G-CV0ZL47F6D
USD32,29
EURO35,03
GBP40,88
BIST10.559,88
GR. ALTIN2.477,20
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Sporcularda Karbonhidrat Yüklemesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sporcularda Karbonhidrat Yüklemesi / Haberin Peşinde Urfa

Sporcu Beslenmesi için bilgi mi arıyorsunuz? Sporcularda Karbonhidrat Yüklemesi makalesine göz atın ve Sporcu Beslenmesi hakkında daha fazla bilgi edinin

Sporcular performanslarını arttırmak için müsabaka zamanına göre karbonhidrat alımını değiştirerek maksimum performans sağlamak için belirli stratejiler uygular. Bunlardan bir tanesi de karbonhidrat yüklemesidir.Sıklıkla 2 çeşit karbonhidrat yüklemesi kullanılır

Klasik karbonhidrat yüklemesinde 3 gün boşaltma + 3 gün yükleme şeklindedir. Müsabakaya en uzun sürede boşaltma işlemi uygulanırken müsabaka dönemi yaklaştıkça karbonhidrat miktarı arttırılarak yükleme yapılır.Boşaltma döneminde diyetin %5-10 u karbonhidrat iken yükleme döneminde %80 dolaylarında karbonhidrat alımı yapılır.

Dezavantajları

Çok düşük ve çok yüksek karbonhidratlı diyetleri uygulamada güçlük çekilir.Karbonhidrat alımının düşük olduğu dönemde;hipoglisemi riski sakatlık riskinde artma kas kaybında artış antrenman kapasitesinde düşme.

Yüksek karbonhidrat alım döneminde; yükleme yapıldıktan sonra antrenmanda zorlanma, gastrointestinal sistemde şişkinlik, rahatsızlık hissi su tutumuna bağlı kilo artışının verdiği huzursuzluk boşaltma dönemi takiben toparlanma güçlüğü

Modifiye karbonhidrat yüklemesi ise antrenman temposu ile beraber şekillenen daha planlı ve uygulanması daha kolay bir karbonhidrat yükleme protokolüdür.Hafta maç günü dışarda bırakılarak 6 günde değerlendirilir.

Hafta boyunca antrenman temposu MaxVO2 %70 de sabit tutulurken, antrenman süreleri kademeli olarak azaltılır.İlk üç gün karbonhidrat alımı yaklaşık 5gr/kg/gün veya günlük enerjinin %25 i dolaylarında sağlanır.

İkinci üç gün antrenman süreleri iyice azalırken karbonhidrat alımı 10gr/kg veya günlük enerjinin %70 i olacak şekilde yapılmaya başlanır.Müsabaka günü ise müsabaka dönemine uygun beslenme şekli esas kabul edilir.

Modifiye yüklemenin klasik yönteme göre avantajları özellikle kas kaybı, antrenman kapasitesinde azalma, mide-bağırsak rahatsızlıkları, hipoglisemi riski gibi olumsuzluk durumlarını en aza indirgemesidir.

Sporcu, spor diyetisyeni tarafından antrenman temposuna göre hazırlanmış farklı stratejiler ile yükleme işlemleri uygulayabilir. Uzman bir görüş dışında yapılacak stratejiler başarıya ulaşmaktan ziyade performansta düşüşe neden olabilir

Sporcularda Karbonhidrat Yüklemesi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!