G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Türk araştırmacılar gemilerin okyanus kirliliği üzerindeki etkisini araştıracak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pazar günü yayınlanan bir rapora göre, ülkenin önde gelen üniversitelerinden birinden Türk araştırmacılar, Kuzey Kutbu’ndan alınan örneklerle ticari gemilerin okyanuslardaki makro ve mikroplastik kirliliğindeki rolünü incelemeye hazırlanıyor.

Buna göre Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmek üzere seçilen 13 proje arasında İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) sunduğu proje de yer alıyor.

Anadolu Ajansı’nın (AA) edindiği bilgiye göre, “Gemi Balast Suyu ve Sediman Rotası Yoluyla Kutup Bölgelerinde Mikro ve Makro Plastik Dağılımının Tespiti ve Analizi” başlıklı proje, “POLAR-” kapsamında desteklenen projelerden biri. 1001″ çağrısı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi ve proje yürütücüsü Doç. Dr. Tanzer Satır, okyanuslarda mikroplastiklerin varlığına ve bu konuda çalışmalar yürüttüklerine dikkat çekti.

Deniz ticaretinin hızla geliştiğine dikkat çeken Satır, dünyada uzun mesafe yük taşımacılığının yüzde 90’ının gemilerle yapıldığını kaydetti.

TÜBİTAK’ın desteklediği bir projeyle okyanus suyundaki plastik oranına ilişkin çalışmalar yapacaklarını anlatan Satır, araştırmalarının ana çerçevesini değerlendirdi.

AA’ya verdiği demeçte, “Mikroplastiklerin taşınmasında gemilerin rolü nedir? Temel amacımız tüm okyanuslarda değil, dünyanın hassas kutup bölgelerinde plastik oranını ve gemilerin buradaki rolünü belirlemektir.”

Satır, “Bu kapsamda Kuzey Kutbu bölgesini seçtik. Burada ticari gemi trafiği Güney Kutbu bölgesine göre daha yoğun. Oraya numune almaya veya aldırıp analiz etmeye gideceğiz” dedi.

“Projemiz başlamak üzere” diyerek, hassas kutup bölgeleri de dahil olmak üzere okyanus kirliliğinin araştırılması hedefini ve bu bağlamda alınabilecek önleyici yöntemleri yineledi.

İncelenecek plastik türleri, boyutları

Satır, son 50 yılda plastik kullanımının yaygınlaşmasıyla makro ve mikro plastiklerin deniz yaşam alanlarını istila ettiğini de söyledi.

Ayrıca mikro ve makro plastik kirliliğinde gıda, gıda atıkları, balıkçılık faaliyetleri, hava emisyonları, denize giren plastik atıklar, atık su arıtma tesisleri, nehir ve dere akışları, deniz organizmaları, kuşlar ve mikroorganizmalar gibi birçok faktörün önemli rol oynadığını belirtti. okyanuslarda ve denizlerde.

“Proje teklifimiz kapsamında yapılacak çalışmada Kuzey Kutbu bölgesinde gemi balast suyu ve sedimentten (çamur) kaynaklanan mikro ve makro plastiklerin varlığı araştırılacak” dedi.

Satır ayrıca bölgede seyreden gemilerin balast suyu tanklarından ve liman alanlarından deniz suyu örnekleri alınacağını, su ve sediment kaynaklarının kantitatif hesaplamaları ile partikül, elyaf, film gibi mikro ve makro plastik türlerinin belirlenmesinin sağlanacağını söyledi. yapılacak.

“Gemi kaynaklı plastiklerin rengi belirlenecek ve plastik türleri incelenecek. Plastiklerin ortalama boyutu ve dağılımı da (nano-mikro-makro) hesaplanacak” diye tamamladı.

Türk araştırmacılar gemilerin okyanus kirliliği üzerindeki etkisini araştıracak

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!