G-CV0ZL47F6D
USD32,27
EURO34,72
GBP40,69
BIST10.276,88
GR. ALTIN2.399,09
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Tiroid Cerrahisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tiroid Cerrahisi / Haberin Peşinde Urfa

Ti̇roi̇d Hastaliklari için bilgi mi arıyorsunuz? Tiroid Cerrahisi makalesine göz atın ve Ti̇roi̇d Hastaliklari hakkında daha fazla bilgi edinin 

Tiroid bezi boynun ön tarafında bulunan kelebek şeklinde bir organdır, salgıladığı hormonlarla vücut metabolizmasını düzenler. Hastalandığında ya salgıladığı hormon miktarları düzensiz hale gelir, ya çok büyür veya kanser gelişebilir, ilaç tedavisi yapılamayacak durumlarda ameliyat gerekir.

Tiroid cerrahisi tiroidin kısmen veya tamamen çıkarılmasıdır. Ne miktarda doku çıkarılacağı hastalığın çeşidi, yaygınlığı ve büyüklüğüne göre, endokrinoloji doktoru, hasta ve genel cerrahın fikir birliği içinde alması gereken bir karardır.

Tiroid ameliyatı gerektiren durumlar:

  • Tiroid kanserleri

  • Kanser şüphesi olan nodüllerin varlığı

  • Tiroidin çok çalıştığı durumlar (nodüler hipertiroidi- multinodüler hipertiroidi-Basedow)

  • Tiroidin çok büyüyüp boğaza bası yaparak nefes alma ve yutkunma zorluğu yaratması

  • Tiroidin çok büyüyüp kozmetik sorun yaratması

Tiroid ameliyatları

Farklı ameliyat teknikleri vardır, bunlardan en sık uygulananları

  • Konvansiyonel açık teknik, boynun ön tarafında yapılan yatay bir kesiden tiroid dokusunun çıkarılmasıdır, her çeşit tiroid hastalığı için uygulanır , ne boyutta olursa olsun ve hangi tiroid hastalığı olursa olsun uygulanabilen bir tekniktir. Hasta daha önceden tiroid ameliyatı olmuşsa uygulanabilecek tek yöntemdir.

  • Endoskopik cerrahi, boyun ön tarafında küçük bir kesiden yapılır, küçük tiroid nodülleri için daha uygun bir ameliyattır.

  • Ağızdan yapılan (TOETVA) ameliyatı, alt dudak iç yüzeyinden yapılan küçük 3 adet kesiden , özel aletler yardımıyla yapılan bir ameliyattır. Basedow hastalığı, büyük tiroid dokusu ve tiroid kanserlerinde kullanımı yaygınlaşmamıştır. Kozmetik nedenlerle tercih edilen bir ameliyattır, boyunda kesi olmaz, fakat dudakla ilgili sinir yaralanmasına bağlı dudak hareketlerinde bozulma olabilir, ağızdan girildiği için enfeksiyon riski daha fazladır.

Tiroid ameliyatlarında tiroid dokusu ya kısmen (parsiyel tiroidektomi)veya tamamen (total tiroidektomi) çıkarılır.

Basedow hastalığında ve kanserlerin büyük bir kısmında tiroid dokusu tamamen çıkarılmalıdırlar.

Basedow hastalığında egzoftalmus olabilir, gözler dışa doğru yer değiştirir, gözler büyümüş gibi görünür, göz kapakları tam kapanmaz. Tiroid dokusu tamamen çıkarıldığında egzoftalmus dediğimiz olay tamamen gerileyebilir.

Tiroid kanserinin bazı cinslerinde veya kanserli doku büyükse yine total tiroidektomi dediğimiz ameliyat yapılır, yani tiroid dokusunun tamamı çıkarılır. Total tiroidektomi yapılmasının amacı hastalığın tekrarlamasını önlemektir.

Total tiroidektomi kanserin takibi açısından da kolaylık sağlar , çünkü Tiroglobulin (Tg) yalnızca tiroid dokusundan üretilir, tiroid kanser hücreleri de bu maddeyi üretirler . Tüm tiroid dokusu ve kanserli dokular çıkarıldığında bu maddenin kandaki değeri 0.1ng/ml altına düşer. Ameliyat sonrası bu değerlerin artması hastalığın tekrarladığını gösterebilir. Tiroglobulin bir çeşit tümör markerıdır.

Tiroid ameliyatı riskleri (komplikasyonları)

Dikkatli yapıldığında komplikasyonu çok sık olan bir ameliyat değildir, yine de potansiyel komplikasyonlarına değinmek gerekir.

  • Ses kısıklığı , seste çatallanma sinir hasarına bağlı bir komplikasyondur, “nervus recurrens” siniri tiroid dokusuna çok yakın seyreder, ameliyat sırasında siniri bulup korumaya almak gerekir, sinir monitorizasyonu için sistemler vardır , basit bir işlemdir deneyimli bir cerrah monitorizasyon sistemleri olmadan da siniri bulabilir. Her ameliyatta siniri bulmak rutin uygulama olamlıdır.

  • Kanama nadir görülen bir komplikasyondur, sızma şeklinde kanlı akıntı gelmesi belirgin olarak taze kan şeklinde olur.

  • Paratiroid hormonunun azalması (hipoparatiroidi) Tiroid bezinin arka yüzünde tiroid dokusuna yapışı gibi duran 4 adet paratiroid bezi vardır bu bezler salgıladıkları hormonla kandaki kalsiyum düzeyini kontrol eder. Ameliyat sırasında bu bezlerin hasarlanması veya yanlışlıkla çıkarılması kandaki kalsiyum seviyesinin düşmesine neden olur. Kandaki kalsiyum seviyesi düştüğünde elde ve yüzde karıncalanma, uyuşukluk, kramplar oluşur. İlaçlarla kalsiyum seviyesinin normal düzeyde tutulması gerekir.

  • Enfeksiyon: Nadir görülen bir komplikasyondur, çünkü bu bölgenin kanlanması çok iyi olduğu için savunma mekanizmaları da güçlüdür.

Tiroid Cerrahisi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!