G-CV0ZL47F6D
USD32,44
EURO34,74
GBP40,80
BIST9.915,62
GR. ALTIN2.441,87
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Shanghai Borsası, 32 yılda 2 bin yuandan 47,4 milyar yuanlık büyüklüğe erişti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Shanghai Borsası, 32 yılda 2 bin yuandan 47,4 milyar yuanlık büyüklüğe erişti / Haberin Peşinde Urfa

Shanghai Borsası, web sitesinde 18 Aralık tarihi itibarıyla afişe edilen 2 bin 166 kayıtlı şirket ve toplam 47,4 milyar yuanlık piyasa değeri ile dünyanın üçüncü büyük borsası konumuna geldi.

Shanghai Borsası, 19 Aralık 1990 tarihinde, tam reform ve açılım dönemi ortasında, yeni Çin’in sermaye piyasasının açılış zilini çalmıştı. Borsa açılışını önce toplam piyasa değeri 1,23 milyar yuan (180 milyon dolar) olan sadece sekiz adet listeli şirketle yapmıştı. Aradan geçen 32 yıl içinde Shanghai Borsası, web sitesinde 18 Aralık tarihi itibarıyla afişe edilen 2 bin 166 kayıtlı şirket ve toplam 47,4 milyar yuanlık piyasa değeri ile dünyanın üçüncü büyük borsası konumuna geldi.

Borsa, Shanghai kenti kültürünün inovasyon ruhundan da etkilendi. Nitekim 2014 yılında Shanghai-Hong Kong Stock Connect lanse edilerek uluslararası yatırımcıların A tipi hisse piyasasına erişimini sağlamak üzere bir kanal yaratıldı. Ayrıca Çin, 2015 yılında, Shanghai Borsası’nda ilk hisse opsiyonlarını lanse ederek yatırımcılara önemli hisselere girme olanağı sundu.

Shanghai’nin Nasdaq’ı olarak bilinen STAR Market (Bilimsel-Teknolojik İnovasyon Kurulu) da 2019 yılında oluşturuldu. Bu, inovasyon kampanyasının ve ülkenin sermaye piyasasının reformunun öncü evresi niteliğindeydi. Kamusal altyapı gayrimenkul yatırım şirketlerinin ilk lotları da 2021 yılında Shanghai Borsası’nda onay gördü. 

Ekonomik sektörlerin ülke bünyesindeki önem düzeyleri Shanghai Borsası’nın yapısına da yansıyor. Örneğin yükselen stratejik endüstriler toplam liste şirketlerinin yüzde 56’sını oluşturuyor; yarı iletken, biyotıp ve diğer sektörler de listelerde gittikçe büyüyen bir yer tutmaya başladı.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Shanghai Borsası, 32 yılda 2 bin yuandan 47,4 milyar yuanlık büyüklüğe erişti

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!