G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Sistitten korunmak için yapılması gerekenler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sistitten korunmak için yapılması gerekenler / Haberin Peşinde Urfa

Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. A. Egemen İşgören; sistit belirtileri, tedavisi ve doğal korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi. Op. Dr. İşgören ”Sistit, erişkin bir kadında bir yıl içerisinde 3 kez ve daha sık oluyorsa o zaman altta yatan başka nedenlerin de araştırılması gerekiyor” dedi.

Her yıl üç kadından birinde görülen sistitin, kadınları en çok rahatsız eden sağlık sorunları arasında yer aldığını dile getirerek, “Sistit özellikle tatil döneminde; yetersiz su tüketilmesi, havuz, deniz ya da ani ısı değişikliği ile soğuğa maruz kalma gibi nedenlerle sıklıkla ortaya çıkabiliyor.” dedi.

“Yaz dönemi kabusa dönüşmesin”

Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. A. Egemen İşgören, ''Kadınların idrar yolları erkeklerinkinden farklı olarak dışarıya kısa bir kanalla açılır. Bu nedenle dışarıdan mikropların girmesi daha kolaydır. Aslında vücudun dış kısmında yani vajinal bölgede genital flora denilen; belirli oranda mikropların barındığı bir ortam bulunmaktadır.   Bu flora dış kapı nöbetçisi gibi kötü mikropların içeri girmesine engel olur. İdrar kesesinde ise normalde mikrop bulunmaz yani bu bölge sterildir. Dış ortamda bulunan bu mikropların idrar kesesine girmesi ve çoğalması enfeksiyona yani sistite neden olur. Özellikle genital bölgedeki tahrişler buradaki mikropların idrar kanalına girmesini kolaylaştırır. Ayrıca vücut direncinin azaldığı durumlar da enfeksiyona yatkınlığı artırabilir'' değerlendirmesinde bulundu.

“Günde ortalama 2 buçuk litre su tüketin”

Hava sıcaklıklarının artmasıyla su alımında yetersiz kalınabildiğini belirten İşgören, şunları kaydetti:

“Sıcak havalarda serinlemek için vücut daha fazla terlediğinden, su alımını artırmak her zamankinden daha önemlidir. Günde ortalama 2 buçuk litre su içilmesi; mesaneyi tahrişten uzak tutmak ve konsantre idrarın bakteriyel enfeksiyonların üreme alanı olmasını önlemek için, idrarın uygun şekilde seyreltilmiş olması önemlidir. Bu da yeterli miktarda su içmekle gerçekleşir. Ayrıca sıvı seviyesi, atıkların bağırsaktaki hareketini doğrudan etkiler. Yeterli su tüketilmemesi enfeksiyonların ana yollarından biri olan bağırsağı ve dolayısıyla mesaneyi etkiler. Bunun sonucunda idrar yapma sırasında yanma, sık idrara gitme olabilir. Bu nedenle şikayetler şiddetli değil ise öncelikle alınan sıvı miktarını arttırmak yeterli olabilir.” 

Sistit 24 saatte geçmiyorsa

Op. Dr. A. Egemen İşgören, eğer ilk 24 saat içinde; idrar yaparken yanma ve sık idrara çıkma gibi şikayetlerin tamamen geçmediği ya da idrar yaparken zorlanma, idrarın kanlı gelmesi, kasık ve bel ağrısı, akıntı, idrar tutamama, ateşlenme, halsizlik gibi şikayetlerin eklendiği durumların idrar yollarında ciddi bir enfeksiyona işaret edebileceğini ifade etti.

Kontrolsüz antibiyotik kullanımının, ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine vurgu yapan Dr. İşgören, bu tür yanlış kullanımların hem yan etkileri nedeniyle sorunlar yarattığını hem de bakterilerde direnç gelişimine ve kronikleşen enfeksiyonlara yol açabileceğini belirtti. Bu nedenle, doktor önerisi olmadan antibiyotik kullanımından kaçınılması gerektiğini söyledi.

Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Op. Dr. A. Egemen İşgören, sistitten korunmak için şu önerilerde bulundu:

''Günlük olarak yeterli miktarda su içmek, idrar yollarının düzenli olarak temizlenmesine ve enfeksiyon riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Özellikle genital bölgenin temizliğine özen göstermek, enfeksiyon riskini azaltır. Tuvalet sonrası temizlik, önden arkaya doğru yapılmalıdır. Havuzdaki klorlu su ve bakteriler, idrar yollarını etkileyebilir. Bu nedenle havuza girdikten sonra duş almak önemlidir. Islak mayo veya bikiniler, bakterilerin üremesi için uygun ortam sağlayabilir. Islak giysileri mümkün olduğunca çabuk değiştirmek önemlidir.

Tuvalet temizliğini suyla ya da tuvalet kağıdıyla, mutlaka önden arkaya doğru yapın. C vitamini, idrarın asitliğini artırarak bakterilerin üremesini zorlaştırır. Yaz mevsiminde özellikle tüketmek faydalı olabilir. Kızılcık suyu, yüksek C vitamini içeriği ve mesanede koruyucu bir film tabakası oluşturma özelliği ile sistit tedavisini destekleyen doğal bir üründür. Gıdaların bozulmasını önleyici katkı maddelerinin bulunmamasına özen göstermek, vücut için daha sağlıklı olacaktır. Probiyotik bakteriler içeren doğal yoğurt, üriner sistemde yararlı etkiler gösterir ve antibiyotik kullananlarda dengenin yeniden sağlanmasına yardımcı olabilir. Probiyotikler, bağırsak ve üriner sistemin sağlığını destekleyen yararlı bakteriler içerir ve sistit riskini azaltmada etkili olabilir.'' 

Hibya Haber Ajansı

Sistitten korunmak için yapılması gerekenler

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!