G-CV0ZL47F6D
USD32,34
EURO34,81
GBP40,65
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.393,27
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

TTB: İnfluenza mevsimine hazır mıyız?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Tabipler Birliği (TTB) her yıl yaklaşık 500 bin kişinin ölümüne yol açan grip virüsü olarak tanımlanan influenza için uyarıda bulundu. Özellikle sonbahar ve kış aylarında salgınlar yapan, hızla bulaşan bu hastalığın belirtilerinin COVID-19 ile benzerlik gösterdiğini belirten TTB, “COVID-19 salgınıyla mücadele açısından güvencesiz kişilere ve göçmenlere aşının ücretsiz sağlanması, sosyal güvencelilere de Sosyal Güvenlik Kurumu  tarafından aşının temini önemlidir” uyarısı yaparak havaların soğumasıyla birlikte kapalı ortamlara girecek vatandaşlar için bez maske hazırlıklarının yürütülmesini önerdi.

Solunum yollarını enfekte eden virüslerden kaynaklan, yaygın olarak “grip” olarak adlandırılan influenza’nın her yıl kuzey yarımkürede milyonlarca kişinin hastalanmasına ve yaklaşık 500 bin kişinin ölmesine yol açtığını belirten TTB,  “İnfluenza ile bu yıl ilk kez ortaya çıkan COVID-19 benzer belirti ve bulgulara yol açan iki solunum yolu enfeksiyonudur. Yaklaşmakta olan influenza sezonu ile birlikte tanı, tedavi ve korunma konusunda yapılması gerekenler gözden geçirilmeli, malzeme, ilaç, aşı temini konusunda hazırlıklar yürütülmelidir” çağrısı yaptı.

TANI KOYMAK COVID-19 İÇİN ÖNEMLİ

Ateş, boğaz ağrısı, öksürük, halsizlik yakınmaları COVID-19 ayırıcı tanısında COVID-19’un yanısıra influenza da akla gelmesi gerektiğini belirtilen TTB açıklamasında, “İnfluenza ve diğer solunum yolu virüslerinin tanısını koymak, gerek COVID-19 ayırıcı tanısı için gerekse influenza dahil diğer virüslerin yol açtığı solunum yolu hastalıklarının tedavisi için önemlidir.

Hızlı antijen testinin negatif olduğu olgularda klinik olarak influenza şüphesi devam ettiği durumda PCR testi yapılmalıdır. Türkiye’de daha önceki yıllarda görülen infuenza ve inluenza benzeri hastalık olgu sayılarından yola çıkılarak gerekli test sayıları konusunda hazırlık yürütülmelidir.” denildi.

AŞI VE KİŞİSEL KORUYUCU MALZEME TEMİN EDİLMELİ

TTB’en yapılan açıklamada “İnfluenzadan korunmak için aşı uygulaması uzun yıllardır önerilmektedir. İnfluenza sezonu öncesi uygulanması gereken aşının hem toplumdaki riskli bireyleri, hem de sağlık çalışanlarını içerecek şekilde ücretsiz olarak, yeterli miktarda temin edilmesi gerekmektedir.

Ayrıca COVID-19 salgınıyla mücadele açısından güvencesiz kişilere ve göçmenlere aşının ücretsiz sağlanması, sosyal güvencelilere de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından aşının temini önemlidir. Sağlık çalışanlarını COVID-19 ve influenza da dahil olmak üzere solunum yolu enfeksiyonuna yol açan tüm etkenlerden korumak üzere kişisel koruyucu malzemelerin eksiksiz olarak temin edilmesi gerekmektedir” denilerek cerrahi maske, maske, önlük, eldiven gibi malzemelerin yanısıra el antiseptiği, el sabunu, kağıt havlu gibi el temizliği için gereken malzemelerin de temin edilmesi gerektiğini kaydetti.

VATANDAŞLAR İÇİN BEZ MASKE HAZIRLIĞI DA YAPILMALI

Pandemi süreci ve influenza mevsiminin gelmesiyle vatandaşlar  için maske ihtiyacının artacağına dikkat çeken TTB, “Sonbahar, kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte kapalı ortamlarda daha çok zaman geçirileceği için toplumda fiziksel mesafe ve yaygın maske kullanımı için gerekli önlemler alınmalıdır. Riskli gruplarda yer alanlar için cerrahi maske, diğer vatandaşlar için bez maske temini konusunda gerekli hazırlıklar yürütülmelidir” önerisinde bulundu.

TTB: İnfluenza mevsimine hazır mıyız?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!