G-CV0ZL47F6D
USD32,36
EURO34,79
GBP40,65
BIST10.208,65
GR. ALTIN2.395,96
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Sınav anında gösterilen sabır, başarıya götüren anahtar olabilir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sınav anında gösterilen sabır, başarıya götüren anahtar olabilir / Haberin Peşinde Urfa

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, sınav anı yaklaştıkça heyecan ve kaygı sevileri artan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) adaylarına önerilerde bulundu.

Gençlerin gelecek yıllarının kararını verdiği üniversite sınavına saatler kala, adayların heyecanının arttığını ifade eden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Bu süre zarfında heyecanlanmak çok normal ve insani. Ancak bazen bu heyecan kaygı düzeyini tetikliyor ve sınava girecek olan adaylar ciddi derecede kaygı atakları yaşayabiliyor.” dedi.

Bu noktada dikkat edilmesi gerekenlere vurgu yapan Taşkın, “İstek, ihtiyaç ve amaç dengesini gözden geçirelim. Bu sınavın sizin için önemi nedir? Bu sorunun yanıtı sizi amaca götürür. İhtiyacı ve amacı belirledikten sonra istek uyanır ve motivasyonla beraber amaca ilerlenebilir. Kişinin amaca gittiği yolu tespit etmesi kişideki belirsizliği ortadan kaldırır.” önerisinde bulundu.

Azim süreçte, sabır sonuçta önemli 

Azim ve sabrın bir diğer önemli adım olduğunu kaydeden Taşkın, “Azim kısmı ders çalışmakta oldukça önemliydi, sabır ise sonuçta oldukça önemli. Sınav günü sabırla tüm soruları okuyun ve dikkatlice yanıtlayın. Sınav esnasında, sınava hazırlanırken gösterdiğiniz azminizi ve çabanızı hatırlayın. Bazı adaylar ‘sınavda öyle bunaldım ki soruları okumak için bile sabredemedim’ diyor. Sabır sizi başarıya götüren anahtar kelime olabilir.” ifadelerini kullandı.

Pes etmeyin, sonuna kadar sınav salonunda kalın

“Zorlanmak sizi korkutmasın, derin bir nefes alıp soruya bir şans daha verin.” diyerek sınav esnasında vazgeçmemenin önemine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Sınavda zorlanan kişilerde kritik nokta ‘bırakayım zaten yapamayacağım’ demeleri oluyor. Bırakmak yerine devam etmek zihne yapabileceğinizi gösterir. Sınavda pes etmeyin, zamanın sonuna kadar sınav salonunda kalın.” şeklinde konuştu.

Kaygısı yüksek olan adayların sonuç odaklı düşünmeye alışmış olduklarını ifade eden Taşkın, “Fakat sonuç kontrol edilemeyen bir şeydir. Ama süreç kontrol edilebilir. Süreç odaklı adaylarda kaygının daha düşük olduğu görülüyor. Sınavda ‘ne olacak, ne yapacağım, nasıl yetiştireceğim?’ soruları sizi kaygılandırır ve sorular sizin sınava odaklanmanızı engeller.” dedi.

Odaklanmanız gereken yer ‘şimdi’ ve ‘burada’ 

Sınav sırasında adayların zihninin başka konulara gidebileceğine dikkat çeken Taşkın sözlerini şöyle tamamladı:

“‘Şimdi’ ve ‘Burada’ odaklanmanız gereken yerdir. Zihninizi an’a odaklamaya çalışın. Son olarak, mesleğe yüklediğimiz anlam çok önemli. Yaşamda kalmak için değil yaşamda mutlu olmak için mesleği seçmeliyiz. Mutlu olmadığımız bir mesleğin sürdürülebilirliği yoktur. Unutmamalıyız ki, sınav bu hayatta çıkmamız gereken basamaklardan sadece bir tanesidir. Herkese başarılar dilerim.” 

Hibya Haber Ajansı

Sınav anında gösterilen sabır, başarıya götüren anahtar olabilir

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!