G-CV0ZL47F6D
USD32,26
EURO34,71
GBP40,34
BIST10.279,82
GR. ALTIN2.399,20
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Türk araştırmacıdan önemli çalışma: COVID-19’u evde teşhis edebilen test

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Massachusetts Üniversitesi’nde araştırmalar yapan Dr. Gülden Camcı Ünal, doktora öğrencisi Darlin Lantigua ile birlikte corona virüsü teşhisinde önemli bir çalışmaya imza attı. Dr. Ünal, corona virüsü tanısını 5 dakikada koyabilen ve bir uzman müdahalesine gerek olmadan herkesin evde uygulayabileceği bir test geliştirdiklerini belirtti.

Bilim dünyası son birkaç aydır corona virüsüne odaklandı. Bir yandan corona virüsü bulaşının önlenmesi ve tedavisi için aşı ve ilaç geliştirme çalışmaları devam ederken, bir yandan da hızla yayılan ve milyonlarca kişinin asemptomatik olarak taşıdığı düşünülen virüsün kolay ve hızlı tanısı için çalışmalar sürüyor.

Massachusetts Üniversitesi Lowell Kampüsü’nde araştırmalar yapan Dr. Gülden Camcı Ünal, geliştirdikleri COVID-19 tanı test ile ilgili bilgiler verdi. Testin en önemli özelliğinin evde herkesin kolayca uygulayabileceği bir şekilde geliştirildiğini vurgulayan Ünal, kısa sürede sonuç verdiğini de ekledi.

COVID-19 hastalığı ile ilgili önemli probemlerden birinin hızlı, güvenilebilir ve kolay biçimde yapılabilecek bir tanı testinin eksikliği olduğunu belirten Ünal, normalleşme sürecinde daha sık test yapılması gerektiğini ve özellikle de sağlık çalışanları için bu testin çok gerekli olduğunu vurguladı.

Sağlık çalışanlarının yanında güvenlik güçleri, askerler ve öğrenciler gibi riskli konumdakilere de COVID-19’a karşı daha fazla test yapılması gerektiğini vurgulayan Ünal, uygulama sayısının artmasında ekonomik açıdan daha makul bir tanı testi geliştirmenin etkili olacağını belirtti.

Ünal, Nisan ayında geliştirmeye başladıkları testin özelliklerini şöyle anlattı:

“Mevcut yöntemler genellikle pahalı, uzun zaman alan ve ancak spesifik olarak eğitilmis kişiler tarafından yapılmakta ve sonuçları değerlendirilmektedir. Bu sorunlara çözüm olarak araştırma labaratuvarımda doktora öğrencim Darlin Lantigua ile birikte hızlı, kolay, küçük, kolaylıkla taşınabilen ve düşük maliyetli bir COVID-19 tanı testi geliştirdik.

HAMİLELİK TESTLERİNE BENZER BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYOR

Geliştirdiğimiz teshiş aracı COVID-19’u mevcut tanı yöntemlerine kıyasla sadece 5 dakika gibi kısa bir sürede tespit edebiliyor. Evde yapılan hamilelik testlerine benzer bir şekilde çalışıyor. Bir vücut sıvısı biyosensörümüzün üzerine yerleştiriliyor ve 5 dakika sonra alet ‘corona virüsü var mı yok mu?’ belirtiyor. Teşhis aletinde kan, tükürük, burun sıvıları ve idrar gibi örnekler kullanılabiliyor.

Bu süreçte hastaneler ile birlikte hareket ederek hasta örneklerini test etmek için çalışmalara başlayacağız. Bu sonuçlar test sonucunun güvenilirliği hakkında daha fazla bilgi verecek ve gerekiyorsa testi optimize etmemize yardımcı olacak. Tanı testimiz halen geliştirme aşamasında. Uygun endüstri partneri, gerekli finansman ve Gıda ve İlaç İdaresi’nin onayı gibi faktörlere bağlı olarak testimiz önümüzdeki aylar içinde kullanıma hazır olabilir.

HERKES UYGULAYABİLECEK

Geliştirdiğimiz test aynı zamanda, basitliği nedeniyle tecrübesiz kişilerin bile evde kendi kendine uygulayabileceği bir test. Geliştirdiğimiz testin çok etkili olacağını ve insanların bu hastalık için erken teşhis edilmesine ve uygun şekilde tedavi edilmesine hızlıca başlanmasına global ölçekte yardımcı olacağını düşünüyoruz.

Türk araştırmacıdan önemli çalışma: COVID-19’u evde teşhis edebilen test

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!