G-CV0ZL47F6D
USD32,51
EURO34,87
GBP40,79
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.432,11
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Siyasi partiler arasındaki çetin mücadele, ABD tarzı demokrasinin gerçek yüzünü gösterdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siyasi partiler arasındaki çetin mücadele, ABD tarzı demokrasinin gerçek yüzünü gösterdi / Haberin Peşinde Urfa

ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy kısa süre önce yaptığı açıklamada, Temsilciler Meclisi’nin ABD Başkanı Joe Biden hakkında azil soruşturması başlatacağını duyurdu.

ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy kısa süre önce yaptığı açıklamada,  Temsilciler Meclisi’nin  ABD Başkanı Joe Biden hakkında azil soruşturması başlatacağını açıkladı. Günümüzde ABD’de Demokrat Parti ile Cumhuriyetçi Parti arasında devam eden çetin mücadele, ülkede siyasi çalkantıya yol açarken, uluslararası toplumun ABD tarzı demokrasinin gerçek yüzünü daha net bir şekilde görmesine de neden oldu.

McCarthy, açıklamasında Temsilciler Meclisi’nin ilgili komisyonunun  Biden’in aile üyelerine yönelik soruşturmada,  Biden ailesinin “yolsuzluk kültürüne” sahip olduğunu ve Başkan Biden’in “yetkiyi kötüye kullanma, adaleti engelleme ve yolsuzluk” eylemleriyle şüphelenilebileceğini tespit ettiğini söyledi. Edinilen bilgilere göre, söz konusu soruşturma esas olarak Biden’in ABD Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığı dönemde, oğlu Hunter Biden’in Ukraynalı bir enerji şirketindeki iş uygulamalarına odaklandı. Uzmanlar, Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nin soruşturmayı başlatmasının eski ABD Başkanı Donald Trump’un siyasi davalar batağına düştüğü dönemde, kamuoyunun ilgisini başka yöne çevirmeyi amaçladığı savunuluyor.

2024 ABD Başkanlık seçiminin tarihi giderek yaklaşırken, demokrat ve Cumhuriyetçi partiler arasındaki mücadele hayli yoğunlaştı. İki parti, kendi çıkarlarını ulusal çıkarların üstüne koyup, birbirlerini suçladı. 8 Ağustos 2022 tarihinde eski ABD Başkanı Trump’ın Florida’daki Mar-a-Lago Malikanesi’nde Federal Soruşturma Bürosu tarafından arama yapıldı.

Trump, daha sonra yaptığı açıklamada, kendisinin tekrar Başkanlığa seçilmesini engellemek aracıyla ABD Adalet Bakanlığı’nın siyasi oyun peşinde olduğunu ve kendisinin siyasi baskının mağduru haline geldiğini iddia etti. Cumhuriyetçi Parti ise  ABD Başkanı Biden’in konutunda ele geçirilen gizli belgelerin peşinde koşmaya çalıştı ve Afganistan’dan askeri çekilme hakkında Biden hükümetine soruşturma başlattı. Bu durumda,  ABD’nin devlet organları, siyasi partilerin kendi çıkarlarını elde ettiği araçlar haline geldi.

İki siyasi parti arasındaki çetin mücadele, ABD’de kamu politikalarının çıkarılmasını ciddi şekilde engelledi, hatta defalarca hükümeti “kapanma” tehlikesine soktu.

GovTrack sitesinden alınan verilere göre, ABD Kongresi’nin karar tasarılarının yasaya dönüştürme oranı gitgide düşüyor. 93. Dönem Kongre-98. Dönem Kongre döneminde  4 bin 247  karar tasarısı yasa haline getirildi. Bu sayı, 111. Dönem Kongre-116. Dönem Kongre döneminde 2 bin 81’e düştü. İki parti arasındaki çetin mücadele, borç krizinin gittikçe şiddetleşmesine neden oldu. Şu an ABD’nin ulusal borcu 33 trilyon ABD Dolarını aştı, ancak iki parti arasında hala anlaşmaya varılamadı, bu hükümetin yeniden kapanmasına neden olabilir. İngiliz Economist dergisinde yer alan makalede, partilerarası mücadelenin yoğunlaşmasının ve siyasi kutuplaşmasının şiddetleşmesinin ABD’nin temelini sarsabileceği savunuluyor.

Aslında, siyasetin giderek kutuplaşması, son zamanlarda ABD siyasetinin en büyük özelliği oldu. Özellikle, Cumhuriyetçi Parti ve Demokrat Parti,  seçmen oluşumu ve ideoloji konularında birbirlerinden tamamen farklı. İki parti birbirlerini yalnızca siyasi muhalifler olarak değil, aynı zamanda ülke için bir tehdit olarak görüyor. Ocak 2021’de Capitol Hill’ne düzenlenen baskın da  bunun en tipik örneğidir. NBC Televizyonu tarafından yapılan bir araştırmanın sonucuna göre, Demokrat Parti taraftarlarının yüzde 81’i  Cumhuriyetçi Parti’nin siyasi gündeminin ülke için tehdit oluşturduğunu ve bu gündemin engellenmemesi halinde, ülkenin çöküşe sürüklenebileceğini savunuyor.  Cumhuriyetçi Parti taraftarlarının yüzde 79’u da Demokrat Parti’nin gündeminin ülke için bir tehdit olduğu görüşünde. ABD’deki seçmenlerin yüzde 71’i,  ABD’nin yanlış yönde ilerlediğini düşünüyor. New York Review of Books dergisinde yer alan makalede, ABD’nin artık “iki devlete” bölündüğü ve ülkedeki siyasi kutuplaşmanın eşi görülmemiş bir ciddiyet düzeyine ulaştığı ileri sürüldü.

ABD’de siyasi partiler arasındaki çetin mücadele, toplumsal sorunları daha da kötüleştirdi ve Amerikan halkının mutluluğunu ciddi boyutta zedeledi. Tüm bu gelişmeler, ABD tarzı demokrasinin artık çökmeye başladığını gösteriyor. ABD’li siyasetçiler, diğer ülkeleri karalamak ve suçlamak yerine siyasi sistemlerini çöküşüne yol açan nedenleri daha iyi göz önünde bulundurmalı.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı

Siyasi partiler arasındaki çetin mücadele, ABD tarzı demokrasinin gerçek yüzünü gösterdi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!