G-CV0ZL47F6D
USD32,27
EURO35,10
GBP40,93
BIST10.400,25
GR. ALTIN2.475,72
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Sedef Hastalığı (Psoriasis)

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sedef Hastalığı (Psoriasis) / Haberin Peşinde Urfa

Sedef Hastalığı (Psoriazis Vulgaris) için bilgi mi arıyorsunuz? Sedef Hastalığı (Psoriasis) makalesine göz atın ve Sedef Hastalığı (Psoriazis Vulgaris) hakkında daha fazla bilgi edinin 

Neden sedef hastası oldum?

Sedef hastalığı ya da tıbbi adıyla psoriasis kendi bağışıklık sisteminizdeki bazı bozukluklar sonucu meydana gelen bir hastalıktır. Bağışıklık sisteminizdeki bu bozukluk ise birçok faktörün biraraya gelmesi sonucu oluşur. Bunlardan ilki genetik olarak yatkın olmanızdır. Büyük bir ihtimalle ailenizde de sedef hastası olan birey ya da bireyler vardır. Ama bu bir kural değildir. Bazen ailede sedef hastalığı olmadığında da bu hastalık meydana gelebilmektedir ya da ailede sedef hastalığı olsa da kişide hastalık meydana gelmez.

Genetik olarak hastalığa yatkın olmak çoğu zaman tek başına hastalığın ortaya çıkışına neden olmaz. Buna ek olarak diğer bazı çevresel faktörlerin de eklenmesi gerekmektedir. Bunlar geçirilen enfeksiyonlar, kullanılan bazı ilaçlar, stres, travma, hormonal değişiklikler, fazla kilolu olmak, sigara ve alkol tüketimidir. Çevresel faktörler hem hastalığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır, hem de zaten bir sedef hastasıysanız hastalığınızın alevlenmesine yol açmaktadır. Bu nedenle bu faktörlerden değiştirme ihtimaliniz olanları değiştirmelisiniz. Örneğin sigara ve alkol kullanımını bırakıp, kiloluysanız zayıflamaya çalışın. Stresinizi kontrol altına alacak bazı yöntemler bulun ya da bu konuda tıbbi destek alın.

Neden bu hastalık beni buldu?

Sedef hastalığı toplumda oldukça sık görülen bir hastalıktır. Her 100 kişinin 2-4’ünde sedef hastalığı vardır. Yani siz bilmeseniz de yaşadığınız apartmanda, okuduğunuz okulda ya da çalıştığınız işyerinde de sizin dışınızda sedef hastaları mevcuttur.

Sedef hastalığı bulaşıcı mıdır?

Hastalık bulaşıcı bir hastalık değildir. Size kimseden bulaşmadı, sizden de kimseye bulaşmayacaktır. Bu nedenle insanlara dokunarak temas etmekten kaçınmanıza gerek yoktur.

Sedef hastalığının deri dışında vücuduma başka etkileri de var mıdır?

Sedef hastalığı yalnızca bir deri hastalığı kabul edilmemektedir. Hastalık eklemlerinizi tutabilir. Sizi kalp damar hastalıklarına, şeker hastalığına, yüksek tansiyona, şişmanlığa, kan yağlarınızın yükselmesine, karaciğer hastalıklarına ve depresyona daha yatkın hale getirir Bu nedenle hastalığınızın tedavisini ihmal etmeyin. Uygun bir tedaviyle bu hastalıklarını ortaya çıkmasını engelleyebilirsiniz.

Sedef hastalığı herkeste aynı şekilde mi görülür?

Sedef hastalığının farklı tipleri vardır. Klasik olan plak tipte kırmızı, üzeri sedef rengi kalın kepeklerle kaplı deriden kabarık büyük plaklar bulunur. Bunlar sıklıkla diz, dirsekler ve saçlı deri başta olmak üzere tüm vücuda yerleşebilir. Bazen ise tam tersine koltuk altları kasıklar gibi kıvrım bölgelerine yerleşir. Diğer bir tipi özellikle çocuklarda görülen küçük küçük ve tüm vücuda yayılmış olan tiptir. Bu tip boğaz enfeksiyonları ile ilişkili olabilir. Bazen yalnızca el içi ve ayak tabanlarına yerleşir. Bazen de tüm vücutta yaygın bir kızarıklık ve kepeklenmeyle seyreder. Bu hastalarda ateş, genel durum bozukluğu ve laboratuvar bozuklukları eşlik edebilir. Hastalık aynı zamanda tırnak bozukluklarına da neden olabilir.

Sedef hastalığında ne tür tedaviler kullanılır?

Sedef hastalarında birçok tedavi seçeceği mevcuttur. Hafif olgularda en çok dıştan sürülen değişik güçte kortizonlu kremler ve vitamin D türevleri birlikte ya da dönüşümlü olarak kullanılır. Bu tedaviler her ne kadar dıştan uygulanan kremler olarak algılansa da tedavinin etkinliğinin en güçlü, yan etkilerini ise en düşük hale getirilebilmesi için ne sıklıkta, hangi dozda, hangi sürede ve hangi güçte kullanılacağının çok iyi değerlendirilmesi ve ona göre karar verilmesi gerekmektedir. Orta şiddetli- şiddetli hastalığı olan sedef hastalarında ise sistemik tedaviler denilen ağızdan alınan haplar ya da enjeksiyon tedavileri uygulanır.

Sedef hastalığının şiddeti nasıl belirlenir?

  1. Hastalık hastanın tüm vücut alanının %10’undan daha fazlasını tutuyorsa

  2. Hastalık tüm vücut alanının %10’undan daha azını tutmasına rağmen sosyal ve psikolojik olarak hastayı çok olumsuz etkiliyorsa

  3. Hastalığa bağlı eklem tutulumu ya da özel bölge (yüz, saçlı deri, el içleri, ayak tabanları, genital bölge ve tırnaklara yerleşmişse) bu hastalar orta şiddetli- şiddetli kabul edilirler.

Sedef Hastalığı (Psoriasis)

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!