkilileri toplumda ve sağlık çalışanları arasında daha fazla kayıp yaşanmadan acil önlemler almaya davet ediyoruz.

Türk TORAKS Derneği’nden acil çağrı: 1 ay tam kapama gereklidir

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!