G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO35,01
GBP41,03
BIST10.643,58
GR. ALTIN2.498,74
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Tırnaklarına bak hastalığını öğren

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tırnaklarına bak hastalığını öğren / Haberin Peşinde Urfa

Dermatoloji Uzmanı Dr. Eylem Acar anlattı. “Tırnaklardaki renk ve şekil değişiklikleri hastalık habercisi olabilir” diyen Dr. Acar, ciddiye alınması gereken işaretleri sıraladı… 

Beau çizgileri: Tırnakta ortaya çıkan enine çöküntüler­dir. Tırnağın büyüme­sini etkileyecek kadar şiddetli bir hastalığa bağlı olarak birden fazla tırnakta veya tüm tırnak­larda ortaya çıkar. Bu du­ruma çeşitli enfeksiyonlar, ilaçlar, otoimmün hastalık­lar neden olabilir.

Beyaz bantlar: Karaciğer sirozu, kronik konjestif kalp yetmezliği, yetişkin başlangıçlı diyabette görülebilir. Tırnağın serbest kenarında görü­len beyazlık siroz, tırna­ğın dip kısmındaki be­yazlık ise kronik böbrek hastalığının bir belirtisi olabilir.

Sarı tırnak sendro­mu: El-ayak tırnakları sert, kıvrık, sarı-yeşil görü­nüm alabilir. Lenfödem ve plevral problemlerle birlikte tanımlanır.

Çomak parmak: Tır­nağın eği­mindeki artış ve etrafındaki yumuşak doku­daki kalınlaşma ile ortaya çıkar. En sık kronik akciğer, kalp, karaciğer ve tiroid hastalık­larında görülür.

Kaşık tırnak: Tırnak plağının kaşık şeklini almasıdır. Demir eksikliğinde çok görülür. Çocuklarda özel­likle ayak başparmak tırnağın­da görülebilir. Mantar enfek­siyonu, diyabet, lupus, tiroid hastalıklarında da görülebilir.

Tırnakta fosfor ren­gi: Wood lambasında (cilt analiz lambası) fosforlu bir renk gördüğümüz tırnak rengi değişikliğine Covid-19 pozitif kişilerde ve bu hastalık nedeniyle kul­lanılan ilaçlar dolayısıyla oluştuğu düşü­nülmektedir.

Melo­noşi: Uzunlamasına koyu renkli çizgilenmelerle karakterize­dir. İlaçlar, Addison hastalığı, AIDS, hipertriodi, folik asit eksikliği, B12 vitamini eksik­liği, Cushing sendromunda görülebilir.

Tırnak mantarı: Şe­ker hastalığı ve bağışıklık sisteminin zayıflaması mantar enfeksiyonlarına yol açabilir. Mantar sporları, havlu, mayo, terlik ve şezlong gibi eşyalarda uzun süre yaşar. Yüzme havu­zu, duş, sauna, fitness salonla­rı ve soyunma odaları da riskli alanlardır.

Tırnak batması: Dikkate alınması gereken, mutlaka der­matolog kontrolün­de tedavi edilmesi gereken bir durum­dur. Öte yandan sedef tırnağı, liken planus (bir tür deri hastalığı) da tır­nak tutulumu olan, dermato­lojik hastalık­lardır.

Tırnaklarına bak hastalığını öğren

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!