G-CV0ZL47F6D
USD32,22
EURO34,79
GBP40,50
BIST10.055,98
GR. ALTIN2.421,57
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Sporcularda Vücut Tipleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sporcularda Vücut Tipleri / Haberin Peşinde Urfa

Sporcu Beslenmesi için bilgi mi arıyorsunuz? Sporcularda Vücut Tipleri makalesine göz atın ve Sporcu Beslenmesi hakkında daha fazla bilgi edinin

Bir sporcunun vücut tipinin, kas yapısının ya da restbet ölçülerinin bir spor dalının taleplerine uygun olması, o sporcunun ilgili branşa daha çabuk adapte olabileceğini gösterebilir. Yetenek seçiminde, sporcu performansını değerlendirmede önemli bir özelliktir. Vücut tiplerine aynı zamanda somatotip adı verilir.

Somatotip sırasıyla Endomorfi, Mezomorfi ve Ektomorfi tiplerinden oluşur.

Ektomorf İnce yapılı, kilo alması zor kemikler küçük ve kaslar incedir, omuzlar dardır ve kas oranının azlığı görülür.

Mezomorf; Bu vücut tipine sahip olan kişiler yağsız ve kasları belirgin bir vücut yapısına sahiplerdir, geniş omuzlar, ince bel, orta kalın kemikler, geniş yuvarlar hatlı kas yapıları söz konusudur, atletik vücut yapısına sahiptir.

Endomorf; Yuvarlak vücut hatları ve orta-kalın yapıda kemikler mevcuttur, metabolizma diğer tiplere göre daha yavaş çalışmaktadır, kolay yağlanan bir tiptedir.

Yapılan ölçümler neticesinde sporcuların hem baskın hem de çekinik olarak vücut tiplerine sahip olabileceği gözlemlenmiştir.

Örnek verecek olursak, ‘’ Ektomorfik Mezomorf’’; Sonda yazan mezomorf sporcunun baskın vücut tipidir. Yani burada sporcunun vücut tipi özet olarak atletik vücut tipine sahip kas kütlesi almaya müsait ince vücut yapısına sahip şeklindedir.

“Endomorfik Mezomorf” atletik vücut tipine sahip ancak vücutları daha kalın ve yağ kütlesinden kilo kazanımı daha müsait. “Endomorfik Ektomorf” tip ise ince – uzun vücut yapısına sahip ancak kilo kazanımları zor olmakla birlikte yağ kütlesi kazanımına daha yatkın olabilme durumu var anlamına gelmektedir.

Özellikle yağlanmaya müsait vücut tipine sporcuların karbonhidrat tüketimine daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Normal sporcularda karbonhidrat enerji kaynağı olarak kullanılıp fazlası yağ olarak depolanırken, bu vücut tipine sahip sporcularda karbonhidrat, metabolizmaları yavaş olduğu için ağırlıklı olarak yağ olarak depolanmaya daha müsaittir.

Bu ölçümlerde belirlenen çekinik olan vücut tipi değişebilmektedir. Örneğin; ‘’Dengeli Mezomorf’’ tipe sahip bir sporcu kötü beslenir, kendine iyi bakmaz ise ‘’Endomorfik Mezomorf’’ vücut tipine kayabilir. Ya da endomorfik mezomorf vücut tipine sahip sporcu kendine çok iyi bakar ve iyi bir beslenme planı takip ederse dengeli mezomorf vücut tipine kayabilir.

Sporcunun vücut tipinin belirlenmesinin faydası özellikle sezon başı hazırlık dönemlerinde gerekli beslenme programı ve antrenman programını sporcunun vücut tipine göre hazırlamada böylece sporcunun sezona ideal vücut kompozisyonunda girmesini ve bunu geliştirmesi yönünde olacaktır.

Sporcularda Vücut Tipleri

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!