G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Son dakika… Enflasyon rakamları açıklandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son dakika… Enflasyon rakamları açıklandı / Haberin Peşinde Urfa

Enflasyon 2020 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,86, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,77 artış gerçekleşti. Ağustos ayında fiyatı en çok artan ürün yüzde 25.17 ile salatalık oldu. Ağustos 2020’de, endekste kapsanan 418 maddeden, 273 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon hedefi ise yüzde 8.9. Uzmanlara göre mevcut noktada pandemik koşullara bağlı %8.9 seviyesine doğru yaptığı enflasyon beklentisi revizyonuna dair yukarı yönlü riskler artmış durumda. 

TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre enflasyon 2020 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,86, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,29, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,77 ve on iki aylık ortalamalara göre %11,27 artış gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, %6,37 ile haberleşme, %6,61 ile eğlence ve kültür ve %8,50 ile eğitim oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, %26,99 ile çeşitli mal ve hizmetler, %14,68 ile sağlık ve %13,51 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Ağustos ayında azalış gösteren diğer ana grup ise %0,08 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Buna karşılık, ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Ağustos ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, %5,09 ile çeşitli mal ve hizmetler, %1,56 ile ulaştırma ve lokanta ve oteller oldu.

273 MADDENİN FİYATINDA ARTIŞ GERÇEKLEŞTİ
Ağustos 2020’de, endekste kapsanan 418 maddeden, 92 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 53 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 273 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’de 2020 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,78, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,30, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,18 ve on iki aylık ortalamalara göre %10,59 artış gerçekleşti.

ERKAN: SAPMA ARALIĞI GENİŞLEYEBİLİR

Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, “Özellikle ağustos ayı içindeki dönemde TL’deki değer kaybının artmasıyla beraber, önümüzdeki aylarda kurdan kaynaklı maliyetler konusunda enflasyon için sapma aralığı genişleyebilir. Bu da yıl içinde enflasyonun çift hane bölgesinde kalmaya devam etmesi demek olacaktır. Merkez Bankası’nın mevcut noktada pandemik koşullara bağlı %8.9 seviyesine doğru yaptığı enflasyon beklentisi revizyonuna dair yukarı yönlü riskler artmıştır” dedi.

Beklentilerin yıl sonu için %10.8 civarında olduğunu belirten Erkan, “Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti 2 Eylül itibariyle %10.16 seviyesine çıkmıştır. Son PPK’da bir direkt politika faizi artışı veya faiz koridoru ayarlaması gelmediği gibi, likidite yönetimine devam edileceği belirtilmişti. Merkez Bankası’nın yan yollu politika sıkılaştırmasının etkilerini TL istikrarı ve bunun enflasyon yansıması bakımından ana belirleyici olarak izlemeyi sürdüreceğiz” dedi.

Son dakika… Enflasyon rakamları açıklandı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!