G-CV0ZL47F6D
USD32,20
EURO34,78
GBP40,47
BIST10.055,98
GR. ALTIN2.418,44
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Skolyoz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Skolyoz / Haberin Peşinde Urfa

Fiziksel Tip Ve Rehabilitasyon için bilgi mi arıyorsunuz? Skolyoz makalesine göz atın ve Fiziksel Tip Ve Rehabilitasyon hakkında daha fazla bilgi edinin 

Omurganın sağa veya sola doğru eğriliği Skolyoz olarak tanımlanır. Skolyoz sadece tek boyutlu bir açısal deformasyon olmayıp vücudu önden ve yandan yani üç boyutta etkileyen bir kemiksel ve yapısal bozulmadır.

Skolyoz; bir bacağın kısa olması, kas hastalığı, çocuk felci ve kalça çıkığı gibi hastalıklardan dolayı veya kazalar sonrası oluşabilir fakat sıklıkla skolyozun bilinen bir nedeni yoktur. Skolyoz ile ilgili bilimsel araştırmalar genetik geçişi sorumlu tutmaktadır. Skolyozlu bireylerin %25 ‘inde birinci ve ikinci derece akrabalarda skolyoz olduğu ve bazı ırklarda bunun daha belirgin olduğu gösterilmiştir.

Skolyoz açısı yüksek ise vücudun görsel etkilenimi çok bozulur. Bu kozmetik bozukluk, ergenlik döneminin başındaki bu genç yaş çocukları sağlık sorunu olmasının dışında görsel olarak da çok etkiler ve kendi bedenlerine olan güveni bozar, psikolojik sorunlara da yol açar. Skolyoz yarattığı bu sağlık, sosyal ve psikolojik etkilenimlerle genç erişkinlerin önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilir. Kozmetik bozukluk dışında, skolyozun eğrilik açısı arttıkça, başta sırt ve bel ağrısı olmak üzere, akciğerlerin ve kalbin göğüs kafesinde sıkışması nedeniyle, nefes darlığı, şişkinlik, çabuk yorulma gibi şikayetler ortaya çıkmaktadır.

Skolyoz, doğumda, erken çocuklukta, ergenlikte ve erişkin dönemde görülür.

Skolyoz az oranda yeni doğan çocukta da vardır ve burada bazı kemik gelişim bozuklukları veya bazı hatalı gelişmiş omurga patolojileri nedendir. Buna doğumsal Skolyoz denir. Bu gruptaki çocuklarda var olan omurga anomalileri için cerrahi gerekir.

3 yaş ile 9 yaş arasında ortaya çıkan skolyoza da çocukluk skolyozu adı verilir ve daha az oranda rastlanır ve yine erken tanı konulur ise tedavi yanıtı daha iyidir.

Erişkinlerde yani yaşamınızın bir döneminde de skolyoz oluşabilir fakat bu oluşum herhangi başka bir hastalık, enfeksiyon veya yaralanmaya bağlıdır. En sıklıkla 10-15 yaş civarında görülür ve buna Adölosan İdiyopatik Skolyoz denir. Adölosan, ergenlik dönemindeki anlamındadır, idiyopatik ise nedeni bilinmeyen demektir. Yani Skolyoz ergenlik çağının başında daha sık ortaya çıkar. Çünkü bu dönemde hızlı kemik gelişimi vardır ve omurganızdaki bu nedensiz eğrilme de büyümenin hızlı olması nedeniyle artar ve belirginleşir. Bu yaşta her 100 çocuğun 4’ ünde Skolyoz olduğu söylenebilir. Küçük açılı skolyoz erkek ve kız çocuklarda eşit olarak görülür ancak eğrilik belirginleştikçe kız çocuklarda görülme oranı da artmaktadır.

Skolyoz

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!