G-CV0ZL47F6D
USD32,59
EURO35,01
GBP40,79
BIST9.788,62
GR. ALTIN2.456,63
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Sosyal medyanın fişi mi çekiliyor?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sosyal medyanın fişi mi çekiliyor? / Haberin Peşinde Urfa

Hukukçu Doç. Dr. Murat Volkan Dülger, yeni sosyal medya düzenlemesini Sözcü HaftaSonu’na anlattı. 

‘Sosyal medya yasası’ olarak bilinen düzenlemenin 1 Ekim’de yürürlüğe girmesinin ardından Twitter, Facebook, Instagram gibi platformlara Türkiye’de temsilcilik açma zorunluluğu getirildi.

Sosyal medya platformunun temsilcilik açmaması durumunda nelerle karşılaşabileceğinin cevabını veren Hukukçu Dülger “İlk aşamada 10 milyon TL, ikinci aşamada 30 milyon TL ceza var. Üçüncü aşamada bu platformlara Türkiye’deki kişi ve şirketlerin reklam vermesi yasaklanacak. Son olarak yüzde 90’a kadar trafiği daraltılan bir siteye erişilmesi mümkün olmayacak. Dolayısıyla örtülü şekilde yasaklanmış olacaklar” dedi.

İfade özgürlüğünün zarar görebileceğini kaydeden Dülger şöyle konuştu: “Temsilci atamaması halinde, bu platformların fiili olarak ‘fişlerinin çekilmesi’ söz konusu. Bu da her şeyden önce, kişilerin kendini özgürce ifade edebildiği mecraların yok olması anlamına gelecektir. Temsilcilik açılması halinde kişiler doğrudan başvuru yapabilecek. Temsilciler 48 saat içinde içeriğin yayından kaldırılması ya da kaldırılmaması yönünde karar verecek. Temsilciliklerin suç işlendiğine ilişkin karar verme yetkisi yok.”

İTİRAZ HAKKI YOK

İçeriğin sosyal medya temsilciliği tarafından kaldırılması durumunda itiraz hakkının tanınmadığını söyleyen Dülger bu durumun hukuka aykırı olduğunu söyledi: “Kaldırılan yayın ifade ve basın özgürlüğü kapsamında da kalıyor olabilir. Kanunda ifade özgürlüğü ihlal edilen kişilerin itiraz hakkı yok.”

24 SAAT İÇİNDE KALKAR

Dülger, temsilciliklerin mahkeme kararını 24 saatte uygulamak zorunda olduğunu belirtti. “Temsilcilikler, hakimlik öncesinde başvuru kapısı gibi düşünülüyor. Erişim engellemesi, yayından kaldırma kararı alınırsa 24 saatte uygulanmalı” dedi.

Sosyal medyanın fişi mi çekiliyor?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!