G-CV0ZL47F6D
USD32,47
EURO34,67
GBP40,56
BIST10.045,74
GR. ALTIN2.394,91
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Tatar: “Bin 400’ün üzerinde artçı deprem meydana geldi”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tatar: “Bin 400’ün üzerinde artçı deprem meydana geldi” / Haberin Peşinde Urfa

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD) Deprem Risk Azaltma Müdürü Orhan Tatar, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tatar’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Özellikle yine çok kısa bir süre içerisinde 6.6 büyüklüğünde iki ayrı depreminde olduğunu da biliyoruz. Bu depremlerin oluş mekanizmalarının biz ne anlam ifade ettiğini ilerleyen günlerde daha iyi anlayacağız. Şu bir gerçek, bu deprem dünyada karasal ortamlarda meydana gelen en büyük depremlerden bir tanesi. Bu deprem ülkemizin en önemli aktif fay zonlarından bir tanesi olarak bildiğimiz Doğu Anadolu Fay zonunun birbirinden farklı kolları üzerinde meydana gelen bir deprem.

Bu deprem sonrasında bahsettiğimiz Doğu Anadolu Fay zonunun değişik fay kolları üzerinde şu anda yer kabuğu yaklaşık 400 kilometrelik bir hat boyunca ve kabaca yaklaşık 8-10 kilometrelik bir derinlik boyunca özellikle 3-4 metre bir deformasyona uğradığını görüyorsunuz. Sahada çalışan birçok arkadaşımız var. Artık dünden itibaren sahadan da birtakım bilimsel veriler gelmeye başladı. Baktığınızda karayollarının, demiryollarının 3-4 metreye varan şekilde deformasyona uğradığını  görüyoruz. Bu gerçekten büyük bir deprem.

İki büyük depremin oluşumundan sonra şu ana kadar bin 400’ün üzerinde artçı deprem meydana geldi. Bu tabi çözümleyebildiğimiz miktardaki deprem sayısı. Bunun çok daha üzerinde olduğunu da biliyoruz. Bu tür depremlerin sonrasında artçı sarsıntıların çok uzun süre devam edeceğini öngörüyoruz. Belli bir büyüklüğe kadar artçı sarsıntıların da oluşacağını söyleyebiliriz.

Hasarlı binalardan belli bir süre uzak durmamız gerekiyor. Dünden itibaren başlayan hasar tespit çalışmalarının sonucunda eğer oturulabilir raporu alındıysa binalara girmekte yarar var.

Bugün aramızda birbirinden değerli 7 hocamız var. Bu hocalarımızın dışında şu anda sahada aktif olarak sağlıklı ve değerli bilimsel bilgiyi üreten hocalarımız da var. Bu hocalarımızın bir bölümüne TÜBİTAK’da ciddi destekler veriyor. AFAD ile birlikte TÜBİTAK Başkanlığımız son iki büyük depremden bu yana uygulamaya koyduğu Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Destek Programı kapsamında halihazırda 14 araştırma grubuna dahil 28 farklı kurumdan 69 araştırmacı şu anda sahada görev yapıyor.”

Hibya Haber Ajansı

Tatar: “Bin 400’ün üzerinde artçı deprem meydana geldi”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!